Μία από τις καλύτερες διοργανώσεις των τελευταίων χρόνων ατύχησε να ολοκληρωθεί, με μια γιορτή μακρόσυρτη, πολιτικάντικη, αμήχανη. Σε μεξικάνικο αουτσάιντερ ο Χρυσός Αλέξανδρος
Το φετινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης είχε ένα από τα καλύτερα προγράμματα των πολλών τελευταίων χρόνων: τόσο στο Διαγωνιστικό του Τμήμα όσο και στους Ανοιχτούς Ορίζοντες και στις Ματιές στα Βαλκάνια όχι απλώς οι ταινίες ήταν από ενδιαφέρουσες και πάνω, αλλά και, στο σύνολό τους, προσέφεραν στους θεατές μια καλή αίσθηση της φετινής κινηματογραφικής συγκομιδής. Καθόλου παράξενο, λοιπόν, που το Φεστιβάλ φέτος είχε κατά 96% πληρότητα στις αίθουσες.
Αυτή η στόχευση που έβγαλε φέτος το Φεστιβάλ ασπροπρόσωπο, παρά το μειωμένο του budget και τους ισχνούς προσκεκλημένους, ξεχάστηκε για λίγο στην τελετή λήξης για την απονομή των βραβείων, που θύμισε έντονα τις μακρηγορούσες, πολιτικάντικες τελετές του παρελθόντος. Στην αίθουσα του Ολύμπιον βρέθηκε η υφυπουργός Πολιτισμού Αντζελα Γκερέκου, πανέμορφη και λαμπερή, η οποία απένειμε τιμητικά βραβεία και τον Χρυσό Αλέξανδρο, επαναλαμβάνοντας όσα λέει τελευταία. Οτι το υπουργείο οφείλει να κάνει ό,τι μπορεί καλύτερο για το ελληνικό σινεμά κι ότι η ίδια ελπίζει να φανεί αντάξια. Καιρός είναι αυτά να γίνουν πράξη, σχεδόν ένα εξάμηνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της κι ενώ η θεσμική κινηματογραφία καταρρέει.
Το «παρών» στην τελετή λήξης έδωσε επίσης ο Γιάννης Σμαραγδής, που εξαντλεί τη θητεία του ως πρόεδρος του Φεστιβάλ, και άλλοι εκπρόσωποι φορέων που έφτασαν στη Θεσσαλονίκη στο τέλος της διοργάνωσης για να προλάβουν τους φωτογράφους, μην έχοντας δει ούτε μία ταινία - ούτε, άλλωστε, και την ταινία λήξης, το βραβευμένο στη Βενετία «Ενα περιστέρι έκατσε σε ένα κλαδί συλλογιζόμενο την ύπαρξή του», του Ρόι Αντερσον, μια και όλοι μαζί αποχώρησαν από την αίθουσα όταν τελείωσε η τελετή και πριν ξεκινήσει η ταινία, μην κρατώντας καν τα προσχήματα ενδιαφέροντος για το ακμαίο σύγχρονο σινεμά.
Οι τέσσερις τιμητικές βραβεύσεις ήταν και οι πιο αμήχανες: ο αδελφός της Βούλας Ζουμπουλάκη παρέλαβε εκ μέρους της τον Χρυσό Αλέξανδρο με μια ομιλία που συνδύαζε ιατρικό ανακοινωθέν και μελόδραμα. Ο ανιψιός της Αννας Συνοδινού προκάλεσε γιουχάισμα στην αίθουσα, απαριθμώντας όσους «βοήθησαν» την ηθοποιό στα τωρινά προβλήματα υγείας της, από τον… Μάκη Βορίδη ώς τον Αντώνη Σαμαρά – κανείς από τους δύο, δυστυχώς, δεν δικαίωσε την αξία των γυναικών που εκπροσώπησαν. Στη συνέχεια, ο Παντελής Βούλγαρης παρέλαβε το δικό του τιμητικό βραβείο, ο πιο επίκαιρος, συνοπτικός και αξιοπρεπής της βραδιάς, και ο Λάκης Παπαστάθης, από την άλλη, το δικό του, βγάζοντας έναν ατελείωτο και ελαφρώς συγκαταβατικό λόγο για τις αρετές αποκλειστικά του… Παντελή Βούλγαρη!
Μαζί και με τα περιφερειακά βραβεία, στη μία ώρα της τελετής η απονομή των κυρίως βραβείων δεν είχε καν ξεκινήσει. Και η μόνη φρέσκια παρουσία στην αίθουσα παρέμενε η παρουσιάστρια της βραδιάς, Στεφανία Γουλιώτη, οριακά και η αγέρωχη Χάνα Σιγκούλα που έδειχνε, ωστόσο, έντονα σημάδια ανίας.
Στο κλίμα της εσωστρέφειας και της αυτοαναφορικότητας, η απονομή του Χρυσού Αλέξανδρου ήρθε ως έκπληξη, ιδιαίτερα μια κι επρόκειτο για ένα ξεκάθαρο outsider, την ατμοσφαιρική κι έντονα φεμινιστική ταινία από το Μεξικό, «Ατέρμονη θλίψη» του Χόρχε Πέρες Σολάνο, που συγκίνησε την κριτική επιτροπή, αλλά όχι το κοινό.
Τα βραβεία
*Διεθνούς Επιτροπής
◢ Καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος - Θόδωρος Αγγελόπουλος:
«Ατέρμονη Θλίψη», Χόρχε Πέρες Σολάνο, Μεξικό
◢ Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος:
«Δίπλα της», Ασαφ Κορμάν, Ισραήλ
◢ Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία – Χάλκινος Αλέξανδρος:
«Μάθημα», Κριστίνα Γκρόζεβα και Πέταρ Βαλτσάνοφ, Βουλγαρία
◢ Σκηνοθεσίας:
Μίροσλαβ Σλαμποσπίτσκιι για τη «Φυλή», Ουκρανία
◢ Σεναρίου:
Κριστίνα Γκρόζεβα και Πέταρ Βαλτσάνοφ για το «Μάθημα», Βουλγαρία
◢ Γυναικείας Ερμηνείας:
Μπρουκ Μπλουμ για το «Εκτός Ελέγχου», ΗΠΑ
◢ Aνδρικής Ερμηνείας:
Σβέριρ Γκούντνασον για το «Πάρκο με τις Μύγες», Σουηδία
◢ Καλλιτεχνικής Επίτευξης:
«Πλευρικοί Ανεμοι», Μάρτι Χέλντε, Εσθονία
*Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είχε ως πρόεδρο τον Αυστριακό σκηνοθέτη Γκετς Σπίλμαν και μέλη τους Ράσα Σαλτί (Λίβανος), Μίρολιουμπ Βούτσκοβιτς (Σερβία), Γιοάνα Λαπίνσκα (Πολωνία) και Θανάση Καραθάνο (Ελλάδα).
*FIPRESCI (Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου)
*Η Κριτική Επιτροπή, αποτελούμενη από τους: Χοσέ Αντόνιο Τεόντορο, Πρόεδρος (Καναδάς), Μιγκέ Τουράν (Τουρκία) και Νίνο Φένεκ Μικελίδη (Ελλάδα), απένειμε τα βραβεία:
◢ Διαγωνιστικό Τμήμα:
«Goodnight Mommy», Σεβερίν Φιαλά και Βερόνικα Φραντς, Αυστρία
◢ Ελληνική Ταινία:
«Νορβηγία», Γιάννης Βεσλεμές
◢ Ειδική Μνεία:
«Πολκ», Νίκος Νικολόπουλος και Βλαδίμηρος Νικολούζος, Ελλάδα
◢ ΠΕΚΚ (Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου):
«Το Μικρό Ψάρι», Γιάννης Οικονομίδης
◢ Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες»:
«Μάθημα Αποκατάστασης», Ιβάν Ι. Τβερντόβσκι, Ρωσία - Γερμανία (Διαγωνιστικό Τμήμα)
Βραβεία Κοινού Fischer
◢ Διεθνές Διαγωνιστικό:
«Μάθημα Αποκατάστασης», Ιβάν Ι. Τβερντόβσκι, Ρωσία - Γερμανία
◢ Ελληνικές Ταινίες (Βραβείο Μιχάλης Κακογιάννης):
«Dark Illusion», Μάνος Καρυστινός
◢ Ματιές στα Βαλκάνια:
«Τρία Παράθυρα κι Ενας Απαγχονισμός», Ισά Τσότσια, Κόσοβο - Γερμανία
◢ Ανοιχτοί Ορίζοντες:
«The Little Death», Τζος Λόσον, Αυστραλία
Ο νέος Χρυσός Αλέξανδρος που έκανε το ντεμπούτο του στη χθεσινή τελετή σχεδιάστηκε από την Ευγενία Μανωλιουδάκη.
Ελλάς-Γαλλία: οι πρώτες ταινίες του Ταμείου Χρηματοδότησης Συμπαραγωγών
Για πρώτη φορά εγκρίθηκαν ταινίες που θα υποστηριχθούν ταυτόχρονα από το γαλλικό CNC και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Για τη φετινή χρονιά το Ταμείο θα διαθέσει συνολικά 1.000.000 ευρώ -οι 800.000 από τη Γαλλία και οι 200.000 από την Ελλάδα. Η επιτροπή, που εξέτασε τα πρώτα projects, απαρτίζεται από τρεις Γάλλους, τους παραγωγούς Μαρί Πιέρ Μασιά, Ζακ Μπιντού και Ερίκ Λαζές της εταιρείας διανομής Pyramide. Και τρεις Ελληνες, τους σκηνοθέτες Πάνο Χ. Κούτρα και Ιριδα Ζαχμανίδη και τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Παραγωγής του ΕΚΚ Γιάννη Ηλιόπουλο. Τα σχέδια που εγκρίθηκαν ανακοινώθηκαν στην τελετή λήξης από τον γενικό διευθυντή του ΕΚΚ Γρηγόρη Καραντινάκη και την παραγωγό και συντονίστρια του τμήματος Αγορά του φεστιβάλ, Μαρί Πιερ Μασιά. Είναι τα: «Χρόνια Πολλά» του Χρίστου Γεωργίου, «Ο Γιος της Σοφίας» της Ελίνας Ψύκου, «Stage Fright» του Γιώργου Ζώη, «Γυρίζοντας τον Κόσμο» των Ντελφίν και Μιριέλ Κουλέν, «Λαμπερή Αθήνα» του Αντουάν Ντανίς, «Η Ελληνίδα θεία μου» της Σαντρίν Ντιμά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας