Για «συμβολισμούς» μίλησαν πολλοί αναφερόμενοι στις πρώτες κινήσεις του νέου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Στέκονται στον πολιτικό όρκο που έδωσε και στην επίσκεψη-προσκύνημα στο Μνημείο Πεσόντων στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.
Δεν είναι όμως οι μόνες κινήσεις του. Την Κυριακή το βράδυ έκανε την πρώτη πανηγυρική ομιλία του σε χιλιάδες συγκεντρωμένους, που χαίρονταν, που ήταν συγκινημένοι, που γιόρταζαν, ως νικητής των εκλογών στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τη Δευτέρα το πρωί συναντήθηκε με τον Π. Καμμένο και συμφώνησαν την κυβερνητική συνεργασία. Αμέσως μετά επισκέφτηκε τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και το απόγευμα συναντήθηκε και με τον Στ. Θεοδωράκη του Ποταμιού.
(Ο Δ. Κουτσούμπας του ΚΚΕ δεν δέχτηκε τη συνάντηση. Προτίμησε, φαίνεται, την ιδεολογική «καθαρότητα», εμμένοντας στην πολιτική που οδηγεί στην απομόνωση.)
Μίλησε στα Προπύλαια και όχι στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου ήταν το εκλογικό κέντρο του κόμματος. Τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι δεμένα με τις συγκεντρώσεις, τις διαδηλώσεις, τους αγώνες των φοιτητών και των μαθητών από το 1962 ώς το 1967, για δημοκρατία, για δημοκρατική αναγέννηση στην Παιδεία, για τον σεβασμό του Συντάγματος και την υπεράσπισή του, για την υπεράσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου, αγώνες εναντίον της φασιστικής ΕΚΟΦ και του παρακράτους. Ολα αυτά σχηματικά περιέχονται μέσα στους δύο αριθμούς που έμειναν στην Ιστορία: το 15% για την Παιδεία και το 114 άρθρο του Συντάγματος.
Μίλησε λοιπόν από τον χώρο-σύμβολο των αγώνων της νέας γενιάς πριν από 50 χρόνια, ο οποίος όμως ταυτόχρονα είναι χώρος παιδείας και πολιτισμού καθώς είναι στη σειρά τα (όμορφα) κτίρια της Ακαδημίας, του Πανεπιστημίου, της Βιβλιοθήκης.
Τίμησε ο Αλ. Τσίπρας τη σχετικά νεότερη ιστορία με τους αγώνες των νέων πριν από 50 χρόνια, τίμησε και τον πολιτισμό και την παιδεία.
Η «βιαστική», όπως διατείνονται ορισμένοι, συνάντηση με τον Π. Καμμένο, πιστοποιεί πως μπορούν να παίρνονται γρήγορα αποφάσεις, εν όψει σοβαρών άμεσων εξελίξεων. Τρέχει ο χρόνος με υποχρεώσεις και ημερομηνίες. Αυτό σημαίνει ότι είναι μάλλον πολυτέλεια, και ίσως περιττή, να εξαντληθεί το τριήμερο των διαβουλεύσεων με εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για σχηματισμό κυβέρνησης. Εκ των πραγμάτων η λύση ήταν αυτή που δόθηκε. Και ίσως να κατέλαβε όλους, κόμματα και ΜΜΕ, απροετοίμαστους και να ξάφνιασε. Η συνάντηση με τον Στ. Θεοδωράκη έδειξε πόσο μπορεί να ήταν χρονοβόρα και χωρίς αποτέλεσμα η διαδικασία των διαβουλεύσεων. Κι ακόμη πόσο δεν ήταν ενδεδειγμένη η λύση για κυβέρνηση μειοψηφίας με ψήφο ανοχής, ενώ η πλειοψηφία των 162 βουλευτών παρέχει σταθερότητα, έστω με πιο λίγα πράγματα από το γενικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Σημασία έχει ότι μπορούν και λαμβάνονται αποφάσεις με ταχύτητα. Αλλωστε μια απάντηση στις γκρίνιες «γιατί με τον Καμμένο» είναι «ας ψήφιζες ΣΥΡΙΖΑ να μην είχε ανάγκη...».
Με τους Στ. Θεοδωράκη και Δ. Κουτσούμπα φαίνεται ότι ο Αλ. Τσίπρας θέλησε να κλείσει τις συναντήσεις, αποκλείοντας βεβαίως τους Αντ. Σαμαρά και Ευάγγ. Βενιζέλο.
Η επίσκεψη στον αρχιεπίσκοπο απέδειξε αφενός τον σεβασμό και αφετέρου, με την ανακοίνωση διά ζώσης ότι θα δώσει πολιτικό όρκο, τη θέση για τον διακριτό ρόλο κράτους και Εκκλησίας. Το ενδιαφέρον επίσης βρίσκεται στη στάση και στην κατανόηση από τον αρχιεπίσκοπο.
Για τον πολιτικό όρκο αξίζει να σημειώσουμε ότι έχει προηγηθεί η Ρένα Δούρου τον Σεπτέμβριο ως περιφερειάρχης Αττικής και δήμαρχοι με όρκο που παραπέμπει στο Εθνικό Συμβούλιο του ΕΑΜ το 1944 στους Κορυσχάδες Ευρυτανίας. Και πάντως με απλά λόγια επιτέλους ο πολιτικός όρκος είναι αυτονόητο στις «ευρωπαϊκές» χώρες, όπως μας παραπέμπουν εκεί αυτοί που μιλούν για «κανονική» ευρωπαϊκή χώρα, όπου όμως στο Σύνταγμα αναφέρεται η «επικρατούσα» θρησκεία.
Για την Καισαριανή, ως πρώτη πράξη μετά την ορκωμοσία, είναι φανερή η κίνηση για την τιμή στην Εθνική Αντίσταση και στην πολιτική της ενότητας του έθνους, του λαού με τους αγώνες του.
Οι κινήσεις δεν είναι «συμβολικού» και πολύ περισσότερο επικοινωνιακού χαρακτήρα. Είναι πολιτικές πράξεις που έχουν αναφορά στην Ιστορία. Και είναι αποφασιστικές κινήσεις εκ των πραγμάτων αναγκαίες. Ο όρκος και η επίσκεψη στον αρχιεπίσκοπο δείχνουν μεταρρυθμίσεις και αποτελούν οδηγό της πολιτικής από δω και μπρος.
Και εν πάση περιπτώσει τώρα αντιμετωπίζεται και το περίφημο πολιτικό κόστος και χαράσσεται ή διαφαίνεται η νέα κυβερνητική πολιτική.
Πολιτική δεν είναι μόνο τα οικονομικά. Και αυτά καθορίζονται από τον μπούσουλα που προσδιορίζουν οι πρώτες κινήσεις.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας