Ο καιρός προσφέρεται για συγγραφή σεναρίων. Σε καθοδική πορεία η κυβέρνηση. Μήπως πρέπει να αλλάξει αρχηγό; Τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης είναι στα χαμηλά, μερικά στα πολύ χαμηλά, θα έχουν τύχη αν συνεχίσουν να πορεύονται το καθένα μόνο του; Δεν είναι η ώρα να ξεκινήσουν προγραμματικό διάλογο; Για ποια κόμματα μιλάμε; Μόνο για το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά; Η Πλεύση Ελευθερίας; Θέλει; Ανεβαίνει με γρήγορο ρυθμό, λέτε να γίνει ό,τι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ το 2012; Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης υποψιάζεται ότι στο παρασκήνιο λειτουργούν δυνάμεις που έχουν στόχο να εμποδίσουν το ΠΑΣΟΚ να έρθει πρώτο στις εκλογές και το επιχειρούν είτε στηρίζοντας «κόμματα χωρίς πρόγραμμα, κόμματα μονοπρόσωπα» (αναφορά στην «Πλεύση Ελευθερίας») που αντικειμενικά διευκολύνουν την κυβέρνηση, είτε βάζοντας το θέμα για νέο φορέα της Κεντροαριστεράς αναθέτοντας στον Αλέξη Τσίπρα πρωταγωνιστικό ρόλο, ένα πρόσωπο που η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θεωρεί πως έχει κλείσει τον κύκλο του.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος μιλάει συνεχώς για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης στο άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (22-23/3/ 2025) έκανε λόγο για «τραπέζι διαλόγου πάνω σε συγκεκριμένη προγραμματική βάση, των πολιτικών δυνάμεων από τη ριζοσπαστική Αριστερά μέχρι την προοδευτική σοσιαλδημοκρατία και την πολιτική οικολογία καθώς και τις οργανωμένες κοινωνικές δυνάμεις». Προχθές με κείμενο του στο in.gr ο Σωτήρης Μπολάκης αναφέρθηκε σε πρωτοβουλία διανοουμένων του προοδευτικού χώρου για το ζήτημα της συνεργασίας: «Σύμφωνα με πληροφορίες πρόσωπα που έχουν γνώση των συγκεκριμένων κινήσεων αναφέρουν ότι το εγχείρημα το έχουν αναλάβει τέσσερις πανεπιστημιακοί, ο Νίκος Μαραντζίδης, ο Γιώργος Σωτηρέλης, ο Αντώνης Λιάκος και ο Ξενοφών Κοντιάδης».
Οι «4» έχουν παρελθόν. Υπέγραψαν τον Φεβρουάριο κείμενο για να συγκροτηθεί μια Ανεξάρτητη Επιτροπή Αλήθειας για τα Τέμπη και πριν από έναν χρόνο δημοσίευσαν άρθρο για την υπόθεση της συνεργασίας των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Εγραφαν τότε ανάμεσα στ’ άλλα: «Επειδή λοιπόν οι καιροί ου μενετοί, αποφασίσαμε να απευθύνουμε έκκληση σε όλα τα κόμματα και τις δυνάμεις που μπορούν και πρέπει να συγκροτήσουν αυτόν τον νέο προοδευτικό πόλο, να υπερβούν την εσωστρέφεια και την απογοήτευση και να συνειδητοποιήσουν την αναγκαιότητα κοινής καθόδου στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, συναποφασίζοντας –πέρα από τις όποιες εσωτερικές διεργασίες τους, που είναι δική τους υπόθεση– ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, που θα περιλαμβάνει δύο στάδια:
»Πρώτον, την επεξεργασία εναλλακτικών θέσεων και προτάσεων, σε προοδευτική ιδεολογική και πολιτική κατεύθυνση, που θα αποτελέσουν μια ενιαία, υπεύθυνη και αξιόπιστη προγραμματική βάση.
»Δεύτερον την επιλογή, σε εύθετο χρόνο, ενός κοινού υποψηφίου για την πρωθυπουργία, που θα συγκεντρώνει την ευρύτερη δυνατή αποδοχή».
Οι ηγεσίες των κομμάτων δεν ανταποκρίθηκαν. Σήμερα πάντως η «ομάδα των 4» είναι εν υπνώσει, αλλά δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια.
Από την ιστορία ξέρουμε δύο ομάδες των «τεσσάρων». Τη «συμμορία των 4» με επικεφαλής τη χήρα του Μάο το 1976 που προσπάθησε να κερδίσει την εξουσία στο Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας μετά τον θάνατο του μεγάλου τιμονιέρη. Υπάρχει και η ελληνική εκδοχή της. Η «συμμορία των 4» (Σημίτης, Πάγκαλος, Βάσω Παπανδρέου, Αυγερινός) η οποία διεκδίκησε την αρχηγία στο ΠΑΣΟΚ. Η «κινέζικη συμμορία» απέτυχε. Ηττήθηκε στη μάχη των φραξιών και το πάνω χέρι πήρε ο Τενγκ Σιαοπίνγκ, ο αποκαλούμενος εκσυγχρονιστής για τους φίλους του, αλλά για τους εχθρούς του, εντός και εκτός Κίνας, αυτός ήταν ο νεκροθάφτης του κινεζικού πειράματος για τον σοσιαλισμό, αυτός έβαλε τα θεμέλια για να δημιουργηθεί ο σκληρός κρατικός καπιταλισμός στην Κίνα. Στην Ελλάδα η «συμμορία των 4» κέρδισε την εσωκομματική μάχη από τους λεγόμενους προεδρικούς, ο Σημίτης έγινε πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το 1996 και κυβέρνησε μέχρι το 2004. Για να προσγειωθούμε στο σήμερα, τέτοιες βλέψεις δεν έχουν οι τέσσερις καθηγητές.
Ανάγωγα
Πειθαρχική έρευνα σε βάρος της ανακρίτριας και του εισαγγελέα Ρόδου, που χειρίζονται τη δικογραφία για το κύκλωμα της Πολεοδομίας, διέταξε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Γιατί; Αφησαν ελεύθερους με περιοριστικούς όρους τους ύποπτους. Εκείνος ο εισαγγελέας που πέταξε στο αρχείο το θέμα των υποκλοπών; Κανένα πρόβλημα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας