Ταλαντούχα, αυτοδίδακτη και πολλά υποσχόμενη η νέα φωτογράφος Νάσια Στουραΐτη ξεχωρίζει από τα πρώτα της βήματα στο χώρο, από την πρώτη της ατομική έκθεση στη γενέτειρά της, τη Ρόδο, σε ηλικία μόλις 12 ετών, μέχρι την πρόσφατη συμμετοχή της στη διεθνή έκθεση καλλιτεχνικής φωτογραφίας Paris Photo, με αφίσα ένα δικό της έργο.
Η πορεία της ως τώρα επικεντρώνεται σε έναν «μοναχικό» δρόμο, με ξεχωριστά αυτοπορτρέτα, τα οποία ξεκίνησε για... καθαρά πρακτικούς λόγους, όπως λέει στην «Εφ.Συν.». «Δεν ήταν συνειδητή επιλογή. Επειδή σπούδαζα εκείνα τα χρόνια είχα πολύ βαρύ πρόγραμμα, δεν είχα κάποιο μπάτζετ, είχα όμως ιδέες. Ήμουν στο δωμάτιο μου, είχα κάποια ιδέα και μόνο εμένα ως μοντέλο».
Αυτά τα ιδιαίτερα concept της πρόσφεραν πολλά. «Με έχει βοηθήσει στη δική μου αυτοπεποίθηση μπροστά στο φακό, να γνωρίσω καλύτερα τον εαυτό μου, να νιώθω πολύ πιο άνετα με την εμφάνισή μου ενώ πριν δεν ήμουν. Πολύ πιο δύσκολα θα καθόμουν μπροστά στο φακό. Πολλοί δίνουν διάφορες ερμηνείες για το πώς είναι να φωτογραφίζεις τον εαυτό σου και με ενδιαφέρει να τις ακούω τι σκέφτονται τι άλλοι και μου δίνει πολύ ωραίες ιδέες».
Η 23χρονη φοίτησε στη Νομική Αθήνας, την οποία παράτησε στο τέταρτο έτος για χάρη της όγδοης τέχνης, ενώ σπούδασε ύστερα Επικοινωνία. Πριν λίγο καιρό συμμετείχε στον συντονισμό της έκθεσης του Τέρι Τσιώλης στο Μπενάκη, ενώ μέσα στα όνειρά της βρίσκεται και το σινεμά.
Οι φωτογραφίες της άλλωστε είναι μάλλον αρκετά «σκηνοθετημένες». Σε ό,τι αφορά τη στερεοτυπική απεικόνιση της ομορφιάς μας λέει ότι σίγουρα έχει συνέπειες. «Αλλά από εκεί και πέρα έχει να κάνει από την οπτική του καθενός και την κριτική σκέψη. Η μόδα έχει εξελιχθεί τα τελευταία λίγα χρόνια γιατί βλέπουμε πολλά πρόσωπα και μοντέλα που αντιπροσωπεύουν άλλα πράγματα. Βέβαια στην Ελλάδα είναι πιο περιορισμένο».
Όμως η Νάσια μέσα από το φακό της επιχειρεί να αναδείξει και κάτι πέρα από την επιφάνεια. «Η αισθητική μου για την δουλειά αυτή είναι πέρα από την επιφάνεια. Όταν βγάζω μια φωτογραφία, ο σκοπός μου είναι να δημιουργήσω την εικόνα που έχω στο μυαλό μου. Η εικόνα αυτή είναι πολύ πιθανό να είναι πέρα από τη στερεοτυπική προσέγγιση».
Μιλώντας για την εικόνα αφενός ως δύναμη και αφετέρου ως παγίδα τονίζει πως «η επιδερμική προσέγγιση του να μας ενδιαφέρει μόνο η εικόνα πολλές φορές μπορεί να επηρεάσει την κρίση μας. Έχω δει ανθρώπους να με κρίνουν καθαρά από την εικόνα μου, όταν ο άλλος βλέπει κατευθείαν την αναπηρία, βλέπει κάτι άγνωστό, διαφορετικό, πιο δύσκολο να το προσεγγίσεις. Αλλά προφανώς δεν είναι η εικόνα ή διαφορετικότητά σου που ορίζει ποιος είσαι» προσθέτει, καθώς ζει με ινομυαλγία.
«Ζω με την διαφορετικότητα στην καθημερινότητα, γιατί αντιμετωπίζομαι ως ένα άτομο με αναπηρία. Σίγουρα έχει επηρεάσει τη ζωή και τη δουλειά μου. Μου αρέσει πολύ να δουλεύω με άτομα/μοντέλα που δεν είναι στερεοτυπικά αποδεχτά από την μόδα και την αγορά. Στην προσωπική μου ζωή έχει καθορίσει τον χαρακτήρα μου και την αντιμετώπισή μου απέναντι στους άλλους ανθρώπους» εξηγεί.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας