Αξίζει κάποιος να διαβάσει τον πρόλογο του Χρήστου Ράμμου στο βιβλίο του αναπληρωτή καθηγητή του ΕΚΠΑ Αντώνη Μεταξά, «Ανεξάρτητες Αρχές και Ευρωπαϊκό Δικαιοκρατικό Κεκτημένο» (εκδόσεις Ι. Σιδέρης). Ο πρόεδρος της ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) διηγείται συνοπτικά την ιστορία του θεσμού των Ανεξάρτητων Αρχών, στη χώρα μας και στο εξωτερικό, αλλά και τους λόγους που οδήγησαν στην ίδρυσή τους. Προφανώς εστιάζει και στο σήμερα.
«Σε μια εποχή έντονου πολιτικού φατριατισμού και κομματικοποίησης (άρα και διαφθοράς) οι Ανεξάρτητες Αρχές μπορούν να συμβάλλουν σε μια ορθολογικοποίηση και πιο αμερόληπτη άσκηση της πολιτικής σε διάφορους επιμέρους τομείς», επισημαίνει ο κ. Ράμμος, πριν απαριθμήσει τις «κακοδαιμονίες» και τις «παθογένειες» που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές Ανεξάρτητες Αρχές: α) «ψαλίδισμα» αρμοδιοτήτων, β) «πενία» ανθρώπινων και υλικών πόρων, γ) επιλογές μελών τους από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με κριτήρια κομματικής συναλλαγής, «με ουσιώδες έλλειμμα γνώσης και κυρίως αποφασιστικότητας» να προασπίσουν την ανεξαρτησία των Αρχών, δ) πεισματική άρνηση «κυβέρνησης και αντιπολίτευσης διαχρονικά» να ανεχθούν αυτόνομες φωνές που δεν ελέγχουν [σ.σ. παραπέμπει δε στις «έμμεσες πλην σαφείς απειλές» του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου «προς την ΑΔΑΕ και τον υπογράφοντα» μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών], ε) αδυναμία της κοινωνίας των πολιτών να κινητοποιηθεί μαζικά για αιτήματα που δεν κρατούνται για πολύ καιρό μακριά από την κομματική εργαλειοποίησή τους.
Η πρόταση της Νέας Αριστεράς να είναι ο κ. Ράμμος υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας περιείχε και το μήνυμα της ανάγκης ανάκτησης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς. Ως προς τα «εμπόδια» πάνω στα οποία «σκόνταψε» η πρόταση, ας απομονώσουμε το εξής απόσπασμα από τη δήλωση του ίδιου του προέδρου της ΑΔΑΕ: «Επικράτησαν οι μικροπολιτικοί υπολογισμοί και οι κομματικές στρατηγικές, αντιπαραθέσεις και διενέξεις».
Εως και σήμερα, στελέχη αντιπολιτευόμενων κομμάτων περιγράφουν ως κατάλληλο για προτεινόμενο Πρόεδρο ένα προφίλ που παραπέμπει στον έντιμο κ. Ράμμο. Αποδίδουν την αποτυχία της πρότασης της Νέας Αριστεράς στο «ακατάλληλο» του χρόνου. Ως προς το αν η υποψηφιότητα του κ. Ράμμου για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα έπεσε θύμα της διαχρονικής κομματικής αποστροφής για αυτόνομες φωνές, ας το κρίνουν οι αναγνώστες μας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας