Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
19.5° 15.8°
3 BF
51%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.8° 15.8°
1 BF
74%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
15.0° 14.4°
2 BF
70%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
8.9° 8.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
82%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
1 BF
76%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
14°C
16.6° 13.8°
2 BF
58%
Μυτιλήνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.1° 16.0°
1 BF
69%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
2 BF
45%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
65%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.5° 17.5°
2 BF
40%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
14.6° 14.6°
1 BF
81%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.5° 14.5°
2 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
87%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.8° 13.8°
2 BF
66%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
1 BF
75%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.8° 15.8°
1 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
88%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
gaza 3-2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo/Jehad Alshrafi

Εκεχειρία στη Γάζα, μεταναπολεόντεια Γαλλία και ναζιστική Γερμανία: από το παρελθόν στο μέλλον

Μόλις τις τελευταίες μέρες κατέρρευσε η εκεχειρία που είχε υπογραφεί από το Ισραήλ και τη Χαμάς, η οποία περιελάμβανε κατάπαυση του πυρός και σταδιακή απελευθέρωση των ομήρων. Δυστυχώς αυτή η κατάπαυση αποδείχθηκε μόνο προσωρινή και εξαιρετικά εύθραυστη. Επί της ουσίας δεν έχει αντιμετωπιστεί καμία από τις γενεσιουργούς αιτίες που οδήγησαν στην 7η Οκτωβρίου ευθύς εξ αρχής. Υπάρχουν 6 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι δυτικά του Ιορδάνη ποταμού που δεν έχουν τη δική τους στέγη, δημιουργώντας μια ανισορροπία στην περιοχή η οποία δεν συνάδει με τον 21ο αιώνα και θυμίζει άλλες εποχές.

Η εξαιρετικά σκληρή απάντηση του Ισραήλ στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς είχε αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων αμάχων, στην πλειονότητά τους γυναικόπαιδα, παραβιάζοντας κατάφωρα το δίκαιο του πολέμου, γιατί ακόμα και ο πόλεμος πρέπει να διέπεται από κανόνες. Παρά τον κατακερματισμό του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς και τον εκμηδενισμό πρακτικά των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της, ο θάνατος αθώων ανθρώπων που συνόδευσε τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού δεν θα επιφέρει τίποτα παραπάνω παρά τη ριζοσπαστικοποίηση ακόμα περισσότερων μικρών παιδιών. Οι πληγές του πολέμου θα τροφοδοτήσουν το μίσος στους νεαρούς Παλαιστινίους, θα τους ωθήσουν στον ισλαμικό φανατισμό και εν τέλει θα προκύψει ένας φαύλος κύκλος βίας και νέων εμπόλεμων συγκρούσεων.

Ο μονόφθαλμος Ισραηλινός στρατηγός Μοσέ Νταγιάν, ο οποίος είχε θριαμβεύσει στον πόλεμο των έξι ημερών του Ισραήλ ενάντια σε πολλαπλάσιες αραβικές δυνάμεις, είχε διατυπώσει την άποψη ότι δεν είναι στα χέρια του κράτους του Ισραήλ να αποτρέψει τη δολοφονία οικογενειών, είναι όμως στα χέρια του Ισραήλ να θέσει το αντίτιμο σε αραβικό αίμα τόσο ψηλά που κανείς δεν θα είναι διατεθειμένος να το πληρώσει. Τέτοιου είδους νοοτροπίες δεν μπορούν να αποτελέσουν τη βάση μιας μακροπρόθεσμης λύσης που θα εγγυάται την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και την ευημερία των κατοίκων της. Ακολουθώντας τον νόμο «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» που αναφέρεται τόσο στο βιβλίο της Εξόδου όσο και στο Κοράνι, αφήνεται όλος ο κόσμος τυφλός.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας με τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου, τις πυρετώδεις διπλωματικές διεργασίες και συζητήσεις επί συζητήσεων που διήρκεσαν μήνες, για να τελεσφορήσει μόλις προ ολίγων ημερών μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, έρχονται να μας υπενθυμίσουν μια ιστορική αλήθεια. Οι συνθήκες, είτε ευνοϊκές είτε ασφυκτικές και εξευτελιστικές, που θα επιβληθούν από τον ισχυρό ύστερα από μια πολεμική σύγκρουση είναι αυτές που θα διαμορφώσουν το μέλλον και είτε θα ευνοήσουν την ειρηνική συνύπαρξη είτε θα οδηγήσουν σε μια ακόμα πιο αιματηρή σύρραξη. Μετά τους ναπολεόντειους πολέμους, οι νικήτριες ευρωπαϊκές δυνάμεις δεν εξευτέλισαν τη Γαλλία με μια ταπεινωτική συμφωνία.

Η Συνθήκη του 1815 στο Συνέδριο της Βιέννης έδωσε μια διέξοδο στην ηττημένη Γαλλία για οικονομική ανάπτυξη και ευημερία και την προοπτική να ανακάμψει εν τέλει εκ νέου. Σε πλήρη αντιδιαστολή με την περίπτωση της Γαλλίας, επιβλήθηκε στην ηττημένη Γερμανία με τη Συνθήκη των Βερσαλιών του 1919 μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο μια σκληρή συμφωνία που εξευτέλισε τους Γερμανούς, τους εξαθλίωσε οικονομικά και τους αποστέρησε κάθε προοπτική μιας καλύτερης ζωής και ελπίδας για ανάπτυξη. Αυτή η συνθήκη όχι μόνο δεν συνεισέφερε στην επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος, αλλά μέσω αυτής προέκυψε το πρόσφορο έδαφος στο οποίο καλλιεργήθηκε ο ναζισμός.

Σήμερα το Ισραήλ καλείται να απαντήσει στο ίδιο δίλημμα. Η στρατηγική μιας συνεχούς πολιορκίας, απομόνωσης και ασφυξίας δεν θα μπορέσει να αποτελέσει μια βιώσιμη λύση. Καθίσταται επιτακτικό να προωθηθεί μια λύση που θα συμβάλλει στο να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη και θα δημιουργεί την αισιοδοξία σε όλους τους κατοίκους για οικονομική ανάπτυξη και ευημερία. Η Λερναία Υδρα που ονομάζεται Χαμάς δεν μπορεί να νικηθεί με στρατιωτικά μέσα εξ ολοκλήρου.

Ο μοναδικός τρόπος για την οριστική έξοδο από τις συνεχείς εντάσεις και την εξασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση και όχι η εκδίκηση. Σήμερα ζούμε μια ιστορική στιγμή όπως και με τον πόλεμο των έξι ημερών του 1967. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν τώρα είναι κομβικής σημασίας για το μέλλον, αφού είτε θα ενταφιάσουν το μίσος, τα αισθήματα αντεκδίκησης και τρομοκρατίας είτε θα τα ανατροφοδοτήσουν. Προς το παρόν η ισραηλινή ηγεσία φαίνεται να μην έχει κατορθώσει να θέσει ένα πολιτικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα στη Γάζα. Το Ισραήλ διαθέτει την τεχνολογική υπεροπλία και έχει καταγάγει πολυάριθμες στρατιωτικές νίκες στο παρελθόν, όπως το 1967 και το 1973, δεν έχει όμως επιτύχει την εδραίωση της ειρήνης και η Ιστορία καταδεικνύει ότι αυτή θα γίνει εφικτή μόνο μέσω μιας πολιτικής προοπτικής που θα λαμβάνει υπόψη το διεθνές δίκαιο και τις ανθρωπιστικές παραμέτρους.

*Ιατρός, MD, MSc

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Εκεχειρία στη Γάζα, μεταναπολεόντεια Γαλλία και ναζιστική Γερμανία: από το παρελθόν στο μέλλον

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας