Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, πρώην υπουργός της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., κατεβαίνει υποψήφιος στην κάλπη των ευρωεκλογών. Είναι από τα στελέχη που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη και τον στήριξαν στην πορεία του για την προεδρία του κόμματος. Στη συνέντευξη που έδωσε στην «Εφ.Συν.», μεταξύ άλλων, εκτιμά ότι η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε ανοδική πορεία και χαρακτηρίζει τις επικείμενες εκλογές «πολιτικό σταθμό» για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στη συζήτηση έρχεται και ο κίνδυνος της Ακροδεξιάς που απειλεί όλη την Ευρώπη, με τον κ. Κουρουμπλή να επισημαίνει ότι αυτό οφείλεται μεταξύ άλλων στην τακτική των σοσιαλιστικών κυβερνήσεων οι οποίες ακολουθούσαν νεοφιλελεύθερες πολιτικές αντί να τις ακυρώνουν. Σε ό,τι έχει να κάνει με την αποχή, επιρρίπτει ευθύνες τόσο στο πολιτικό σύστημα όσο και στους πολίτες, οι οποίοι αφήνουν άλλους να αποφασίζουν γι’ αυτούς.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητές του, στην περίπτωση που εκλεγεί, ο κ. Κουρουμπλής δίνει έμφαση σ’ ένα πανευρωπαϊκό σύστημα υγείας που θα έχει ως βασικό του άξονα την πρόληψη, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις γερμανοκατοχικές οφειλές, τις αρχαιότητες και το δάνειο, που όπως σημειώνει «είναι μια μεγάλη εθνική υπόθεση που δεν δικαιούται κανείς να την αντιπαρέρχεται και να την ξεχνά».
● Απομένει λιγότερο από ένας μήνας για τις ευρωεκλογές. Πόσο κρίσιμες είναι αυτές οι εκλογές για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και γιατί;
Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τους μεγάλους πολιτικούς κραδασμούς που βίωσε και από τους οποίους βρέθηκε σε σημείο φθοράς και αφθαρσίας, σήμερα διαπιστώνεται ότι βρίσκεται σε μια αργή αλλά σταθερά ανοδική πορεία. Οι ευρωεκλογές θα είναι και για τον ΣΥΡΙΖΑ πολιτικός σταθμός. Εάν το πολιτικό σήμα που εκπέμπει προκαλέσει το βλέμμα και την προσοχή των πολιτών η 10η Ιουνίου θα είναι αφετηρία πολιτικών εξελίξεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως, όποιο και εάν είναι το αποτέλεσμα, πρέπει να εκπέμψει ένα μήνυμα προγραμματικής σύγκλισης και σύμπλευσης για τη δημιουργία μιας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Πρέπει να πείσει την κοινωνία ότι το άκαρπο εγώ είναι ξένο προς τις επιλογές του και εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι η συγκρότηση ενός εν τοις πράγμασι προοδευτικού, πειστικού, εναλλακτικού μετώπου.
● Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο αλλά με μεγάλη διαφορά από τη Ν.Δ., θα είναι κάτι που οφείλει να σας προβληματίσει; Θεωρείτε ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές κι αν ναι, ποιες πρέπει να είναι αυτές;
Εάν το αποτέλεσμα θα είναι αυτό που αναφέρετε, ο προβληματισμός θα πρέπει να είναι βαθύτατος και ευρύτατος. Από το 1932 μέχρι το 1981, επί 50 χρόνια, η δημοκρατική παράταξη πλειοψηφούσε στην κοινωνία και μειοψηφούσε στη Βουλή λόγω του κατακερματισμού. Οι δημοκρατικές δυνάμεις επέδειξαν ανωριμότητα στην τελευταία υπόθεση της απλής αναλογικής. Η συνέπεια εκείνης της επιλογής ελπίζω να έχει κεντρίσει την πολιτική σκέψη όλων.
● Η Ακροδεξιά δείχνει ανοδικές τάσεις σε όλη την Ευρώπη. Κατά την άποψή σας ποιος φταίει γι’ αυτή την άνοδο; Η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι πολιτικές της, η απουσία ικανού λόγου από τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να γίνουν ελκυστικά στους πολίτες ή κάτι άλλο;
Ευθύνη έχει και ο πολίτης, διότι όταν παραχωρεί το ύψιστο δικαίωμά του για συμμετοχή σε άλλους, τότε τους επιτρέπει να αποφασίζουν γι’ αυτόν χωρίς αυτόν. Οταν γνωρίζει ότι το 80% των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επηρεάζουν τη ζωή του, τότε η αποχή είναι παραίτηση με ό,τι συνεπάγεται αυτό
Η Ακροδεξιά χρησιμοποιεί με πειστικότερο τρόπο δυστυχώς -αν και διαστρεβλωμένα- τα συνθήματα της Αριστεράς. Οι σοσιαλιστικές δυνάμεις όταν κυβερνούσαν νομιμοποίησαν νεοφιλελεύθερες πολιτικές τις οποίες έπρεπε να ακυρώνουν. Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντί να διευρύνει τις ισότητες διατηρεί στάσιμο τον κεντρικό της προϋπολογισμό στο 4%, έτσι έχουμε μια Ευρώπη που επιδιώκει τη διεύρυνσή της πληθυσμιακά για να γίνει μεγαλύτερη η αγορά πώλησης προϊόντων του Βορρά και την ίδια στιγμή, λόγω έλλειψης κεντρικών κονδυλίων, οι ανισότητες διευρύνονται. Αυτές είναι οι αιτίες που διευρύνουν τον ευρωσκεπτικισμό και απειλούν αυτό καθεαυτό το ευρωπαϊκό εγχείρημα.
● Σας προβληματίζει το γεγονός ότι παρατηρείται μια απαξίωση της πολιτικής με αποτέλεσμα τη μεγάλη αποχή σε κάθε εκλογική αναμέτρηση; Ποια είναι η ευθύνη των πολιτικών γι’ αυτό και πώς μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση;
Οι γερμανοκατοχικές οφειλές, οι αρχαιότητες και το δάνειο είναι μια μεγάλη εθνική υπόθεση που δεν δικαιούται κανείς να την αντιπαρέρχεται και να την ξεχνά
Ευθύνη έχουν και οι πολιτικοί για την ασυνέπεια προεκλογικών προγραμματικών δεσμεύσεων σε σχέση με την κυβερνητική υλοποίησή τους, όμως έχει ευθύνη και ο πολίτης, διότι όταν παραχωρεί το ύψιστο δικαίωμά του για συμμετοχή σε άλλους, τότε τους επιτρέπει να αποφασίζουν γι’ αυτόν χωρίς αυτόν.
Οταν γνωρίζει ότι το 80% των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επηρεάζουν τη ζωή του, τότε η αποχή είναι παραίτηση με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
● Αν εκλεγείτε, ποια είναι τα θέματα στα οποία θα δώσετε προτεραιότητα στην Ευρωβουλή;
Ενα ευρωπαϊκό σύστημα υγείας με πρωτοβάθμια φροντίδα στην κοινότητα, με ιδιαίτερο βάρος στην πρόληψη. Πολιτικές που θα αφορούν την καταπολέμηση των διακρίσεων και συμμετοχή των αναπήρων στο παραγωγικό γίγνεσθαι. Οι γερμανοκατοχικές οφειλές, οι αρχαιότητες και το δάνειο είναι μια μεγάλη εθνική υπόθεση που δεν δικαιούται κανείς να την αντιπαρέρχεται και να την ξεχνά. Διεκδικούμε ένα αναβαθμισμένο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα ορίζει τους επιτρόπους.
Διεκδικούμε διεύρυνση των ισοτήτων και προοδευτική αύξηση του κεντρικού προϋπολογισμού για να μπορούν να ασκηθούν πολιτικές σύγκλισης και εξασφάλισης ενός περιβάλλοντος κοινωνικής ασφάλειας για να αισθανθεί ο Ευρωπαίος πολίτης κοινωνός του οικονομικού και κοινωνικού γίγνεσθαι στην Ευρώπη. Αυτά είναι κάποια από τα ζητήματα που θα ήθελα να δώσω προτεραιότητα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας