Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, αλλά και με την καρδιά γεμάτη ευγνωμοσύνη και ικανοποίηση από τα καλλιτεχνικά δώρα που έχει αποφέρει η πρώτη πενταετία, οι άνθρωποι της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αποχαιρετούν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά κοιτώντας μπροστά. Σε λίγες μέρες το ημερολόγιο θα γράφει πια 2022. Το πρόγραμμά τους για το πρώτο επτάμηνο είναι πανέτοιμο και κυρίως συνεπές με τη μέχρι σήμερα φιλοσοφία τους.
Αναθέσεις νέων έργων, πρώτες πανελλήνιες παρουσιάσεις, μιούζικαλ, όπερα για παιδιά και νέους, παραστάσεις σύγχρονου χορού, περφόρμανς, συμπαραγωγές με φορείς του εξωτερικού, φεστιβάλ, συναυλίες και αφιερώματα, παραγωγές που αφουγκράζονται τις σύγχρονες ανάγκες περιμένουμε από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούλιο του 2022 στη Σκηνή της ΕΛΣ που μας έχει συνηθίσει στην τόλμη, την πρωτοπορία, την αμεσότητα, την κατάργηση των αυστηρών ορίων μεταξύ θεατών και δημιουργών.
«Επειτα από δύο χρόνια πανδημίας, έχουμε μάθει να εστιάζουμε στο ουσιώδες και στο εφικτό. Σ’ αυτό προσβλέπουμε μέσα από τον προγραμματισμό του επόμενου επτάμηνου, προσφέροντας στο κοινό μας μια σειρά σημαντικών παραγωγών, που χαρακτηρίζονται από το αδογμάτιστο ειδολογικό εύρος, από τη στόχευση σε διαφορετικές κατηγορίες κοινού κι από την προσπάθεια να διατηρήσουμε τον διάλογο με την εποχή μας», σημειώνει o καλλιτεχνικός διευθυντής της Εναλλακτικής Σκηνής, Αλέξανδρος Ευκλείδης. «Οφείλω ένα μεγάλο, από καρδιάς, ευχαριστώ στην ολιγομελή μας ομάδα που έκανε εφικτή την υλοποίηση του φιλόδοξου προγραμματισμού των πέντε τελευταίων χρόνων. Χωρίς την ολόψυχη προσφορά τους, ο πρώτος κύκλος ζωής της δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί. Η διαρκής και ένθερμη δέσμευση του Γιώργου Κουμεντάκη στους αρχικούς στόχους που ο ίδιος είχε θέσει για την Εναλλακτική Σκηνή ήταν η προϋπόθεση για την επίτευξή τους».
Εχοντας αφήσει το στίγμα της ως ένας σημαντικός πυρήνας δημιουργίας όπου το σύγχρονο μουσικό θέατρο συνδιαλέγεται με τις υπόλοιπες παραστατικές τέχνες, η Εναλλακτική τολμά συνθέτοντας ένα πλούσιο και πολυσχιδές πρόγραμμα.
«Συμπληρώνουμε φέτος πέντε χρόνια λειτουργίας και ολοκληρώνουμε έτσι έναν πρώτο κύκλο ζωής. Στην πενταετία αυτή παρουσιάστηκαν περισσότερες από 100 παραγωγές, με τη συνεργασία περισσότερων από 500 καλλιτεχνών, που απευθύνθηκαν σε περισσότερους από 200.000 θεατές», σχολιάζει ο Αλ. Ευκλείδης. «Κυρίως, όμως, διευρύνθηκαν ο δημιουργικός χώρος και οι δυνατότητες στο πεδίο του μουσικού θεάτρου, μέσα από την ανάθεση για δεκάδες νέα έργα διαφορετικών ειδών, την πρόσκληση σε σημαντικούς καλλιτέχνες να δοκιμαστούν στο μουσικό θέατρο, τις ευκαιρίες που δόθηκαν σε νέους καλλιτέχνες να συμμετάσχουν σε υψηλού επιπέδου παραγωγές».
Ας δούμε ποιες προτάσεις θα προστεθούν φέτος σε αυτή τη μακρά λίστα:
● Το 2022 ανοίγει για την Εναλλακτική Σκηνή με το μαγευτικό λυρικό παραμύθι «Το ερωτευμένο σύννεφο», βασισμένο στο ομότιτλο παραμύθι του Ναζίμ Χικμέτ. Τη μουσική σε αυτή την ιστορία που είναι μια ρομαντική αλληγορία του ιδεαλιστικού ακτιβισμού υπογράφει η Σοφία Καμαγιάννη, το λιμπρέτο η Ελένη Ζαφειρίου και «πρωταγωνιστεί» η πολυβραβευμένη παιδική χορωδία Rosarte (7, 8, 9, 13, 14, 15, 16/1). Ακολουθεί το τρίπτυχο σύγχρονου χορού «Human Behaviour» στην πρώτη του πλήρη παρουσίαση από το Μπαλέτο της ΕΛΣ (21-23, 28-30/1).
● Ο Φεβρουάριος ανήκει στα «Φτηνά τσιγάρα», τους συλλέκτες στιγμών και τα χρυσόψαρα… Η πασίγνωστη ταινία του Ρένου Χαραλαμπίδη που αγαπήθηκε πολύ από τη νέα γενιά γίνεται μιούζικαλ σε μουσική Παναγιώτη Καλαντζόπουλου και σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου. Είκοσι τρία καλοκαίρια μετά, η ταινία-φόρος τιμής στο κέντρο της Αθήνας και στον ανεκπλήρωτο έρωτα παρουσιάζεται για 23 παραστάσεις (από 11/2).
● Τον Μάρτιο κάνει πρεμιέρα το νέο ηλεκτρονικό έργο «Neapoly» των Κωνσταντίνου Βήτα και Νίκου Πατρελάκη, με καινούργιες μουσικές και πρωτότυπα βίντεο (17-19, 20/3), ενώ η Γιοβάννα, θρυλική ερμηνεύτρια που σημάδεψε το ελαφρό τραγούδι του ’60 και του ’70, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στους μεγάλους απόντες-παρόντες του ελληνικού τραγουδιού (27/3).
● Στις 7, 8, 9 και 10 Απριλίου, οι Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής και το Φεστιβάλ Πιάνου επιστρέφουν με τέσσερα ρεσιτάλ όπου τα έργα ερμηνεύουν οι καταξιωμένοι πιανίστες Δανάη Καρά, Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, Βασίλης Βαρβαρέσος και Γιώργος Φράγκος (επιμέλεια: Χαράλαμπος Αγγελόπουλος).
Ακολουθεί η διακαλλιτεχνική περφόρμανς-συναυλία με τίτλο «Hello to Emptiness», σε σκηνοθεσία-χορογραφία Στέφανι Τιρς και μουσική διεύθυνση και σύνθεση Μάρθας Μαυροειδή, με αφετηρία την παράδοση του ελληνικού μοιρολογιού (12-17/4).
● Ο Μάιος, τέλος, φέρνει στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Ιάνη Ξενάκη με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου πρωτοπόρου της μουσικής του 20ού αιώνα (7, 8, 20, 22, 26/5) καθώς και τη συναυλία Μίκης Θεοδωράκης: Λυρικές εικόνες με τραγούδια του μεγάλου δημιουργού σε μουσική επιμέλεια και ενορχήστρωση Γιάννη Μπελώνη και ερμηνευτή τον Γιάννη Κότσιρα (στο πλαίσιο του τριετούς κύκλου Μίκης Θεοδωράκης, 12-15/5).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας