Το παραπλανητικό αίτημα εταιρείας παραγωγής προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας για άδεια συναυλίας του Κερκυραίου Γιώργου Κατσαρού και του Νίκου Οικονομόπουλου στο Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας την Παρασκευή 19 Αυγούστου, η «εξαφάνιση» του μαέστρου και δεξιοτέχνη του σαξοφώνου από τη συναυλία όταν εξασφαλίστηκε η άδεια, οι προδιαγραφές της διοργάνωσης που δεν ταίριαζαν με το μνημείο καθώς επρόκειτο για «μουσικό υπερθέαμα ήχου και εικόνας», η μη τήρηση των όρων (που εξασφάλιζαν την παραχώρηση) είχαν αποτέλεσμα να αρθεί η άδεια και να ακυρωθεί η συναυλία του Νίκου Οικονομόπουλου, ενώ ήδη είχαν πωληθεί εισιτήρια προς 20 ευρώ.
Επειτα από σχετική ανάρτηση του τραγουδιστή το γεγονός κυκλοφόρησε αστραπιαία στα κοινωνικά δίκτυα, προκάλεσε την μήνιν των θαυμαστών του, έβαλε στο κάδρο τους αρχαιολόγους που δέχθηκαν πυρά και δίχασε την τοπική κοινωνία της Κέρκυρας που παρακολουθεί τις εξελίξεις.
Το Παλαιό Φρούριο λειτουργεί ως ανοιχτός χώρος μνημειακού χαρακτήρα (παράλληλα στεγάζονται το Ιστορικό Αρχείο, η Δημόσια Βιβλιοθήκη, το Μουσείο Αναζήτησης Ελληνικής Μουσικής του Ιονίου Πανεπιστημίου κ.ά.) και παραχωρείται για συναυλίες και εκδηλώσεις ύστερα από σχετικό αίτημα που κατατίθεται προς την ΕΦΑ Κέρκυρας. Αυτή την πορεία ακολούθησε η εταιρεία παραγωγής της εν λόγω συναυλίας, η οποία κατέθεσε την αίτησή της στις 4 Απριλίου 2022 γράφοντας, όπως αποδεικνύεται από το σχετικό έγγραφο, ότι αφορά συναυλία του Γιώργου Κατσαρού και του Νίκου Οικονομόπουλου με τη συμμετοχή 10μελούς ορχήστρας.
Η άδεια εκδόθηκε από την ΕΦΑ Κέρκυρας, αλλά όταν κυκλοφόρησαν οι αφίσες, το όνομα του Γιώργου Κατσαρού είχε εξαφανιστεί! Η συναυλία εντασσόταν στον κύκλο εμφανίσεων του Νίκου Οικονομόπουλου «Summer Tour 2022» και πληροφορούσε το κοινό ότι πρόκειται για «υπερπαραγωγή που στηρίζεται σε υπερσύγχρονο εξοπλισμό, ένα άκρως εντυπωσιακό stage, μια πολύ μεγάλη ορχήστρα...». Ως εκ τούτου η προϊσταμένη της ΕΦΑ Κέρκυρας ζήτησε από την εταιρεία παραγωγής να καταθέσει νέο αίτημα καθώς το πρώτο δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. Με ημερομηνία αποστολής 9/8/22 η εταιρεία κατέθεσε νέο αίτημα για συναυλία του Νίκου Οικονομόπουλου με τη συμμετοχή της Ηβης Αδάμου. Ωστόσο η ΕΦΑ Κέρκυρας δεν έκανε δεκτή την αίτηση και στην απάντησή της (17/8/22) δύο ημέρες πριν από τη συναυλία, κοινοποίησε την αρνητική της απόφαση.
Πρόκειται σαφώς για δυσάρεστη εξέλιξη καθώς μια συναυλία εκτός από το «πρώτο όνομα» για να πραγματοποιηθεί στηρίζεται σε μια στρατιά εργαζομένους, από τους μουσικούς μέχρι τους φροντιστές ήχου, όλους όσοι εργάζονται πίσω από τη σκηνή. Ποιος πληρώνει σε αυτή την περίπτωση τα χαμένα μεροκάματα; Τι ρόλο αναλαμβάνει η εταιρεία παραγωγής που είναι υπεύθυνη για το αίτημα; Επιτρέπονται οι «ζαβολιές», τα παραπλανητικά στοιχεία για αιτήματα που καταλήγουν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία; Αντί για το χαλαρό σαξόφωνο του μαέστρου, τι θέση έχει μια υπερπαραγωγή πολλών ντεσιμπέλ σε ένα μνημείο της UNESCO; Οσο για το ποιο είδος μουσικής συνάδει με τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία, είναι μια μεγάλη συζήτηση που καλό είναι να ανοίξει, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, το υπουργείο Πολιτισμού.
Πάντως, ούτε η ΕΦΑ Κέρκυρας και το υπουργείο Πολιτισμού αλλά ούτε η εταιρεία παραγωγής προχώρησαν σε κάποια ανακοίνωση. Η προϊσταμένη της ΕΦΑ Κέρκυρας, Τένια Ρηγάκου, σε συνέντευξή της στη διαδικτυακή εφημερίδα «Ενημέρωση» -που δημοσιεύει και τα έγγραφα των αιτήσεων- έκανε σαφές ότι «η άδεια βγήκε για συναυλία του Γ. Κατσαρού, καθώς η μουσική του Κερκυραίου συνθέτη έχει άμεση σχέση με τον πολιτισμό του νησιού...». Οπως γράφει το ρεπορτάζ του Γιώργου Ανδριώτη, «[...] τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται εταιρείες που κατά κάποιο τρόπο χρησιμοποιούν τα κοινωφελή μουσικά ιδρύματα του νησιού, τις φιλαρμονικές και τις χορωδίες (ως άλλους δούρειους ίππους), προκειμένου να παρακάμψουν τους όποιους φραγμούς θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν. Μετά την αφαίρεση του Κατσαρού από τη συναυλία, προχώρησε στη ματαίωση της εκδήλωσης».
Τα «κάστανα από τη φωτιά» έβγαλε η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, που με ανάρτησή της στον λογαριασμό της στο facebook αναφέρθηκε στην πορεία της υπόθεσης και έγραψε:
«[...] Δεν έγινε λοιπόν καμία αιφνιδιαστική “ακύρωση” από πλευράς ΕΦΑ Κέρκυρας (δεν λεγόμαστε “Αρχαιολογία” γενικώς και αορίστως, πόσο μάλλον “κυρία Αρχαιολογία”, λεγόμαστε Εφορείες Αρχαιοτήτων και είμαστε υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ) ούτε έχει κανέναν απολύτως νόμιμο λόγο ο τραγουδιστής να κινηθεί νομικά, όπως “προειδοποιεί” στην ανάρτησή του. Ας βγάλει άκρη με την εταιρεία παραγωγής για ποιο λόγο το αίτημα για τη συναυλία παρουσίαζε άλλη συναυλία από αυτήν που επρόκειτο να γίνει, για ποιο λόγο δεν ζητήθηκε άλλος χώρος για τη συναυλία, που να μην είναι προστατευόμενος εντός μνημείου UNESCO (!), και αν έχουν κατανοήσει τι σημαίνει “οποιαδήποτε αλλαγή στους όρους αίρει αυτοδίκαια την παρούσα έγκριση” που αναγράφεται στις αποφάσεις των δημόσιων υπηρεσιών. Ως προς τα υπόλοιπα που αναφέρει ο τραγουδιστής, θα θέλαμε να τον πληροφορήσουμε ότι η Κέρκυρα ως σύνολο είναι προστατευόμενη με βάση τον αρχαιολογικό νόμο, με βάση τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας σχετικά με κηρυγμένους χώρους UNESCO, αλλά και με βάση την κοινή λογική, που λέει ότι η ομορφιά και η φυσιογνωμία των μνημείων της Κέρκυρας πρέπει να διαφυλαχθούν...
Τίποτε από τα παραπάνω δεν θα είχε συμβεί, και το κοινό του θα τον απολάμβανε κανονικότατα την Παρασκευή, αν το αρχικό αίτημα δεν ήταν παραπλανητικό, αν η εταιρεία παραγωγής δεν είχε επιλέξει να πάρει μια άδεια με άλλα στοιχεία κι αν είχε επιλέξει έναν άλλο χώρο για τη συναυλία. Θεωρώντας -εικάζω- ότι στην ΕΦΑ Κέρκυρας είναι... ντουγάνια που δεν θα πάρουν χαμπάρι το δούλεμα που πήγαν να τους ρίξουν. Αντί λοιπόν να κατηγορεί ο Ν. Οικονομόπουλος την “Αρχαιολογία”, ας κοιτάξει καλύτερα τα του οίκου του...».
Από την πλευρά του ο Νίκος Οικονομόπουλος έγραψε μεταξύ άλλων στον λογαριασμό του στο instagram:
«...Δυστυχώς, η Αρχαιολογία της Κέρκυρας θεώρησε ότι η συναυλία μας με τη Φιλαρμονική Εταιρεία Σκριπερού Κερκύρας δεν σύναδε με την ιστορικότητα του χώρου... Η απόρριψη της αίτησής μας μας κοινοποιήθηκε μόλις χθες, 17 Αυγούστου 2022 και ενώ όλα ήταν έτοιμα για τη διεξαγωγή της συναυλίας. Δεν περίμενα ποτέ ότι το κοινό της Κέρκυρας θα είχε τέτοια αντιμετώπιση από την Κυρία Αρχαιολογία... Βεβαίως, το θέμα δεν θα μείνει έτσι. Θα έχει την ανάλογη νομική αντιμετώπιση. Στους χιλιάδες φίλους μου που έχουν ήδη εκδώσει εισιτήρια, όπου βεβαίως θα τους επιστραφούν άμεσα τα χρήματά τους, υπόσχομαι ότι πολύ σύντομα θα είμαι μαζί τους».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας