Ποιος είδε τον Θεό και δεν τον φοβήθηκε. Τρόπος του λέγειν, γιατί ουδείς έχει δει τον Θεό, αλλά η φράση χρησιμοποιείται και γενικώς αλλά και ειδικώς στην πολιτική, όταν για παράδειγμα εξεγείρεται ένας ισχυρός παράγοντας εξαιτίας δηλώσεων αντιπάλων του που έχουν στόχο να αμφισβητήσουν την ηθική του, στην περίπτωσή μας τον πατριωτισμό του. Και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θύμωνε και μάλιστα πολύ και ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε εκρήξεις οργής, λιγότερο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σπανίως ο Κώστας Σημίτης, ελεγχόμενα ο Κώστας Καραμανλής και ο Αλέξης Τσίπρας.
Σήμερα ο λόγος για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Κρύο αίμα, σύμφωνα με τους κόλακες που τον πλαισιώνουν. Τέρας ψυχραιμίας. Ωστόσο θυμώνει συχνά. Δεν είναι βεβαίως Θεός που κάνει τους άλλους να τρέμουν. Τέτοιο… προσόν δεν διαθέτει κι ας μας είχαν φλομώσει οι αγιογράφοι του στις συγκρίσεις με παγκοσμίου εμβέλειας προσωπικότητες. Εχουμε δει τα ξεσπάσματά του στη Βουλή όταν αραιά και πού καταδέχεται να είναι στις συνεδριάσεις και ακούει από τους πολιτικούς αρχηγούς κριτική που κατά τη γνώμη του είναι απαράδεκτη γιατί, πάλι κατά τη γνώμη του, έρχεται σε αντίθεση με την πραγματικότητα, η οποία, ξανά κατά τη γνώμη του, είναι αυτή που ο ίδιος παρουσιάζει ως πραγματικότητα και όλοι οι άλλοι τη βιάζουν καθότι φανατικοί οπαδοί του λαϊκισμού. Δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του. Δεν διστάζει να πει βαριές κουβέντες για να απαντήσει.
Θύμωσε λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης γιατί κάποιοι τόλμησαν να αφήσουν υπαινιγμούς για τις προθέσεις του στα λεγόμενα εθνικά θέματα. Και όταν λέμε κάποιοι, αναφερόμαστε στα κόμματα που βρίσκονται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας, κυρίως όμως στους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. Στην παρούσα φάση στο στόχαστρο είναι ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος συστηματικά κάνει λόγο για υποχωρήσεις και με την ομιλία του στην Κύπρο είπε για μαγειρέματα στο παρασκήνιο και για κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης που μπορεί να ενθαρρύνουν τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας. Ο προσωρινός ιδιοκτήτης του μεγάρου Μαξίμου μίλησε για παλικάρια της φακής και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τζάμπα πατριώτες. Στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος στις δημόσιες εμφανίσεις τους προειδοποιούν ότι, αν ο δημόσιος διάλογος για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής γίνεται με χαρακτηρισμούς «προδότης», «ενδοτικός», θα δημιουργηθούν συνθήκες διχασμού στην κοινωνία που δεν ταιριάζουν σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία, όπως είναι η Ελλάδα. Φιλελεύθερη ολιγαρχία είναι, όπως και οι άλλες δημοκρατίες, σύμφωνα με τον Καστοριάδη, αλλά αυτό είναι άλλης τάξεως ζήτημα.
Επί του προκειμένου: Δεν πρέπει λοιπόν να χρησιμοποιούμε στον δημόσιο λόγο μας τις λέξεις προδότης και ενδοτικός. Μάλιστα. Υπάρχει και η γνωστή φράση του Σ. Τζόνσον για τον πατριωτισμό, που είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων, την οποία επικαλούνται διάφοροι μόνον όταν τους βολεύει. Απατεώνες ή κατά τον Βλάση Γαβριηλίδη «νευροπαθείς ψευδοπατριώτες». Ο κ. Σαμαράς πάντως δεν έχει αλλάξει άποψη επί της ουσίας. Λέει σήμερα όσα έλεγε στο παρελθόν για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.
Μήπως όμως κάποιος από τους παρατρεχάμενους πρέπει να θυμίσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στους κορυφαίους παράγοντες του κόμματος, που σήμερα είναι πρωτοκλασάτοι υπουργοί, τι έλεγαν για τον Αλέξη Τσίπρα, τον Νίκο Κοτζιά και τη Συμφωνία των Πρεσπών; Να τους θυμίσει δηλαδή ότι είχαν κάνει ψωμοτύρι τις λέξεις προδοσία και ενδοτισμός και υπόσχονταν παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο για να τιμωρηθούν οι δράστες του εθνικού εγκλήματος; Βεβαίως Ειδικό Δικαστήριο δεν είχαμε. Ούτε φυσικά καταγγελία και κατάργηση της υποτίθεται προδοτικής Συμφωνίας. Εμειναν όμως οι κραυγές του κ. Μητσοτάκη και των ακολούθων του για να αποδειχτεί στην πράξη ότι ο πιο φανατικός οπαδός του λαϊκισμού είναι ο πρωθυπουργός, αυτός που υποδύεται με καραμελωμένους θεατρινισμούς τον ορκισμένο εχθρό του. Δικαιούται συνεπώς κάποιος να ισχυριστεί ότι ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του στο Μακεδονικό λειτούργησαν ως πολιτικοί απατεώνες και νευροπαθείς ψευδοπατριώτες;
Ανάγωγα
Λαϊκό μέτωπο στη Γαλλία ύστερα από πολλά χρόνια. Στην Ελλάδα ο καθένας μόνος του. Ως συνήθως.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας