Τον παραλογισμό των διοδίων τον έζησαν όσοι μετακινήθηκαν προκειμένου να ψηφίσουν στις πρόσφατες εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου. Οπως είναι γνωστό, είχε ανακοινωθεί επισήμως ότι θα είναι «ελεύθερη η διέλευση από τα διόδια σε όλο το μήκος του εθνικού δικτύου», ατέλεια που θα ίσχυε καθ’ όλη την Κυριακή των εκλογών και μέχρι τις 8 π.μ. της επόμενης μέρας.
Διαβάζοντας ή ακούγοντας κάποιος την ανακοίνωση αυτή, θεωρεί ότι μπορεί να ταξιδέψει προς τον τόπο άσκησης του εκλογικού του δικαιώματος, χωρίς να χρειαστεί να υποστεί την ταλαιπωρία της καθυστέρησης που απαιτείται προκειμένου για την καταβολή διοδίων. Αμ δε! Αυτό που βίωσαν όσοι μετακινήθηκαν ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό. Από τα μεσάνυκτα του Σαββάτου οι ηλεκτρονικές πινακίδες επί του εθνικού οδικού δικτύου ανακοίνωναν ότι «οι μπάρες είναι κλειστές».
Για τα πάσης φύσεως επαγγελματικής χρήσης οχήματα έπρεπε να καταβληθεί το ποσό που αντιστοιχούσε στον τύπο του οχήματος, οπότε αλίμονο σε όποιον αποφάσισε να μετακινηθεί για να ψηφίσει κάνοντας χρήση επαγγελματικού οχήματος. Επιπρόσθετα, ακόμα και τα ιδιωτικής χρήσης επιβατικά οχήματα για τα οποία η διέλευση ήταν δωρεάν, έπρεπε να περιμένουν ώστε για καθένα από αυτά να ανοίγουν οι «κλειστές μπάρες», με αποτέλεσμα να δημιουργούνται «ουρές» χιλιομέτρων, ήδη από το μεσημέρι της Κυριακής, καθώς η συντριπτική πλειονότητα ψηφοφόρων επέστρεφε αυθημερόν.
Αλλά ο παραλογισμός των διοδίων δεν εξαντλείται σε περιστατικά όπως τα παραπάνω. Την καταβολή διοδίων από τα πληρώματα υδροφόρων οχημάτων, ενώ ενεργούσαν σε αποστολή πυρόσβεσης, καταγγέλλει ο Σύλλογός Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νομού Καβάλας. Πέρα από τη χρονική καθυστέρηση που συνεπάγεται η διαδικασία καταβολής διοδίων, ενώ πρέπει να καλυφθεί μια κατεπείγουσα ανάγκη, αν υποθέσουμε ότι κανένα από τα μέλη των πληρωμάτων δεν κρατούσε χρήματα, τότε τι ακριβώς θα συνέβαινε; Δεν θα άνοιγαν επ’ ουδενί οι «κλειστές μπάρες»; Θα αφήναμε τον τόπο να καίγεται προκειμένου να μη ζημιωθεί η ιδιωτική εταιρεία που εκμεταλλεύεται τη (δημόσια, υπενθυμίζεται) εθνική οδό;
Ατέλεια είναι η απαλλαγή από εισφορές τελών. Στην αρχαία Αθήνα αφορούσε τους ανηλίκους και σε όσους είχαν αστρατεία (νόμιμη απαλλαγή από στρατιωτικές υποχρεώσεις). Ο Δημοσθένης στον «Περί ατελείας προς Λεπτίνην» λόγο του, το 354 π.Χ., υποστήριζε την εισαγωγή ατελειών σε ευρύτερες ομάδες πολιτών, προκειμένου να παρακινηθούν σε έργα πατριωτικά, τονίζοντας ότι ο νόμος του Λεπτίνη περί περιορισμού των ατελειών είναι αντίθετος με το ήθος της Αθηναϊκής Πολιτείας. Ας αναρωτηθούμε, λοιπόν, τι θα έλεγε ο Δημοσθένης περί του δικού μας πατριωτισμού και ήθους, αν μάθαινε ότι εργαζόμενοι ενός δήμου υποχρεώθηκαν να καταβάλουν διόδια σε δημόσια οδό, καθοδόν προς την κατάσβεση πυρκαγιάς.
*(Ph.D)2, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Φυσικής – Υπολογιστικής Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας