Ποιες εικαστικοί αμφισβητούν την πατριαρχική απεικόνιση των γυναικών στη ζωγραφική; Ποιες είναι πρωτοποριακές, ασυμβίβαστες, φεμινίστριες; Τι μορφή θα είχαν τα μουσεία αν οι γυναίκες είχαν καταλάβει τη θέση που τους αναλογούσε στην ιστορία της σύγχρονης τέχνης; Και τι θα γινόταν αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;
Μερικά μόνο από τα ερωτήματα που θέτει ο νέος κύκλος εκθέσεων με τίτλο «Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο; / What if women ruled the world?» που εγκαινιάζεται τον Δεκέμβριο στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και θα διαρκέσει έως τον ερχόμενο Ιούνιο. Επί επτά μήνες οι γυναίκες καταλαμβάνουν το ΕΜΣΤ, αφού στους χώρους του παρουσιάζονται αποκλειστικά έργα καλλιτέχνιδων και δημιουργών που αυτοπροσδιορίζονται ως γυναίκες. «Είναι η πρώτη φορά», τονίζει η Κατερίνα Γρέγου, καλλιτεχνική διευθύντρια του ΕΜΣΤ, «που ένα δημόσιο μουσείο εκθέτει αποκλειστικά έργα γυναικών δημιουργών, όχι μόνο στην έκθεση της συλλογής του αλλά και σε όλους τους χώρους των περιοδικών του εκθέσεων. Πρόθεση και στόχος μας είναι να υπερβούμε την κυρίαρχη αφήγηση και να ανατρέψουμε συμβολικά, και όχι μόνο, την πραγματικότητα εκείνη της χρόνιας υποεκπροσώπησης των γυναικών δημιουργών σε όλα τα πεδία της τέχνης».
Εκθέσεις
Το πρώτο μέρος του εκθεσιακού κύκλου αρχίζει στις 14 Δεκεμβρίου και περιλαμβάνει:
● Ανανέωση της συλλογής στον 3ο όροφο, με τη έκθεση «Γυναίκες, μαζί», όπου, μαζί με έργα της συλλογής του μουσείου, θα γίνει και η πρώτη παρουσίαση ενός αριθμού έργων από τη Δωρεά Συλλογής Δ. Δασκαλόπουλου, τη σημαντικότερη δωρεά στην ιστορία του ΕΜΣΤ.
Θα δούμε δημιουργίες των: Ghada Amer, Helene Appel, Bertille Bak, Karla Black, Hera Buyucktasciyan, Μαρίνας Γιώτη, Diana Al Hadid, Tala Madani, Annette Messager, Tracey Moffatt, Ελένης Μυλωνά, Cornelia Parker, Agnieszka Polska, Χριστιάνας Σούλου, Ασπας Στασινοπούλου, Μαρίας Τσάγκαρη κ.ά. Την ίδια περίοδο αναμένεται η Alexis Blake, βραβευμένη με το Prix de Rome, η οποία θα παρουσιάσει την εμβληματική της περφόρμανς «Allegory of the Painted Woman», για δύο χορεύτριες και τέσσερις μουσικούς, που αμφισβητεί την αρχετυπική, πατριαρχική απεικόνιση των γυναικών στην ιστορία της τέχνης. Eπιμέλεια: Αννα Μυκονιάτη.
● Η πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση της Λήδας Παπακωνσταντίνου (1945), επιδραστικής δημιουργού και από τις πρωτοπόρους της φεμινιστικής τέχνης στη χώρα μας. Πάντα με επίκεντρο το σώμα, η δουλειά της περιλαμβάνει περφόρμανς, γλυπτική, βίντεο, site-specific εγκαταστάσεις και ζωγραφική. Ζητήματα φύλου, σεξουαλικότητας, συλλογικής και προσωπικής μνήμης, ιστορίας, πολιτικής και οικολογίας εντοπίζονται στον πυρήνα της καλλιτεχνικής της έκφρασης. Εκθεσιακός χώρος -1, επιμέλεια: Τίνα Πανδή.
● Αφιέρωμα στη Χρύσα Ρωμανού (1931-2006), από τις πιο αναγνωρίσιμες και καταξιωμένες της γενιάς της, η οποία έζησε πολλά χρόνια στη Γαλλία και ιδιαίτερα με τα κολάζ της σχολίαζε την κουλτούρα της κατανάλωσης και τις πολιτικές και κοινωνικές πραγματικότητες της εποχής της. Εκθεσιακός χώρος 4ου ορόφου, επιμέλεια: Ελένη Κούκου και Δημήτρης Τσουμπλέκας.
● Αναμένεται, επίσης, η πρώτη ατομική έκθεση στη χώρα μας της Βελγο-Ελληνίδας Δανάης Ανεσιάδου με τίτλο «D-Posessions»: πρόκειται για μια αλληγορική σκηνογραφία αποτελούμενη από νέα γλυπτά και κολάζ, που σχετίζονται με τον πληθωρισμό των πολιτικών και πνευματικών κρίσεων. Η έκθεση είναι συμπαραγωγή με το WIELS Βρυξελλών. Εκθεσιακός χώρος 4ου ορόφου, επιμέλεια: Ιόλη Τζανετάκη.
● Το δεύτερο μέρος του εκθεσιακού κύκλου ξεκινάει στις 10 Φεβρουαρίου. Περιλαμβάνει την αναδρομική έκθεση της διεθνώς αναγνωρισμένης Ιρανής ζωγράφου Tala Madani, καθώς και ατομικές εκθέσεις των Bouchra Khalili (Mαρόκο), Μαλβίνας Παναγιωτίδη (Ελλάδα), Lola Flash (HΠΑ), Claudia Comte (Eλβετία), Yael Bartana (Ισραήλ), Ηadassah Emmerich (Iνδονησία/Ολλανδία) και της Βertile Bak (Γαλλία), υποψήφιας για το Βραβείο Marcel Duchamp 2023. Το έργο της τελευταίας εγκαινιάζει ένα νέο πρόγραμμα του ΕΜΣΤ, το Spotlight, που θα αναδεικνύει, με μια ατομική παρουσίαση, το έργο ενός καλλιτέχνη της συλλογής του μουσείου.
● Ο εκθεσιακός κύκλος ολοκληρώνεται με την πρώτη μεγάλη μουσειακή αναδρομική έκθεση της Penny Siopis, που εγκαινιάζεται στις 11 Μαΐου 2024. Γεννημένη στη Νότια Αφρική το 1953 από Ελληνες γονείς, η Siopis είναι γνωστή για τους φεμινιστικούς πίνακές της αλλά και για την ενεργή στάση της σε σχέση τόσο με τα δικαιώματα των γυναικών όσο και με την αντίσταση κατά του απαρτχάιντ. Εκθεσιακός χώρος -1, επιμέλεια: Κατερίνα Γρέγου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας