Αντιγραφή από ημερολόγιο: «Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2025, 7.08 πρωί, 6.08 ώρα στα Τίρανα. Υπνος καλός· παρά την κούραση από το ταξίδι, που συνήθως προκαλεί υπερένταση. Είδα και λίγο νυχτερινές ειδήσεις, αλβανικές, προτού κοιμηθώ, σε δυο-τρία κανάλια. Από τα λίγα που κατάλαβα, κυρίως η ποικιλία και τα πρόσωπα που προβάλλονταν, από την Ουκρανία μέχρι τη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον στη διεθνή ειδησεογραφία, αυτό που λέμε στη δημοσιογραφία εξωτερικό δελτίο ή ρεπορτάζ εξωτερικού, η αλβανική δημοσιογραφία, τουλάχιστον η τηλεοπτική, είναι πιο εξωστρεφής από την ελληνική, με ευρύτερη γκάμα εξωτερικών θεμάτων· και δεν περιορίζομαι στα δικά μας κρατικά κανάλια· γέλασα πικρά αναθυμούμενος την απομονωμένη Αλβανία του περασμένου αιώνα, επί εποχής Ενβέρ Χότζα.
»Δωμάτιο ξενοδοχείου καλό, και ξενοδοχείο επίσης, Mondial [μου θύμισε σκασιαρχεία από το Γυμνάσιο, δύο έργα, αισθηματικό και περιπέτεια: Αλάσκα, Αθηναϊκό, Ροζικλαίρ, Ελλάς, το Μόντιαλ, Πανεπιστημίου, πιο… πολυτελές!]. Μία από τις πιο κεντρικές λεωφόρους των Τιράνων, της... ρούγας [rugga είναι η οδός στα αλβανικά· για όσους αρέσει η προέλευση κάποιων λέξεων!] Μουχάμετ Γκιόλεσα· αν προφέρω σωστά το Muhamet Gjollesha, μορφή της αντίστασης των Αλβανών κατά των ναζί, πολιτικός μηχανικός, πρωτοπόρος του αλβανικού παρτιζάνικου.
»Τον συνέλαβαν οι Γερμανοί κατακτητές, με συνεργάτες τους, καταδότες δωσίλογους και χωροφύλακες, επικεφαλής ο διοικητής χωροφυλακής των Τιράνων. Τον κρέμασαν σε σκαλωσιά ανεγειρόμενης οικοδομής στο Νέο Παζάρι των Τιράνων τον Φλεβάρη του 1944. Διεσώθη στη μνήμη η περιφρόνησή του προς τους εκτελεστές του. Τους χλεύασε, ντυμένος άψογα, όπως το συνήθιζε, με κοστούμι και γραβάτα. Ηταν 30 χρόνων. Καταγόταν από χωριό του Αργυρόκαστρου. Ο πατέρας του είχε πρωταγωνιστήσει στο κίνημα εθνικής ανεξαρτησίας της Αλβανίας του 1912, με τους Βαλκανικούς Πολέμους. Εχουν οι λαοί τις ιστορίες τους. Οι κοντινοί μας λαοί… “Καλό δρόμο να έχετε!...”, μας ευχήθηκε, ελληνικά, χαμογελώντας, η νεαρή Αλβανή αστυνομικός, μόλις έλεγξε τα διαβατήριά μας στα σύνορα Αλβανίας με Μαυροβούνιο...».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας