«Λαουτζίκε της Λιλιπούπολης!...». Ετσι προσφωνούσε τους Λιλιπουπολίτες την άνοιξη του 1980 η Πριγκιπομήτωρ, καρικατούρα Φρειδερίκης, την οποία υποδυόταν η αξέχαστη ηθοποιός Αλέκα Παΐζη. Στο χατζιδακικό Τρίτο Πρόγραμμα το βασιλικό διάγγελμα δεν συγκίνησε κανέναν, εκτός απ’ τον δήμαρχο της Λιλιπούπολης, τον φαυλεπίφαυλο Χαρχούδα, που είδε τη μοναρχία ως πεδίο δόξης και πλουτισμού.
«Λαουτζίκε της Πετρελαιούπολης, σε σκέφτομαι...» μόνο που δεν είπε σε ζωντανή μετάδοση ο πρόεδρος του Σουρινάμ, Τσαν Σαντόκι, ανακοινώνοντας στους 600.000 κατοίκους το μεγάλο νέο: θα μοιράσει χαρτζιλίκι από το πετρέλαιο σε όλους. Εκτεταμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου εντοπίστηκαν στα ανοιχτά του Ατλαντικού, στην υφαλοκρηπίδα της μικρής χώρας που βρίσκεται στη βορειοδυτική Λατινική Αμερική.
«Ολοι θα ωφεληθούν. Κανείς δεν θα μείνει πίσω. Είστε συνιδιοκτήτες των κερδών από το πετρέλαιο» είπε ο πρόεδρος.
Εξω φτώχεια; Μπα, έναν τραπεζικό λογαριασμό θα ανοίξει η κυβέρνηση για κάθε ενήλικα και θα καταθέσει 750 δολάρια στον καθένα, με επιτόκιο 7%. Μία φορά και... βλέπουμε. Απλός πολλαπλασιασμός (750 επί 600.000) δίνει το συνολικό ύψος του πετρελαιο-μποναμά: 450 εκατομμύρια δολάρια. Μικροπράγματα μπροστά στα τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια δολάρια που λένε ότι θα ’ναι τα κέρδη σε βάθος δεκαετίας.Τα ΜΜΕ αποθέωσαν, ο κόσμος χειροκρότησε, οι γκρινιάρηδες απομονώθηκαν και οι ξένοι επενδυτές έσπευσαν στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Παραμαρίμπο. «Καλώς ήρθατε στο Σουρινάμ, την πιο δασωμένη χώρα του κόσμου» διάβασαν σε μια ταμπέλα. Αλλο κεφάλαιο αυτό: κοιτάσματα χρυσού που τα εκμεταλλεύονται (νεο)αποικιοκράτες καταπατώντας τη γη των αυτόχθονων φυλών και ανεξέλεγκτη υλοτομία. Την ίδια ώρα ο ένας στους έξι κατοίκους ζει στην ανέχεια και η πολιτικο-οικονομική ελίτ θησαυρίζει.
Ο πρεζιντέντε Σαντόκι και οι ομοτράπεζοί του δεν θα ροκανίσουν μόνοι τους τη μερίδα του λέοντος. Η Γαλλία θα συνδράμει με το αζημίωτο. Η Total υπέγραψε συμφωνία για την άντληση πετρελαίου, με δυνατότητα καθημερινής παραγωγής έως 220.000 βαρέλια.
Αρχή με Λιλιπούπολη, φινάλε με Τεν Τεν. «Θα αφήσετε και μερικές σταγόνες για να γεμίσω τον αναπτήρα μου» λέει αυστηρά σε υπάλληλο βενζινάδικου ο ένας Ντιπόν (ή μήπως είναι ο... άλλος;) σε μια στάση για να γεμίσουν οι δίδυμοι αστυνομικοί Ντιπόν και Ντιπόν το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου τους. Είναι τσιγκούνηδες, βάζουν μόλις τρία λίτρα. («Ο Τεν Τεν στη χώρα του μαύρου χρυσού», 1950).
Ο αναπτήρας είναι τύπου zippo. Πανευτυχείς οι Dupont et Dupond, που στα γαλλικά τούς (ξε)χωρίζει το άηχο τελικό σύμφωνο, πατάνε γκάζι κι εξαφανίζονται. Στα επόμενα καρέ το νοθευμένο καύσιμο ανατινάζει το αμάξι, στα μεθεπόμενα ο αναπτήρας σκάει στα μούτρα τους. Εχει και η φιλαργυρία τη Νέμεσή της, στα κόμικς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας