Ενα καλό βιβλίο για κάποιον όχι και τόσο ενημερωμένο περί τον ξεσηκωμό του '21 ή χειραγωγικά πληροφορημένο είναι αυτό του Σπύρου Αλεξίου «21 ρωγμές στην επίσημη ιστορία για το 1821», εκδόσεις Τόπος. Εξω από ακαδημαϊσμούς αλλά με προσήλωση στις πηγές και θαρραλέα άποψη μπορεί κανείς να διαβάσει 21 ιστορίες με πρωταγωνιστές αγωνιστές της Επανάστασης που περιφρονεί η επίσημη ιστορία: «Κρυμμένες αλήθειες που έχουν αποσιωπηθεί ή παραποιηθεί επιχειρείται να ανασυρθούν από τη λήθη και τη διαστρέβλωση. Η εξαφάνιση της Φιλικής Εταιρείας, τα περιβόητα Δάνεια και γενικότερα η πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων απέναντι στον Αγώνα. Η στάση των προυχόντων απέναντι στους πρόσφυγες μετά τη σφαγή στα Ψαρά, αλλά και στο πολιορκημένο Μεσολόγγι, το "ιστορικό πρόβλημα" που ακούει στο όνομα Καποδίστριας. Ιστορίες όπως του Πρατσίφικο και του Παπουλάκου που ακολουθούν χρονικά την Επανάσταση, αλλά συνδέονται με χίλια νήματα μαζί της», διαβάζουμε στο εξώφυλλο.
Ενδιαφέρουσα η προσέγγιση του φιλόλογου συγγραφέα και κατατοπιστική η εισαγωγή του για την αξία της και την απήχησή της στον γνωστό κόσμο. «Η Επανάσταση του 1821 έχει το δικό της ειδικό βάρος στην ιστορία των λαϊκών εξεγέρσεων και των αλληλεπιδράσεών τους και αυτό... κόντρα σε θεούς και δαίμονες... Η ένοπλη Ελληνική Επανάσταση αμφισβήτησε ευθέως τον πυρήνα της πολιτικής της Ιεράς Συμμαχίας, ήρθε έμπρακτα σε ρήξη με την ουσία αυτού του υπέρτατου νόμου των τότε πέντε ισχυρών του κόσμου, που μιλούσαν αυθαίρετα στο όνομα όλων των εθνών και όλων των λαών», σημειώνει ο προλογίζων Αλέκος Αναγνωστάκης.
Ερχονται στο φως ιστορίες της πειρατικής δράσης και του λαθρεμπορίου που ανέπτυξαν οι Ελληνες. «Ενα εξόφθαλμο, αντιεπιστημονικό και τελικά σοβινιστικό χαρακτηριστικό της επίσημης ιστορίας είναι η απόκρυψη γεγονότων που αλλοιώνουν το εθνικό αφήγημα. Η λογική της αγιοποίησης των "δικών μας" δεν μπορεί να ανεχτεί άλλο χρώμα από το λευκό της αγνότητας, κάθε γκρίζα ή μαύρη πινελιά είναι εξοβελιστέα», παρατηρεί ο συγγραφέας, ο οποίος δεν μασάει τα λόγια του. Για τον Καραϊσκάκη λ.χ., γράφει ότι ουσιαστικά απείχε από την εξέγερση και μόνο τον τελευταίο χρόνο της ζωής του έδειξε τη στρατηγική του ευφυΐα και έγινε θρύλος· έχει σημασία όμως η κατακλείδα του για τον αρχιστράτηγο: «Σπάνια στην ιστορία, όχι μόνο την ελληνική, συναντάμε τέτοια περίπτωση. Και ας το πούμε ξανά, είναι σοβαρό λάθος να αποσιωπάται η συνολική παρουσία του, διότι τελικά αποσιωπάται η δύναμη που έχει η επαναστατική διαδικασία να μεταβάλλει συνειδήσεις».
Ρεαλιστική παρουσίαση της Φιλικής Εταιρείας, της τόσο ξεχασμένης και παραμελημένης από τους ιστορικούς, στοιχεία για τον Ιερό Λόχο [με υπαινιγμούς για τη νεοσυσταθείσα Επιτροπή για το ’21], λεπτομέρειες για τον Βλαδιμιρέσκου, τον Ιγνάτιο [επίσκοπο Ουγγροβλαχίας], τον Αντώνη Οικονόμου και τον Λυκούργο Λογοθέτη για τα δάνεια και ποιοι τα υφάρπαξαν, αναφορά στον Κύκλο της Πίζας. Και πολλά άλλα, που φαίνονται αιρετικά, είναι όμως αλήθειες, που δεν έπρεπε να κρύβονται.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας