Προ μηνός έφυγε από τη ζωή ο Πίτερ Χιγκς, φυσικός ο οποίος προέβλεψε την ύπαρξη ενός νέου σωματιδίου σε επιστημονικές μελέτες του τις οποίες δημοσίευσε το 1964. Η ύπαρξη του σωματιδίου αυτού επιβεβαιώθηκε πειραματικά σχεδόν μια πεντηκονταετία αργότερα, την περίοδο 2012-2013 στο CERN, με τη συμμετοχή του ίδιου του Χιγκς.
Το «σωματίδιο Χιγκς» προσέλαβε και την πιο διαδεδομένη ονομασία «σωματίδιο του Θεού», καθώς σχετίζεται με το φαινόμενο σωματίδια που στερούνταν μάζας κατά τη στιγμή της Μεγάλης Εκρηξης να αποκτούν μάζα μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου αργότερα. Για αυτές τις πολύ πρόδρομες εργασίες του ο Χιγκς τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 2013.
Την εποχή που επανήλθε με αυτόν τον θριαμβευτικό τρόπο στο προσκήνιο, ο Χιγκς δεν δίστασε να δηλώσει ότι με τα σημερινά μέτρα θα αξιολογούνταν αρνητικά ως μη παραγωγικός, λόγω των ολιγάριθμων επιστημονικών δημοσιεύσεών του.
Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα προβλήματα που αντιμετώπισε στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου κατά τη δεκαετία του 1980, λόγω της ενεργού συμμετοχής του στον Σύλλογο Καθηγητών, με κεντρικό αίτημα τη θεσμική αύξηση της επιρροής των εργαζομένων στη λήψη αποφάσεων του ιδρύματος και αργότερα, τη διακοπή συνεργασιών του ιδρύματος με εταιρείες δραστηριοποιούμενες στο απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής.
Το σκληρό νεοφιλελεύθερο ρεύμα της εποχής, με κύριους εκπροσώπους την πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον πρόεδρο Ρόναλντ Ρέιγκαν στις ΗΠΑ, δεν ευνοούσε τις δημοκρατικές ευαισθησίες και τις αντισυμβατικές ενέργειες του Χιγκς, επιστημονικές και κοινωνικές. Αλλωστε, το μητρώο του Χιγκς ήταν εξίσου βεβαρημένο και «ελεγκτέο» από ενέργειές του κατά το παρελθόν: ο Χιγκς είχε εκδηλώσει εμπράκτως την αμέριστη συμπαράστασή του στους φοιτητές που είχαν ξεσηκωθεί κατά τη δεκαετία του 1960 με αντιπολεμικά συνθήματα, αλλά και με προτάσεις για μια διαφορετική θέσμιση της κοινωνίας, ασκώντας σαρωτική κριτική στην καθεστηκυία τάξη πραγμάτων, στα κέντρα εξουσίας, στην εξουσία ως έννοια αυτή καθεαυτήν.
Το παράδειγμα του Χιγκς δείχνει την -μέσω μιας συμβατικής διαδικασίας αξιολόγησης- ευκολία παγίδευσης και περιθωριοποίησης ενός πρωτοπόρου επιστήμονα που προηγείται κατά πολύ της εποχής του. Επιπρόσθετα, φανερώνει πόσο διαχρονικά και επίκαιρα είναι τα αιτήματά του: οι φοιτητές στα πλέον ξακουστά και υψηλού επιπέδου πανεπιστήμια ξεσηκώνονται και σε πολλά ιδρύματα οι καθηγητές σπεύδουν να υποστηρίξουν τις φοιτητικές κινητοποιήσεις. Τα σημερινά αιτήματα δεν διαφέρουν από αυτά της δεκαετίας του 1960: τερματισμός της σφαγής των Παλαιστινίων, ειρηνική επίλυση των διαφορών στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για δύο ανεξάρτητα και ισότιμα κράτη, εκδημοκρατισμός της λειτουργίας των πανεπιστημίων, έλεγχος και απόρριψη των όποιων συνεργασιών των πανεπιστημίων με αυτούς που διαπράττουν τη μαζική σφαγή των αμάχων.
*(Ph.D)2, καθηγητής Ιατρικής Φυσικής - Υπολογιστικής Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας