Ολόκληρο το περίπτερο που εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 14η Μπιενάλε αρχιτεκτονικής στη Βενετία «μετακόμισε» στο Μουσείο της Ακρόπολης και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.
Με τον γενικό τίτλο «Τοπία τουρισμού. Ανακατασκευάζοντας την Ελλάδα», καταγράφεται η πορεία της αρχιτεκτονικής στη χώρα μας μέσα από τις ξενοδοχειακές μονάδες, που αποτύπωσαν με τον πιο σαφή τρόπο την ενσωμάτωση των αρχών του μοντερνισμού από το 1914, χρονιά ίδρυσης του ΕΟΤ, ώς σήμερα.
Η έκθεση, όπως και στη Βενετία, αποτελείται από δύο ενότητες.
Η πρώτη περιλαμβάνει τη φωτογραφική καταγραφή των σημαντικότερων ξενοδοχειακών μονάδων των τελευταίων εκατό χρόνων, με παρεμβολές των φωτογράφων Γ. Γερόλυμπου και Π. Κοκκινά, που αποτυπώνουν την ελληνική κοινωνική πραγματικότητα χωρίς μακιγιάζ, με τα θετικά αλλά και τα αρνητικά της.
Μάλιστα ανάμεσα στις φωτογραφίες περίοπτη θέση κατέχει και το Μουσείο της Ακρόπολης.
Η δεύτερη ενότητα επιχειρεί μια απόδραση στην μετά την οικονομική κρίση τουριστική ανάπτυξη.
Περιλαμβάνει 15 προτάσεις, ρεαλιστικές ή και ουτοπικές, με τη μορφή μακέτας, που εκπόνησαν ισάριθμες ομάδες αρχιτεκτόνων από την Ελλάδα, καθώς και συνάδελφοί τους από Κίνα, Αμερική, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελβετία.
Οι προτάσεις παρουσιάζονται σε ειδικά βάθρα λειτουργώντας σαν νησίδες μέσα στο περίπτερο. Το σημαντικότερο ίσως «έκθεμα» είναι η ειδική έκδοση που περιλαμβάνει άρθρα σημαντικών αρχιτεκτόνων και άλλων ειδικών, τις σημαντικότερες παρεμβάσεις των τελευταίων χρόνων αλλά και την περιγραφή των νέων προτάσεων.
«Τα ξενοδοχεία, κυρίως τα “Ξενία” των δεκαετιών του '50 και του '60 αποτέλεσαν το βασικό όχημα για τον εκμοντερνισμό της χώρας. Η ιστορία και το τοπίο ήταν η βάση για την είσοδο σε έναν νέο τομέα της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας, τον τουρισμό, στον οποίο η Ελλάδα έμελλε να παίξει σημαντικό ρόλο», τόνισε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Γιάννης Αίσωπος, που είχε αναδειχθεί μετά από διαγωνισμό επιμελητής της ελληνικής συμμετοχής και ήταν αυτός που επέλεξε τον τουρισμό για να εκφράσει στα ελληνικά δεδομένα τα «Ουσιώδη», όπως ήταν ο γενικός τίτλος της τελευταίας Μπιενάλε.
Χαρακτήρισε τον τουρισμό «βαριά βιομηχανία της χώρας» και παρατήρησε ότι «αποτελεί μία κατ' εξοχήν εξωστρεφή δραστηριότητα που προϋποθέτει τη συνεχή επικοινωνία αλλά και τη διαπραγμάτευση ανάμεσα στο τοπικό και το παγκόσμιο».
«Η κρίση είναι μια διαρκής συνθήκη και δεν είναι σαφές το πότε τελειώνει», πρόσθεσε και εστίασε στην ανάγκη να κρατήσουμε τα σημαντικά από αυτή τη δύσκολη περίοδο.
«Τα ουσιώδη σημαίνει να μειώσουμε το αποτύπωμα των νέων κτιριακών συγκροτημάτων στο περιβάλλον και να στραφούμε στην επανάχρηση του ήδη δομημένου χώρου», υπογράμμισε και εκφράζοντας τους φόβους του είπε: «Μέσα από αυτήν τη διαδικασία επιστροφής στα βασικά, να μην καταλήξουμε στη φτωχοποίηση».
Αποτιμώντας τα αρνητικά της περιόδου «της κατανάλωσης και του life style», ο Γ. Αίσωπος τόνισε ότι εγκαταλείφθηκε η παράδοση των «Ξενία», με τους μικρούς όγκους των κτιρίων και την υποδειγματική ένταξή τους στο περιβάλλον, που συνδύασαν το παραδοσιακό με τη μοντέρνα αρχιτεκτονική γλώσσα.
Επισήμανε ότι στις δεκαετίες που ακολούθησαν, λόγω της δραματικής αύξησης του τουριστικού ρεύματος, οδηγηθήκαμε σε άλμα κλίμακας και κατασκευάστηκαν μεγάλες μονάδες που δεν αφομοιώθηκαν από τις τοπικές κοινωνίες, ενώ δόθηκε έμφαση μόνο στο εσωτερικό των ξενοδοχείων και στην ενίσχυση των υποδομών τους..
«Η κρίση να γίνει ευκαιρία για να ξαναπιάσουμε το νήμα. Να ξαναβρούμε το μέτρο», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνης και παρατήρησε ότι «τα all inclusive θέρετρα είναι τελείως έξω από τα όρια κατανάλωσης».
Εδωσε έμφαση στη στροφή προς τους εγκαταλειμμένους ορεινούς οικισμούς, επισημαίνοντας ότι αποτελούν σημαντικό πεδίο ανάπτυξης πρωτοβουλιών τουριστικής ανάδειξης με σεβασμό στο περιβάλλον.
INFO:
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή από τις 27 Μαρτίου ώς τις 11 Απριλίου. Περισσότερες πληροφορίες στο Μουσείο της Ακρόπολης (Δ. Αρεοπαγίτου 15, τηλ.: 210-9000900).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας