Η ανάκληση των πέντε μελών της επιτροπής η οποία θα επέλεγε την κινηματογραφική παραγωγή που θα υποβάλει η χώρα μας στην κούρσα για το Οσκαρ 2025 είναι ο αντικατοπτρισμός της απαξιωτικής συμπεριφοράς του υπουργείου Πολιτισμού απέναντι στα φυσικά πρόσωπα που αντικατέστησε -άριστοι επαγγελματίες του χώρου- λέγοντας ότι προσκλήθηκαν «εκ παραδρομής» και προς ολόκληρη την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα.
Οι χειρισμοί του υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Φωτήλα αποδεικνύουν ότι έτσι ΔΕΝ «διασφαλίζεται η ακεραιότητα της διαδικασίας για την επιλογή της πλέον κατάλληλης ταινίας να εκπροσωπήσει τη χώρα μας». Συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή, από αυτό που υποστήριξε στην απάντησή του προς την Ακαδημία Κινηματογράφου και τα Σωματεία ΕΣΠΕΚ, ΣΑΠΟΕ, ΕΕΝ και PACT που ζητούν εξηγήσεις για την πρωτοφανή και προσβλητική απόφαση που υποβιβάζει θεσμούς, επαγγελματίες και κυρίως δεν πείθει για τη διαφάνεια και την αντικειμενικότητα που απαιτεί η διαδικασία.
Πράξη γενναιότητας και ήθους η απόφαση σκηνοθετών και παραγωγών να αποσύρουν από τη λίστα τις 20 ταινίες τους, από τις 23 που υποβλήθηκαν. Αλλά και εύλογη η διαπίστωσή τους ότι το ΥΠΠΟ, αντί να προστατεύσει την πνευματική ιδιοκτησίας τους, «...τη μεταχειρίστηκε με τρόπο παράνομο, ανεύθυνο και προσβλητικό».
Η θέση του υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, και ήταν απολύτως απαραίτητη, έχει εκχωρηθεί μέχρι σήμερα σε πολιτικούς που μικρή σχέση έχουν με το αντικείμενο. Ο κ. Φωτήλας, αντί να κατευθύνει προς επίλυση τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους κινηματογραφιστές, βαθαίνει το χάσμα με την απόφαση που έχει οσμή σκανδάλου και σουρεαλιστικές διαστάσεις, όταν επιπροσθέτως αδυνατεί να εξηγήσει τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν σε αυτή. Μάλιστα, το γραφείο Τύπου του (άλλο έχει η κ. Μενδώνη, άλλο ο κ. Φωτήλας) πονηρούτσικα σκεπτόμενο (όσο λιγότεροι τη δουν τόσο καλύτερα) δεν έστειλε την απάντησή του ως ανακοίνωση στον Τύπο, ως όφειλε για τόσο σοβαρό ζήτημα, αλλά την ανάρτησε απευθείας στο site του ΥΠΠΟ.
Για τις καθυστερήσεις στη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα «Creative Greece» όπου συγχωνεύονται το ΕΚΚ και το ΕΚΟΜΕ τα κινηματογραφικά σωματεία μιλούν για «πολιτική αδράνεια» του ΥΠΠΟ, για «αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που η ίδια νομοθέτησε» με αποτέλεσμα την απαξίωση της οπτικοακουστικής παραγωγής στη χώρα.
Τώρα αν η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, ο Αλέξανδρος Βρανάς επιστρέψουν με κάποια διάκριση από τη Μόστρα όπου θα διαγωνιστούν οι ταινίες τους (ή άλλοι σκηνοθέτες από έτερα φεστιβάλ) και το ΥΠΠΟ βγάλει συγχαρητήρια ανακοίνωση, θα επιβεβαιώσει τον ρόλο του αδιάφορου χειροκροτητή.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας