Αλίευσα τη λέξη στο μνημειώδες έργο του Σπύρου Μαντά για τη γεφυρογραφία της Πίνδου. Κάνει λόγο για εγκατόρυξη ανθρωπίνων ομοιωμάτων στη θεμελίωση γεφυριών. Με άλλα λόγια, ανέθεταν σε τεχνίτες να τεχνουργήσουν μορφές ξύλινες, τις οποίες στη συνέχεια έθαβαν στα θεμέλια ενός καινούργιου έργου. Για να στεριώσει. Παραθέτει, διευκρινιστικά, ο συγγραφέας εικόνα από το γεφύρι στο Μπεράτι στης Αλβανίας, στο οποίο έγινε εγκατόρυξη ξύλινης προτομής κοριτσιού, στις αρχές του 20ού αιώνα.
Η εγκατόρυξη συνιστά απομάκρυνση από ό,τι συνέβαινε στο μακρινό παρελθόν. Πρόκειται για τις ανθρωποθυσίες γυναικών στα θεμέλια. Ολοι έχουν υπόψη τους τον κύκλο των δημοτικών τραγουδιών «Του γεφυριού της Αρτας». Η γυναίκα του πρωτομάστορα εγκατορύχθηκε στα θεμέλια. Είναι μια αντίληψη που διατηρήθηκε με τη σφαγή ζώων (κόκορα) ή με αναίμακτες θυσίες (κάρφωμα σκιών).
Οι ανθρώπινες κοινωνίες θεμελιώθηκαν πάνω στην ανάγκη ανθρωποθυσιών. Για να εξευμενίσουν τον δαίμονα που τους εμπόδιζε να έχουν πρόσβαση στις βρύσες και στους υδάτινους πόρους. Οι δυνάμεις αυτές ζητούσαν αίμα και σάρκα, κοριτσίστικη κατά προτίμηση, για να συγχωρήσουν την απείθεια των ανθρώπων. Ή για να επιτρέψουν την εκτέλεση οποιουδήποτε έργου. Κλασική είναι η περίπτωση της Ιφιγένειας. Θυσιάστηκε από τους Αχαιούς για να ησυχάσουν οι αέρηδες και να ξεκινήσει η περιώδυνη στρατιωτική εκστρατεία στην Τροία.
Οι άνθρωποι, με τον καιρό, εγκατέλειψαν αυτές τις πρακτικές. Τη θέση τους πήραν τα τάματα, οι προσευχές. Αργότερα η επιστήμη. Που εστίασε στη μελέτη του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Το έπραξε ο Μπέκας που έχτισε τη γέφυρα της Πλάκας τον 19ο αιώνα. Δεν προσέφυγε σε εγκατόρυξη όταν η πρώτη γέφυρα που έστησε έγινε παιχνιδάκι των καιρικών συνθηκών. Εκανε επιλογές καλύτερες.
Στον 21ο αιώνα η τεχνολογία απογειώθηκε. Και όμως επιστρέφουμε στην εποχή των ανθρωποθυσιών. Δεν προτίθεμαι να δικάσω κανέναν. Ομως, τα τελευταία χρόνια, επανέρχεται η συζήτηση για θεμελίωση δρόμων, σιδηροδρόμων και άλλων έργων που διευκολύνουν την ασφαλή επικοινωνία και διαβίωση των ανθρώπων, ύστερα από ανθρωποθυσίες. Σε πυρκαγιές, σε θαλάσσια ναυάγια, σε σεισμούς, σε σιδηροδρομικά δυστυχήματα.
Οντως, η χώρα έχει ανάγκη από εγκατόρυξη. Οχι ανθρώπων. Οχι ονείρων και κορμιών νέων. Χρειαζόμαστε εγκατόρυξη της διαπλοκής της πολιτικής με τα συμφέροντα. Εγκατόρυξη της μη απονομής δικαιοσύνης. Απευθείας αναθέσεις, σκάνδαλα που όζουν και κανένας δεν τιμωρείται. Αντίθετα, σύρονται σε δικαστικές περιπέτειες όσοι καταγγέλλουν.
Εγκατόρυξη της υποκρισίας. Ενέργειες για το θεαθήναι και κατόπιν εορτής. Εγκατόρυξη της ανευθυνότητας, της προχειρολογίας και της αναξιοκρατίας. Η λογική τού «δικός μας» δημιουργεί παθογένειες και προκαλεί αναποτελεσματικότητα στη δημόσια διοίκηση, όταν δεν σκοτώνει. Εγκατόρυξη της στοίχισης πίσω από την κομματική γραμμή, είναι δεν είναι σωστή.
Οταν θάβουμε νέα παιδιά, θάβουμε το μέλλον. Το αίμα τους θα μας κυνηγάει για πολύ καιρό.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας