«ΗΠΑ, Ε.Ε. και Κίνα πρέπει να συνεργαστούν, όχι ως αντίπαλοι, αλλά ως εταίροι για να αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες προκλήσεις και πρέπει να ακούσουν τις φωνές του Παγκόσμιου Νότου που υποστηρίζουν τη δικαιοσύνη» λέει στην «Εφ.Συν.» η Mabel Lu Miao, συνιδρύτρια και γ.γ. του Κέντρου για την Κίνα και την Παγκοσμιοποίηση, που θα συμμετάσχει στο 12ο Athens Democracy Forum το οποίο πραγματοποιείται 1-3 Οκτωβρίου στην Αθήνα σε συνεργασία του Ιδρύματος για τη Δημοκρατία και τον Πολιτισμό με τους «New York Times» και με τη συμμετοχή πάνω από 60 επιστημόνων, πολιτικών και τεχνοκρατών. Στο επίκεντρο του φόρουμ θα τεθεί το ερώτημα αν η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο, ωστόσο στη συζήτησή μας με την Κινέζα ειδικό κυριαρχεί το ερώτημα πώς η κινεζική ηγεσία αντιμετωπίζει τον «πόλεμο» δασμών που της κηρύσσει η Δύση. Και το ενδιαφέρον είναι ότι η Κίνα εμφανίζεται ως η βασική, αν όχι η μόνη, υπερασπίστρια της παγκοσμιοποίησης.
● Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ε.Ε. επιμένουν στην επιβολή δασμών στην Κίνα, ιδιαίτερα στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Πώς το αντιμετωπίζει η κινεζική ηγεσία;
Οι εμπορικοί και δασμολογικοί πόλεμοι ξεκίνησαν από τις ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Τραμπ και συνεχίστηκαν υπό τον πρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος επέβαλε πρόσφατα δασμούς 100% στα ηλεκτρικά οχήματα, παρά το γεγονός ότι η Κίνα δεν εξήγε πολλά ηλεκτρικά οχήματα στις ΗΠΑ. Η Ε.Ε. προηγήθηκε και στη συνέχεια μπήκε και ο Καναδάς στον πόλεμο των δασμών. Αυτή η στρατηγική είναι λανθασμένη, καθώς η Κίνα απάντησε μόνο σε αυτά τα μέτρα, δεν ξεκίνησε τον εμπορικό πόλεμο.
Το πρόβλημα πηγάζει από τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που χρησιμοποιεί η Δύση. Οταν η Κίνα παρήγε υφάσματα και βασικά αγαθά, δεν υπήρχαν προβλήματα. Τώρα που η Κίνα έχει προχωρήσει στην παραγωγή πιο εξελιγμένων τεχνολογιών, η απάντηση είναι να την μπλοκάρουμε με δασμούς. Είναι λάθος προσέγγιση. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι συνεργασία, ιδιαίτερα μεταξύ της Ε.Ε., της Κίνας και των ΗΠΑ, μαζί με τον Παγκόσμιο Νότο, για την ανάπτυξη λύσεων καθαρής ενέργειας. Ο εμπορικός πόλεμος θα πρέπει να αποφευχθεί, ειδικά όταν η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί μια συντονισμένη παγκόσμια προσπάθεια. Ο κόσμος αντιμετωπίζει έλλειμμα, όχι πλεόνασμα καθαρής ενέργειας.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ζητάει 4,5 τρισ. δολάρια σε ετήσιες επενδύσεις πράσινης ενέργειας, ωστόσο μόνο 1,8 τρισ. δολάρια επενδύθηκαν το 2023. Και ενώ χρειάζονται 820 GW νέων ΑΠΕ, μόνο το ένα τέταρτο του στόχου είχε επιτευχθεί μέχρι το 2022 Η αγορά ηλεκτρικών οχημάτων παρουσιάζει επίσης ένα χάσμα, αν και οι παγκόσμιες πωλήσεις αυξήθηκαν 35% το 2023. Με τη ζήτηση να αγγίζει τα 30 εκατομμύρια οχήματα έως το 2027 η Κίνα εξήγαγε μόνο 1,2 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα το 2023. Εάν η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ συνεχίσουν να επιβάλλουν δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η Κίνα θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της, όπως συνέβη από τον περασμένο Αύγουστο με ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα της Ε.Ε.
● Γιατί έχει αλλάξει τόσο ριζικά η στάση της δυτικής ηγεσίας απέναντι στην Κίνα; Γιατί περάσαμε από τις μεγάλες επενδύσεις και τις συμφωνίες των προηγούμενων δεκαετιών στην καχυποψία και στον εμπορικό πόλεμο;
Ο Γκράχαμ Αλισον, ο ιδρυτής της Σχολής Κένεντι του Χάρβαρντ, εισήγαγε την έννοια της «Παγίδας του Θουκυδίδη», που υποδηλώνει ότι μια σύγκρουση είναι αναπόφευκτη όταν μια ανερχόμενη δύναμη αμφισβητεί μια εδραιωμένη. Ωστόσο ακόμη και ο Αλισον είπε πρόσφατα ότι μια τέτοια σύγκρουση δεν είναι αναπόφευκτη. Υπάρχουν ανησυχίες που πηγάζουν από τις διαφορές στα συστήματα, τις κουλτούρες και τις εθνότητες μεταξύ των δυτικών χωρών και της Κίνας, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε παρεξηγήσεις και φόβους στη Δύση.
Ζούμε σε μια άκρως επικίνδυνη εποχή. Η απο-παγκοσμιοποίηση εκτυλίσσεται ακόμη και οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις, όπως ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας, υπάρχει κίνδυνος να κλιμακωθούν σε περιφερειακούς ή ακόμα και παγκόσμιους πολέμους, που θα μπορούσαν να μας ωθήσουν πίσω σε μια πολύ πιο πρωτόγονη εποχή
Ωστόσο η Κίνα άνοιξε πρόσφατα τα ταξίδια χωρίς βίζα σε πολλές δυτικές χώρες, προσφέροντας περισσότερες ευκαιρίες στους ανθρώπους να επισκεφτούν και να γνωρίσουν τη χώρα από πρώτο χέρι. Η Κίνα αλλάζει. Οι ουρανοί του Πεκίνου είναι μπλε, η αιθαλομίχλη έχει φύγει, οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και η μεταφορά είναι πολύ βολική. Ελπίζω ότι περισσότεροι άνθρωποι από τη Δύση θα επισκεφτούν την Κίνα και σταδιακά θα αναπτύξουν μια πιο θετική αντίληψη. Οταν έρθουν, θα δουν ότι μοιραζόμαστε περισσότερες ομοιότητες παρά διαφορές και ότι υπάρχουν πολλά που θα μας φέρουν κοντά.
● Είστε συνιδρύτρια μιας δεξαμενής σκέψης που παρακολουθεί την παγκοσμιοποίηση και τη θέση της Κίνας σε αυτήν. Συμμερίζεστε την άποψη ότι βιώνουμε τώρα την αντίστροφη τάση, μια ταχεία απο-παγκοσμιοποίηση, έναν κατακερματισμό της παγκόσμιας αγοράς σε σφαίρες επιρροής;
Ζούμε σε μια άκρως επικίνδυνη εποχή. Η απο-παγκοσμιοποίηση εκτυλίσσεται ακόμη και οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις, όπως ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας, υπάρχει κίνδυνος να κλιμακωθούν σε περιφερειακούς ή ακόμα και παγκόσμιους πολέμους, που θα μπορούσαν να μας ωθήσουν πίσω σε μια πολύ πρωτόγονη εποχή. Γινόμαστε ήδη μάρτυρες των κυματιστικών επιπτώσεων της σύγκρουσης Ισραήλ - Παλαιστινίων στο παγκόσμιο εμπόριο, την οικονομία και τις επενδύσεις, με τα μπλοκαρίσματα στην Ερυθρά Θάλασσα να επηρεάζουν την παγκόσμια εμπιστοσύνη.
Ως το μεγαλύτερο εμπορικό έθνος στον κόσμο, η Κίνα συνεργάζεται με 140 χώρες μέσω εμπορίου και επενδύσεων, αλλά οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις υπονομεύουν σοβαρά την παγκόσμια εμπιστοσύνη. Είναι μια κρίση που απαιτεί εξαιρετική προσοχή. Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και η Κίνα πρέπει να συνεργαστούν, όχι ως αντίπαλοι, αλλά ως εταίροι για να αντιμετωπίσουν αυτές τις παγκόσμιες προκλήσεις. Η λύση βρίσκεται στη συνεργασία μεταξύ αυτών των μεγάλων δυνάμεων. Επιπλέον οι φωνές του Παγκόσμιου Νότου, που υποστηρίζουν τη δικαιοσύνη και προσφέρουν μια αμερόληπτη προοπτική, είναι ζωτικής σημασίας για να πειστούν όλα τα έθνη -ειδικά σε φόρουμ όπως ο ΟΗΕ- να συνεργαστούν για μια ειρηνική επίλυση.
● Η Κίνα είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της συμμαχίας BRICS, η οποία επεκτείνεται με τη συμμετοχή πολλών χωρών απ’ όλες τις ηπείρους. Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει αυτή η συμμαχία κατά τη γνώμη σας;
Τα κράτη BRICS βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή. Πρέπει να ενισχύσουν τη θεσμική ανάπτυξη, να δημιουργήσουν στρατηγικές συνεργασίες, να προωθήσουν την πολυπολικότητα στο παγκόσμιο τοπίο και να προωθήσουν τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου συστήματος διακυβέρνησης. Οι χώρες επιλέγουν να δημιουργήσουν μηχανισμούς συνεργασίας για διάφορους λόγους, ειδικά σε περιόδους γεωπολιτικών αλλαγών και πολυάριθμων παγκόσμιων προκλήσεων που φέρνουν αβεβαιότητα για το μέλλον.
Η BRICS, ως μια σχετικά άτυπη πλατφόρμα συνεργασίας, είναι ελκυστική για χώρες με διαφορετικές πολιτικές κουλτούρες λόγω των δυνατοτήτων τους στην οργανωτική αποτελεσματικότητα και ευελιξία. Η επέκταση των μελών της BRICS επιτρέπει στα νέα μέλη να εμπλακούν πιο άμεσα με την ομάδα και να συζητήσουν συλλογικά πρωτοβουλίες για τη μεταρρύθμιση της παγκόσμιας διακυβέρνησης. Ωστόσο με τον διπλασιασμό των μελών της η BRICS αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μειωμένης ευελιξίας, γεγονός που καθιστά αναγκαία την καθιέρωση πιο ολοκληρωμένων διαδικασιών διαχείρισης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας