Δεν κρύβει τη χαρά του ο υπουργός Τουρισμού μετά το «ναι» των αρχαιολόγων στην εισβολή [πώς αλλιώς να το πει κανείς] του οίκου μόδας Κριστιάν Ντιόρ στα αρχαία μνημεία της χώρας. Διαβάζουμε σε ανακοίνωση του υπουργείου: «Το γεγονός αυτό θα τύχει διεθνούς παρουσίασης από μεγάλα ΜΜΕ, θα συμβάλει στην προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό και στην ενίσχυση του τουρισμού». Ουδείς πλέον αισχύνεται σε τούτη τη χώρα. Πάνω απ' όλα η διαφήμιση και το χρήμα. Ε, βέβαια, αφού είναι ανίκανοι από μόνοι τους να αναδείξουν την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας, να μεταδώσουν το αεράκι δημοκρατίας, τέχνης, πολιτισμού, που δρόσισε το παγκόσμιο πνεύμα, συναινούν στο να έλθουν ξένοι διαφημιστές να προβάλουν το αρχαίο μεγαλείο. [Ελπίζω να απέφυγαν γονυκλισίες.]
Ηθελα να ήξερα πόσοι από αυτούς της συναίνεσης έχουν ποτέ επισκεφθεί το αρχαίο στάδιο της Νεμέας, εάν γνωρίζουν τον σκληρό, πενηντάχρονο αγώνα του Αμερικανού καθηγητή Στίβεν, που έγινε Στέφανος, Μίλερ: Η Ελλάδα είναι το σχολείο [σ.σ.: και όχι ναός] του πολιτισμού· εάν νιώθουν κάτι όταν [εάν] επισκέπτονται τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, αυτήν την ανεκλάλητη δωρικότητα, εάν έχουν περπατήσει στην Αρχαία Αγορά -δεν επιμένω για Ακρόπολη και Ηρώδειο· θα ήταν ιεροσυλία για τους Ελληνες πολίτες. Είναι τόσο το ενδιαφέρον των πολιτικών για αυτά τα λείψανα κλέους, ώστε πολλά από αυτά φιλοξενούν ελεύθερα και υπερήφανα αμνοερίφια ή είναι καταπατημένα από ιδιώτες που καλλιεργούν εντός τους ανενόχλητοι εδώδιμα τοπικά προϊόντα, όπως π.χ. συμβαίνει στην αρχαία Στύμφαλο, στο στάδιο της αρχαίας Σικυώνας και αλλού.
Ψιλά γράμματα, θα πει κανείς. Αλλά, τέλος πάντων, στην Ακρόπολη τι θα δείξουν; Τη φριχτή τσιμεντόστρωσή της μήπως; Θα γελάνε οι απανταχού εχέφρονες. Δεν έχουν τέλος ο επαρχιωτισμός και η μιζέρια της χώρας. Εάν ήθελαν τουριστική εκμετάλλευση της ιστορίας και του πολιτισμού θα είχαν προχωρήσει, δεκαετίες τώρα, στη δημιουργία σχολών αρχαιογνωσίας υψηλών προδιαγραφών και θα έφερναν εδώ φοιτητές από όλον τον πλανήτη -αλλά εδώ οι ανεκδιήγητοι φωστήρες του πολιτισμού ετοιμάζονται να υψώσουν εμπορικό κέντρο στην Ακαδημία Πλάτωνος, τη σκέψη του Πλάτωνα θα έπαιρναν υπόψη τους; Δεν ξέρω τι λέει επ' αυτού η σύμβουλος επικοινωνίας της κυρίας Μενδώνη [της υπουργού Πολιτισμού, καλέ, αν είναι δυνατόν]. Για όσους δεν θυμούνται καλά, η σύμβουλος αυτή είναι η (και καθηγήτρια Πανεπιστημίου) Αννα Παναγιωταρέα. Αλλα μεγαλεία εδώ.
Εχει σημασία ότι μεγάλα πράγματα γίνονται από μικρούς ανθρώπους (πράγματα μεγάλα σμικροίς ανθρώποις απαγγέλλονται [Περί ερμηνείας, Δημητρίου Φαληρέως]). Αυτό φαίνεται να είναι σαν μοίρα της χώρας: ο συνασπισμός μικρών και μετρίων προκειμένου να καταληφθεί η εξουσία -και ας πάνε όλα στον αγύριστο. Οι αρχαιολόγοι τι ακριβώς είχαν υπόψη τους όταν είπαν το «ναι» στην εισβολή της μόδας; Την τουριστική ανάπτυξη της χώρας; Την εκμετάλλευση της «βιομηχανίας» της και ας βεβηλωθούν τα «ιερά και τα όσια» της φυλής; [Φυλής!] Φαίνεται επίσης ότι η ομορφιά έχει χαθεί από μία από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου -από τους ανθρώπους της, εννοείται, και μάλιστα τους «ειδικούς», τους ανασκαφείς και τους ανατόμους του σώματος αυτής της χώρας. Αλλά είναι κουραστικό.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας