Η Françoise Bornet, η νεαρή που απαθανατίστηκε αγκαλιά με τον τότε φίλο της να ανταλλάσουν ένα φιλί στη γνωστή φωτογραφία του Γάλλου φωτογράφου Robert Doisneau, πέθανε σε ηλικία 93 ετών.
Η παραπάνω στιγμή από την άνοιξη του 1950 έγινε μια από τις πιο διάσημες εικόνες της πόλης αλλά έφερε και δικαστικές διαμάχες.
Η 20χρονη φοιτήτρια δραματικής ήταν με τον συμφοιτητή και σύντροφό της, Jacques Carteaud, σε μια καφετέρια όταν τους είδε ο Doisneau. Του είχε ανατεθεί από το αμερικανικό περιοδικό Life να δημιουργήσει μια σειρά φωτογραφιών που απεικόνιζαν τον έρωτα στο Παρίσι.
«Είμαι ο Robert Doisneau, σας βρίσκω και τους δύο γοητευτικούς και αναρωτιόμουν αν θα δεχόσασταν να φιληθείτε ξανά μπροστά στην κάμερά μου» τους είπε και δέχτηκαν. Έβγαλαν αρκετές φωτογραφίες μαζί του σε διάφορες τοποθεσίες της πόλης του φωτός.
«Ήμουν με τον φίλο μου. Δεν μπορούσαμε να σταματήσουμε να φιλιόμαστε. Φιλιόμασταν παντού, όλη την ώρα. Ο Robert Doisneau ήταν στο μπαρ, μας ζήτησε να ποζάρουμε γι' αυτόν» είπε η Bornet πέρυσι στο La Dépêche d'Évreux.
Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Life και γρήγορα ξεχάστηκε. Όμως γνώρισε αναβίωση τη δεκαετία του 1980, όταν μεταμορφώθηκε σε αφίσες και καρτ ποστάλ που αποτύπωναν τον ρομαντισμό του Παρισιού.
Young lover in Robert Doisneau’s Paris kiss photograph dies aged 93 https://t.co/UfZi7cyZTW
— The Guardian (@guardian) January 3, 2024
Η Bornet, που παντρεύτηκε έναν άλλο άνδρα μετά τον χωρισμό της από τον Carteaud, εργαζόταν ως ηθοποιός. Εκείνος ως οινοποιός και ζούσε στην κεντρική Γαλλία. Πέθανε πριν από αρκετά χρόνια. Όταν ήταν 65 ετών, αφού διάβασε ένα άρθρο σχετικά με την εμπορευματοποίηση της φωτογραφίας στη Le Monde, τηλεφώνησε για να παραπονεθεί.
Όταν η φωτογραφία εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του γαλλικού πολιτιστικού περιοδικού Télérama το 1988, αρκετά γαλλικά ζευγάρια ισχυρίστηκαν ότι ήταν οι εραστές που φωτογραφήθηκαν στο δρόμο και προσέφυγαν μάταια στα δικαστήρια για τα δικαιώματα της εικόνας τους.
«Ήταν σαν να είχαν κλέψει τις αναμνήσεις μου - και ήταν ευχάριστες αναμνήσεις της νιότης, ευχάριστες και τρυφερές», είχε πει η Bornet, που επιβεβαιώθηκε ως το μοντέλο της φωτογραφίας, αλλά δεν της απονεμήθηκαν χρήματα για δικαιώματα επειδή θεωρήθηκε το πρόσωπό της ήταν καλυμμένο από το φιλί.
Ο Doisneau, ο οποίος πέθανε πριν 30 χρόνια, απαθανάτισε στην καριέρα του καθημερινές σκηνές του Παρισιού, των περιχώρων του και της γαλλικής επικράτειας. «Ο κόσμος που προσπάθησα να δείξω ήταν ένας κόσμος όπου θα ένιωθα καλά, όπου οι άνθρωποι ήταν ευγενικοί, όπου βρήκα την τρυφερότητα που θέλω να λάβω. Οι φωτογραφίες μου ήταν σαν απόδειξη ότι αυτός ο κόσμος μπορούσε να υπάρξει» είχε δηλώσει λίγα χρόνια πριν τον θάνατό του.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας