Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Γκογκέν, νεκρή Φύση, πορτοκάλια

Πολιτικός λόγος

Επιμένοντας κανείς να σκάβει (σ)την πραγματικότητα και (σ)το νόημα των επικείμενων εκλογών όλω και κάτι ανακαλύπτει· ελάχιστο μεν ικανό δε· να προσελκύσει κάποιο ενδιαφέρον εκ μέρους των πολιτικών αναλυτών (δουλειά κι αυτή...). Το πείσμα λ.χ. των παλιών πολιτικών δυνάμεων να μας ταλαιπωρούν ακόμη με άθλιες διακηρύξεις και προτροπές να τους ξαναψηφίσουμε. Και να που έχουν δίκιο.

Από τη μια ο αφανισμός των διαχωριστικών γραμμών μεταξύ παλιών και νέων κομμάτων, όλοι ίδιοι είναι και λοιπά, κάτι που, βεβαίως, εμπεριέχει τον κίδνυνο να εξαπλωθούν ολοκληρωτικές αντιλήψεις και να επικυριαρχήσουν. Ναι, αλλά δεν φταίνε οι ψηφοφόροι γι’ αυτό. Από την άλλη η δύναμη της κοντής μνήμης, δος ημίν σήμερον και άλλα τέτοια, μικροσυμφέροντα, βόλεμα και ας υπάρχει γύρω χαλασμός.

Το θέλουμε είτε όχι κινούμαστε οι περισσότεροι σ’ αυτή τη ζώνη του μικροσυμφέροντος. Λίγοι είναι αυτοί που το έχουν πάρει κατάκαρδα επειδή έχασαν το «όχι» τους ή μάλλον επειδή κάποιοι αδίστακτα το μετάλλαξαν σε «ναι», για να μην οδηγηθούμε τάχα σε χρεοκοπία, τα γνωστά.

Τα παλιά κόμματα βρίσκουν την ευκαιρία και ανασκουμπώνονται διεκδικώντας μάλιστα (εάν συγκεντρωθούν όλα μαζί) την κατάκτηση της κυβέρνησης. Και ξέρουν καλά να κυβερνάνε οι βρικόλακες· ε, τόσα χρόνια στο κουρμπέτι θα ήταν αστείο εάν δεν ήταν τόσο θλιβερό, να ξαναδούμε δηλαδή τον Αδωνι και τον Βορίδη να μας κουνάνε το δάχτυλο από υπουργικές καρέκλες.

Μαζί τους ένα ΠΑΣΟΚ «απαλλαγμένο» (;) από βοναπαρτισμούς και προσωπικά κόμπλεξ, σηκώνει λίγο το κεφάλι του προσδοκώντας να πάψει να είναι σκορποχώρι. Το ίδιο και η ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι. Τελικά οι ελπίδες που τρέφουν για επανάκαμψη στην κυβερνητική ζωή θα αποδειχτούν φρούδες, ανατατώνουν ετούτοις το προεκλογικό κλίμα.

Χαμογελά κάπως, το ΚΚΕ, με το δίκιο του, αλλά κι εκείνη η Λαϊκή Ενότητα που φιλοδοξεί να γίνει το έναυσμα για τη δημιουργία ενός γνήσιου αντιμνημονιακού αγώνα... λόγο έχει (;) και λόγο δεν αρθρώνει. Βλέπεις τους εκπροσώπους της στην τηλοψία και στενοχωριέσαι. Είναι αυτός αντιστασιακός ή εγερτήριος λόγος; Λόγος προσκλητήριο για μια όντως αριστερή συσπείρωση; Δεν το βλέπω.

Βέβαια η Λαϊκή Ενότητα έχει το τεράστιο πλεονέκτημα ότι συνεργάζεται μαζί της η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο λόγος της οποίας, τόσο θεσμικά όσο και κοινωνικά-κινηματικά (υπέρ φτωχών και αδυνάμων), είναι ο καλύτερος λόγος που έχω ακούσει εδώ και δεκαετίες τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής.

Ο τρόπος που τον εκφέρει ίσως να ενοχλεί μερικούς, ας δώσουν όμως προσοχή στο περιεχόμενό του και είναι βέβαιο ότι μετά το άκουσμά του θα νιώσουν βελτιωμένοι πολίτες.

Το ‘χω ξαναγράψει νομίζω: λόγος αυστηρός, βαθύς, βαθύρριζος θα έλεγα, λιτός, αποκαλυπτικός, ισχυρός, γενναίος, ωραίος και επιστημονικός, ίσως λίγο ατιθάσευτος αλλά έτσι πρέπει να είναι ο σωστός λόγος· να διαχέεται γενναιόδωρα. Μιλάμε πάντα για τα όρια και περιθώρια που έχει ένας τέτοιος λόγος στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Εξακολουθούμε βέβαια να πιστεύουμε ότι η αποχή είναι μια σοβαρή πολιτική πράξη, έτσι, όμως, όπως είμαστε ζωσμένοι από παντού, εχθρούς και φίλους, το καταπίνουμε· όχι ακριβώς, αλλά περίπου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πολιτικός λόγος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας