Η περίφημη παραλία στο Ναυάγιο της Ζακύνθου δεν είναι αυτό το καλοκαίρι προσβάσιμη για λόγους ασφαλείας. Οι πολυάριθμοι τουρίστες -Αγγλοι, Ιταλοί, Γερμανοί κυρίως- που θέλουν να τη δουν από ψηλά περνούν από το γραφικό χωριό Βολίμες στα βόρεια του νησιού.
Εκεί κάνουν μια στάση για να φωτογραφίσουν τα παλιά πετρόχτιστα, τις ξύλινες πόρτες με τις βουκαμβίλιες, τις εκκλησίες με την επτανησιακή ζωγραφική. Ισως αγοράσουν τοπικά προϊόντα, λάδι και τυρί, αλλά και αναμνηστικά όπως πετσέτες και κεραμικά με εικόνες από χελώνες και γαϊδουράκια -όλα made in China.
Couleur local στις καλοκαιρινές διακοπές, πόσοι όμως γνωρίζουν την ιστορία της περιοχής που γνώρισε ανάπτυξη, βασιζόμενη στις καλλιέργειες κόκκινου σταφυλιού και ελαιόδεντρων, πριν δοκιμαστεί από τη φτώχεια της Κατοχής αλλά και από τον καταστροφικό σεισμό του 1953 που ισοπέδωσε τα πάντα. Πολλοί προσπάθησαν να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους, άλλοι μετακόμισαν στα αστικά κέντρα, κάποιοι μετανάστευσαν στην Αμερική αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο.
Σήμερα οι κάτοικοι των Βολίμων, στους οποίους έχουν προστεθεί μετανάστες από την Αλβανία, στηρίζονται στην αγροτική οικονομία, στις εργασίες γύρω από την οικοδομή, σαφώς στον τουρισμό. Προσπαθούν να αντεπεξέλθουν σε δύσκολες συνθήκες καθώς η κλιματική αλλαγή καταστρέφει τις καλλιέργειες, ενώ η αύξηση αφίξεων στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου δεν σημαίνει και αύξηση της κατανάλωσης, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Η ιδιωτική πρωτοβουλία, συχνά μαζί με την κρατική αρωγή, συμβάλλουν θετικά, αλλά δεν αρκεί: για παράδειγμα, με δωρεά έγινε ένα σύγχρονο Γυμνάσιο-Λύκειο, το ελαιοτριβείο λειτουργεί και ως εκθετήριο, αναστηλώθηκε η «μπλε εκκλησία» του Αγίου Σπυρίδωνα.
Ασφαλώς οι Βολίμες δεν είναι το μόνο χωριό στα Επτάνησα που παλεύει να επιβιώσει, που έχει ανάγκη για ανάπτυξη, βιώσιμη, με ισορροπία σε οικονομία, περιβάλλον, πολιτισμό, κοινωνία. Είναι μεγάλη η πρόκληση για την περιφέρεια που περιμένει μέτρα από την κυβέρνηση και την αυτοδιοίκηση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας