Με φόντο το γαλάζιο του Θερμαϊκού και τον ορεινό όγκο του Ολύμπου που σημαδεύει κατά τρόπο μοναδικό τον ορίζοντα προς τον Νότο, ξεκινά την επόμενη εβδομάδα το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στην καρδιά της πόλης. Με δεκάδες μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες, το πρώτο εντεκαήμερο του Νοεμβρίου θα συνομιλήσουμε με διεθνώς καταξιωμένους ανθρώπους του κινηματογράφου, θα παρακολουθήσουμε πολλές παράλληλες εκδηλώσεις εντός και εκτός των αιθουσών.
Η φετινή, 59η διοργάνωση φιλοδοξεί να παρουσιάσει μια όσο το δυνατόν ευρύτερη και εγκυρότερη ματιά στις νέες κατευθύνσεις, τις καινοτόμες τεχνικές, τις ιδιαίτερες προσεγγίσεις των θεμάτων, τους σύγχρονους προβληματισμούς των δημιουργών της 7ης Τέχνης.
Δεν είναι μόνο τα αφιερώματα στον Ισπανό σκηνοθέτη Χάιμε Ροσάλες, που ήδη έχει ξεχωρίσει και διακριθεί στο Φεστιβάλ των Κανών, αλλά και στην Ολλανδή σκηνοθέτρια Νάνουκ Λέοπολντ, οι οποίοι, με τον δικό του τρόπο ο καθένας, εισβάλλουν και μεταπλάθουν τις ιδιωτικές ζωές, τις χαρούμενες αλλά και τις δραματικές στιγμές των ηρώων τους. Είναι και το αφιέρωμα-ταξίδι στον σουρεαλιστικό και σε μια πρώτη ματιά αλλόκοτο κόσμο των Χιλιανών σκηνοθετών και εικαστικών Κριστομπάλ Λεόν και Χοακίν Κοσίνια, οι οποίοι «προσγειώνονται» στη Θεσσαλονίκη μετά από μια πολύχρονη, συναρπαστική και επιδραστική «παραισθησιογόνα πτήση», που πέρασε από σταθμούς-ορόσημα της σύγχρονης τέχνης όπως η Μπιενάλε της Βενετίας, το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ της Νέας Υόρκης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.
Στο έργο των Λεόν και Κοσίνια τα παιδικά παραμύθια μπλέκονται με την πρόσφατη ιστορική πραγματικότητα κι η πιο ανάλαφρη ιστορία αποδίδεται κατά τρόπο ζοφερό. Ακόμα και τα πιο ευχάριστα όνειρα τοποθετούνται σε έναν δυστοπικό περιβάλλοντα χώρο και μετατρέπονται σε φρικτούς εφιάλτες. Οπωσδήποτε η προσπάθειά τους αυτή αναδεικνύεται μέσα από τα ετερόκλητα εικαστικά μέσα που επιλέγουν για να υλοποιήσουν τα έργα τους, όπου αναμειγνύονται κατά τρόπο απόλυτα ευρηματικό λήψεις πραγματικών σκηνικών και αντικειμένων (σκίτσα, φωτογραφίες, φιγούρες από παπιέ μασέ, ανορθόδοξες κινηματογραφικές λήψεις), δημιουργώντας έναν πολύχρωμο κόσμο.
Το πηγαινέλα μεταξύ πραγματικού και φανταστικού, συνειδητού και υποσυνείδητου είναι διαρκές και φρενήρες, καθιστώντας τα αδιαχώριστα. Η δε θεματολογία τους δεν γνωρίζει ταμπού και περιορισμούς. Για παράδειγμα, στην πολυαναμενόμενη πρώτη μεγάλους μήκους φετινή ταινία τους «Το σπίτι του λύκου», το γνωστό παραμύθι με τα τρία γουρουνάκια και τον κακό λύκο συνδέεται με το κέντρο βασανιστηρίων της Χιλής την περίοδο της δικτατορίας του Πινοσέτ.
Με τη διαφορά πως εδώ ίσως να μην ταιριάζει το «ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα».
* (Ph.D.)2, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Φυσικής - Υπολογιστικής Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας