Ακριβώς εννέα ημέρες πριν από τις αρχαιρεσίες στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων για τις εκλογές νέου Δ.Σ. την ερχόμενη Παρασκευή (22/9), την περασμένη Τετάρτη (13/9) δηλαδή, συνέβησαν συμπτωματικά δύο γεγονότα:
● Εννέα προϊστάμενοι Εφορειών Αρχαιοτήτων που από ορισμένους συναδέλφους τους καταχωρίζονται στην «ομάδα» των φιλικά προσκείμενων προς την παρούσα ηγεσία του ΥΠΠΟ, χωρίς να περιμένουν τις εσωτερικές τους εκλογές, ανακοίνωσαν την απόσυρσή τους ως μελών του ΣΕΑ γιατί αυτός «έχει παύσει να λειτουργεί ως συνδικαλιστικό όργανο των υπηρετούντων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία μελών του και έχει μετατραπεί σε εργαλείο κομματικών τακτικισμών».
● Την ίδια ημέρα -όπως κατήγγειλε αργότερα ο ΣΕΑ σε ανακοίνωσή του με τίτλο «Δεν θα επιτρέψουμε τη διάλυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας»- η υπουργός Πολιτισμού, σε συνάντηση με όλους τους προϊσταμένους των Εφορειών Αρχαιοτήτων, ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι στις προθέσεις της είναι: η κατάργηση της αυτεπιστασίας, η ανάθεση των ανασκαφών και των αρχαιολογικών έργων σε εργολαβικές εταιρείες, η ιδιωτικοποίηση λειτουργιών των Υπηρεσιών, ακόμη και της φύλαξης αρχαιοτήτων, η αλλαγή του Οργανισμού του ΥΠΠΟ μέσα στο 2024 στην κατεύθυνση της κατάργησης-συγχώνευσης της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς με τη Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Εργων, την κατάργηση των Τοπικών Συμβουλίων Μνημείων, με την ταυτόχρονη δημιουργία 9 περιφερειακών γενικών διευθυντών (και ισάριθμων Περιφερειακών Συμβουλίων Μνημείων), που θα προΐστανται σε «ενιαίες υπηρεσίες» προστασίας. Αυτοί οι 9 -προφανώς- θα διοριστούν από την πολιτική ηγεσία και θα αναφέρονται απευθείας σε αυτήν.
Μία ημέρα πριν η κ. Μενδώνη, ανοίγοντας διαδικτυακά τις εργασίες της ΙΣΤ’ Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου «Διάζωμα», εξήρε την περίπτωση της Ηπείρου που «αποτελεί ασφαλώς ένα απτό δείγμα για το πόσο θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχει μια τέτοια αναπτυξιακή στρατηγική, αλλά και το πώς ο διάλογος και ο κοινός σχεδιασμός, σε διεπιστημονικό επίπεδο, μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν τη βάση της συνεργασίας των συναρμόδιων κρατικών φορέων με τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και την “κοινωνία των πολιτών”, που, υπό την ευρεία έννοια, εκπροσωπεί το “Διάζωμα”».
Πώς συνδέονται όλα αυτά μεταξύ τους και γιατί ενοχλεί τόσο ο ΣΕΑ, ας κρίνει καθένας μόνος του.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας