«Απαρχαιωμένη μηχανή που καίει κάρβουνο και δεν παράγει αυτό που μπορεί» είναι το ΤΑΠΑ σύμφωνα με τον αν. υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη. Χαρακτήρισε τη σημερινή κατάσταση «αποκαρδιωτική» και ανέφερε ότι «πρέπει τάχιστα να συμμαζευτεί και να αναμορφωθεί». Στην ίδια κατεύθυνση και το όραμα της Ασπασίας Λούβη, της νέας προέδρου του (η έβδομη σε τρία χρόνια). Στην πρώτη εμφάνισή της είπε ότι το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων είναι «χρυσοτόκος όρνιθα και δεν θέλουμε να της δώσουμε αντισυλληπτικά».
Τόσο η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, όσο και η διεύθυνση του ΤΑΠΑ σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκαν στις δυσλειτουργίες του Ταμείου που, αν και έχει ετήσιο τζίρο περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ, διαθέτει έναν λογιστή και η ηλεκτρονική του κατάσταση χαρακτηρίζεται εμβρυακή. Από τους 200 υπαλλήλους του οι 100 είναι αρχαιολόγοι, ενώ οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) δεν διαθέτουν εξειδίκευση.
Ο εκσυγχρονισμός του ΤΑΠΑ θα ξεκινήσει άμεσα, με την καθιέρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και την αξιοποίηση των πωλητηρίων. Η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα αρχίσει εντός του Ιουνίου από την Ακρόπολη και τους έξι αρχαιολογικούς χώρους γύρω της: Αρχαία Αγορά, Ρωμαϊκή Αγορά, Ολυμπιείο, Κεραμεικός, Θέατρο Διονύσου, Βιβλιοθήκη Αδριανού.
Φιλοδοξία, να επεκταθεί έως τον Αύγουστο σε 13 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της επικράτειας: Κνωσό, Λίνδο, Δελφούς, Ολυμπία, Μυκήνες, Επίδαυρο, Αιγές, Παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου στη Ρόδο, Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, Ασκληπιείο της Κω και Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
Η εφαρμογή του σημαίνει δυνατότητα αγοράς από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, σημαντική μείωση στις ουρές και αναβάθμιση της παροχής υπηρεσιών, κάτι που οι υπεύθυνοι θεωρούν ότι θα οδηγήσει στον πολλαπλασιασμό των εσόδων. Ωστόσο, χρειάζεται υποδομή μηχανημάτων επικύρωσης, αντικατάσταση των παλαιότερων, συντήρηση ορισμένων εξ αυτών, κόστος που υπολογίζεται στα 500.000 ευρώ.
Παράλληλα θα αναβαθμιστούν και θα εκσυγχρονιστούν τα πωλητήρια με την παραγωγή νέων ειδών από τους ανεκτίμητους θησαυρούς των μουσείων, πολλά εκ των οποίων έχουν αναγνωρισιμότητα σε όλο τον κόσμο. Και, όπως είπε η πρόεδρος του ΤΑΠΑ, δεν μπορεί το Βρετανικό Μουσείο να βγάζει ομοιώματα της ελληνικής τέχνης από τις συλλογές του ή τις συλλογές του Λούβρου και εμείς να αφήνουμε ανεκμετάλλευτα τα δικά μας.
Ωστόσο, τόνισε ότι λείπει η υποδομή για την πώλησή τους αφού δεν γίνεται δεκτή η πιστωτική κάρτα ή δεν υπάρχει δυνατότητα αποστολής από την υπηρεσία ογκώδους αντικειμένου, όπως για παράδειγμα ένα αντίγραφο του Ερμή του Πραξιτέλη.
Τέλος, η ηγεσία του υπουργείου αναφέρθηκε στην αύξηση της τιμής του εισιτηρίου, καθώς έχουμε το φτηνότερα σε όλη την Ευρώπη. «Σε τέτοιο βαθμό ώστε αδικούμε την αξία του προσφερόμενου αγαθού», είπε ο Νίκος Ξυδάκης. Η αύξηση θα γίνει άμεσα με πρόβλεψη για δωρεάν ημέρες εισόδου, οικογενειακά εισιτήρια κ.ά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας