Από καιρό η οικογένεια Ρότσιλντ είχε ανακοινώσει την επιθυμία της να πουλήσει τα πορτρέτα ενός ζευγαριού Ολλανδών αριστοκρατών, του Μάρλεν Σούλμανς και της Όπγιεν Κόπιτ. Τα είχε φιλοτεχνήσει την παραμονή του γάμου τους ο μείζων Ολλανδός ζωγράφος και χαράκτης του 17ου αιώνα, Ρέμπραντ. Τα έργα έχουν εκτεθεί στο κοινό μόλις μία φορά τα τελευταία 150 χρόνια.
Οι κυβερνήσεις Γαλλίας και Ολλανδίας, έπειτα από σχετική συμφωνία, που επετεύχθη μεταξύ του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ σε συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, αποφάσισαν την αγορά των έργων και την παρουσίασή τους στο κοινό, εναλλάξ σε δύο από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου, το Ράικσμουζεουμ που βρίσκεται στο Άμστερνταμ και το Λούβρο, στη Γαλλία.
Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού της Ολλανδίας, Γιετ Μπουσεμάκερ, σε επιστολή που απέστειλε προς το ολλανδικό κοινοβούλιο, οι δύο χώρες θα αγοράσουν από κοινού έναντι 160 εκατομμυρίων ευρώ τους δύο πίνακες, καθώς πλέον η χρηματοδότηση είναι άμεσα διαθέσιμη και από τη γαλλική πλευρά.
Οι δύο πίνακες, που τελευταία φορά παρουσιάστηκαν στο κοινό ήταν στη διάρκεια έκθεσης το 1956, θα εκτεθούν αρχικά στην Ολλανδία. Ζητήματα πρακτικής φύσεως, όπως ασφάλειες, αποκατάσταση ή θέματα εκθέσεων, θα αποσαφηνίζονται σε συμφωνία που θα υπογραφεί από τις γαλλικές και τις ολλανδικές αρχές και την πλευρά του πωλητή.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας