Θα ξεσηκώσω, αν μπορέσω, και τις πέτρες ακόμα
ενάντια στους τυράννους της Γης
Λόρδος Βύρων
Μέγας ποιητής ο λόρδος Βύρων, εκ των κορυφαίων του ρομαντισμού, δήλωνε «πολίτης του κόσμου», γράφοντας στη μητέρα του από την Αθήνα. Το ίδιο προκύπτει και από το έργο του είτε στο ποίημα «Η εποχή του ορείχαλκου», όπου γράφει «Πάνω στις κορφές του Αθω και τις Ανδεις κυματίζει / λάβαρο πούναι το ίδιο και δύο κόσμους χαιρετίζει», είτε στο «Νησί», που λέει «Η Φύση ένα έθνος τέκνων της αναγνωρίζει».
Ομως, και ως πολιτικός ο Μπάιρον με τη δεύτερη ομιλία του στη Βουλή των Λόρδων είχε επικρίνει τις διακρίσεις των περίφημων πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ εις βάρος των Ιρλανδών, από τους οποίους ζητούσαν να αρνηθούν τον Καθολικισμό προκειμένου να εισαχθούν ως φοιτητές.
Γνωστότατη και η λατρεία του ποιητικού ρεύματος του ρομαντισμού προς τη φύση, η οποία διαποτίζει και τη βυρωνική ποίηση, όπου δηλώνεται: «Δεν αγάπησα τον Ανθρωπο πιο λίγο, μα τη Φύση πιο πολύ» («Το προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ»).
Επιπλέον, μηνύματα ειρήνης με τη φύση αναδύονται από τον μονόλογο του «Φυλακισμένου του Σιγιόν» Φρανσουά Μπονιβάρ, Ελβετού επαναστάτη δεσμώτη στον πύργο της λίμνης της Γενεύης: «Με αράχνες ησυχία είχα βρει στη σιωπή / Ημασταν όλοι στο ίδιο μέρος μαζί / Κι εγώ ο κυρίαρχος κάθε είδους που ζει / Δύναμη είχα να σκοτώσω, μα παράξενο αυτό / Σε ησυχία μαζί τους είχα μάθει να ζω». Ποίημα που γράφτηκε μέσα σε μια νύχτα, αφού ο Μπάιρον είχε κάνει τον γύρο της λίμνης με τον ομοϊδεάτη και ομότεχνό του Πέρσι Σέλεϊ, γνωστό κι από τη φράση του «είμαστε όλοι Ελληνες».
Την ειρήνη πάσχισε να φέρει και μεταξύ των επαναστατημένων Ελλήνων, αρνούμενος να συνταχθεί με μία από τις παρατάξεις, γράφοντας στον Μαυροκορδάτο: «Ηρθα να πολεμήσω όχι για μια φατρία, αλλά για ένα έθνος». Στο ποίημά του «Στροφές» (απόδοση Βασίλη Ρώτα) αναφέρει: «Να κάνει το καλό στον κόσμο, αυτό 'χει η αντρειά σκοπό / και πάντα αυτό το αντάμειψε η Ανθρωπότη. / Για λευτεριά πολέμα όπου βρεθείς: / Αν σκοτωμό γλιτώσεις ή κρεμάλα, θα σε κάνει ιππότη».
Τέλος, τι άλλο από αντιρατσιστής μπορεί να χαρακτηριστεί ο Μπάιρον, που έδρασε στο Μεσολόγγι ως προστάτης προσφύγων και ελευθερωτής αιχμαλώτων, Ελλήνων και Τούρκων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας