Στις 19 Δεκεμβρίου 1956 ο Αγγλος υπουργός Αποικιών Αλαν Λένοξ Μπόιντ παρουσιάζοντας στη Βουλή των Κοινοτήτων ακόμα ένα σχέδιο της Μ. Βρετανίας για την Κύπρο, κάνει την περίφημη δήλωση της «διπλής αυτοδιάθεσης», ως μία από τις πιθανές μελλοντικές λύσεις. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα είχαν το ίδιο δικαίωμα στη δική τους αυτοδιάθεση. Στην ουσία πίεζε την πλευρά των Ελλήνων να αποφύγουν την προοπτική της «Ενωσης», δίνοντας πλεονέκτημα στην Τουρκία να θέτει πια ως «ρεαλιστικό» στόχο τη «διχοτόμηση».
Ο πρόξενος της Ελλάδας, Αγγελος Βλάχος, τότε είχε επισημάνει σε έγγραφό του «το σοβαρότερο πολιτικό γεγονός» αυτό έναντι άλλων, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να γίνει πραγματική πολιτική της Μ. Βρετανίας και ότι εμφύτευε «τον σπόρο μίας ενδεχόμενης ελληνοτουρκικής συρράξεως» (Αγγελος Σ. Βλάχος, «Δέκα χρόνια Κυπριακού», Εστία σελ. 172-173).
Τη σημασία εκείνης της δήλωσης έχουν επισημάνει και άλλοι συγγραφείς (Ευάγγελος Αβέρωφ, Νίκος Κρανιδιώτης κ.ά.).
Και το ζήτημα δεν είναι τόσο ιστορικό, όσο πολιτικό.
Μια οφειλή στο σήμερα είναι να μάθουν οι πολίτες που καλούνται να αντιμετωπίσουν το κεντρικό πρόβλημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ότι τίποτα δεν είναι πρωτόγνωρο, καινοφανές - οι «κακές» ιδέες, μάλιστα, πάντα έχουν προϊστορία και δεν εμφανίζονται στο κενό.
Ολα έχουν ειπωθεί, όλες οι κρατικές δυνάμεις που εμπλέκονται λίγο ή πολύ έχουν εκφραστεί μέσα στον χρόνο. Και πρέπει να γνωρίζουμε τι αποδεχόμαστε ή τι απορρίπτουμε, ακόμα και όταν έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Και η «διχοτόμηση» και η αλλαγή της Συνθήκης της Λωζάννης, όλα έχουν μπει στο τραπέζι εδώ και 70 και παραπάνω χρόνια και πρέπει να έχουμε στέρεη γνώση για να τα αντιμετωπίζουμε.
Αλλά έχει σημασία να θυμόμαστε ότι οι λύσεις με προοπτική δεν μπορεί παρά να είναι πολιτικές, να εκφράζουν αυθεντικά τους λαούς και να στοχεύουν στην ειρήνη, την ελευθερία και τη χειραφέτηση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας