Tην πεποίθησή του ότι θα βρεθεί ένας κοινός τόπος με τους εταίρους εκφράζει ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος και τονίζει: «Οι προτάσεις μας, επειδή έχουν βάση και προοπτική, θα γίνουν αποδεκτές από τους εταίρους μας». Αναφερόμενος στην υπόθεση Siemens, επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση θα αρχίσει μια μάχη με αυτά τα συμφέροντα», επιμένει πως «δεν είναι αυτοσκοπός ένα νέο δάνειο και δεν είναι στα άμεσα πλάνα μας», αποκλείει σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας και διασαφηνίζει πως «η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή, δεν βλέπω τι παραπάνω θα μπορούσαν να μας προσφέρουν οι νέες εκλογές ή κάποιο δημοψήφισμα».
• Η συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να βλέπει πιο αισιόδοξα το μέλλον;
Τόσο η άτυπη συνάντηση που έγινε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής όσο και η συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Μέρκελ έδειξαν ότι αλλάζει το τοπίο και αρχίζει να επικρατεί αλληλοσεβασμός που βάση του έχει την αποδοχή αφ’ ενός της αρχής της δημοκρατίας και αφ’ ετέρου του υφιστάμενου πλαισίου συμφωνιών. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι θα βρούμε τελικά έναν κοινό τόπο με τους εταίρους μας.
• Η νέα λίστα μέτρων πιστεύετε ότι θα γίνει αποδεκτή από τους εταίρους;
Η λίστα παρεμβάσεων που διαμορφώνουμε δεν πρέπει απλά να έχει στόχο να γίνει αποδεκτή. Πρέπει κυρίως να είναι ουσιαστική και τεκμηριωμένη, δηλαδή να στρώνει τον δρόμο και να διασφαλίζει τη μετάβαση σε μια αποτελεσματική λειτουργία οικονομίας και κράτους προς όφελος της κοινωνίας. Θέλουμε, για παράδειγμα, να πετύχουμε δημοσιονομική σταθερότητα για να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα και να αμβλυνθούν οι πιέσεις στη ρευστότητα με απώτερο στόχο να οδηγηθεί η οικονομία στην ανάπτυξη. Θέλουμε, επίσης, να προχωρήσουμε σε διοικητικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους για να ισχυροποιήσουμε και να πλαισιώσουμε αυτή την ανάπτυξη με θεσμούς που θα λειτουργούν με διαφάνεια και λογοδοσία, ενισχύοντας τελικά την ίδια τη δημοκρατία και το αίσθημα δικαίου. Πιστεύω, λοιπόν, ότι οι προτάσεις μας, επειδή έχουν βάση και προοπτική, θα γίνουν τελικά αποδεκτές από τους εταίρους μας.
• Πάντως η αναφορά του πρωθυπουργού για τις πολεμικές αποζημιώσεις μάλλον άφησε στυφή γεύση...
Ημουν και είμαι της άποψης ότι τέτοια ζητήματα χρειάζεται να τα προσεγγίζουμε με μια ευρύτερη ματιά. Για παράδειγμα, στο ζήτημα του χρέους υπάρχουν προσεγγίσεις για τον λογιστικό έλεγχό του. Ακόμα κι αν αυτές είναι χρήσιμες, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ότι το χρέος είναι τόσο μεγάλο που μόνο μια πολιτική αντιμετώπιση μπορεί να το καταστήσει βιώσιμο. Ετσι, λοιπόν, και στο ζήτημα των αποζημιώσεων πρέπει να υπάρξει μια πολιτική διευθέτηση και, με αυτή την έννοια, ήταν πολύ σωστή η τοποθέτηση Τσίπρα για το συγκεκριμένο ζήτημα.
• Ο Αλ. Τσίπρας έθεσε το θέμα της Siemens, ισχύει ή δεν ισχύει ο δικαστικός συμβιβασμός της προηγούμενης κυβέρνησης;
Αν υπάρχει κάποια ελληνική ιδιαιτερότητα που δημιούργησε το πρόβλημα του χρέους, αυτή είναι από την πλευρά των εσόδων και όχι των δαπανών. Με άλλα λόγια, μεγάλο μέρος της υστέρησης των εσόδων οφείλεται στη δύναμη των ελίτ να φοροδιαφεύγουν, να διεκδικούν φοροαπαλλαγές προς όφελός τους, να αποκτούν προνομιακές προσβάσεις στο κράτος. Αυτά όλα αντικατοπτρίζονται στις μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες που παρατηρούμε στην ελληνική κοινωνία. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις προσπαθούσαν να κρύψουν αυτή την αλήθεια ισχυριζόμενες ότι αυτές οι ελίτ δεν είναι θύτες αλλά θύματα πιέσεων, είτε από τα συνδικάτα είτε από ένα αδηφάγο κράτος. Είναι, μάλλον, σαφές ότι οι εταίροι συμμερίζονται τη δική μας αφήγηση και πιστεύω ότι έχει έρθει η στιγμή να το αποδείξουν. Η υπόθεση της Siemens θα μπορούσε να είναι μια καλή αρχή. Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει μια μάχη με αυτά τα συμφέροντα και είμαι σίγουρος ότι γι’ αυτόν τον λόγο θα δεχτούμε επίθεση εντός των συνόρων που δεν θα είναι απλώς επικοινωνιακού χαρακτήρα.
• Ενα νέο δάνειο για να εξυπηρετηθούν υποχρεώσεις είναι στα σχέδιά σας;
Δεν είναι αυτοσκοπός ένα νέο δάνειο και δεν είναι στα άμεσα πλάνα μας. Αυτό αποτελεί θέμα της μεγάλης διαπραγμάτευσης που θα γίνει για το χρέος και, συνεπώς, δεν είναι της στιγμής να τοποθετηθούμε επ’ αυτού. Ο τρόπος απομείωσης του χρέους που θα συμφωνηθεί τελικά, θα κρίνει αν χρειάζεται ένα νέο δάνειο. Θα επιδιώξουμε πάντως η διευθέτηση του χρέους να είναι τέτοια ώστε να μη χρειαστεί νέο δάνειο.
• Η κοινωνία σάς στηρίζει στα μεγάλα και δύσκολα, όμως στα μικρά παρατηρείται μια κυβερνητική «κακοφωνία»...
...Οποιος γνωρίζει την Αριστερά, τις διαδικασίες της και την κουλτούρα της δεν θα διέβλεπε κανενός είδους κακοφωνία. Οι συζητήσεις, οι διαφωνίες και οι συνθέσεις αποτελούν στοιχείο των παραδόσεών μας. Είναι ο συνεκτικός μας ιστός στην προσπάθειά μας να αναλύσουμε την κατάσταση και να οργανώσουμε τη δράση μας. Δεν ισχυριστήκαμε ποτέ ότι αυτά θα σταματήσουν, ούτε είμαστε διατεθειμένοι να τα σταματήσουμε επειδή γίναμε κυβέρνηση. Το αντίθετο μάλιστα. Δεδομένων των αυξημένων ευθυνών που έχουμε αναλάβει, αυτά αποτελούν πηγή δύναμης και πλαίσιο εμπιστοσύνης. Με αυτόν τον τρόπο αντιλαμβανόμαστε τη δημοκρατία και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Και εκτός αυτού, με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουμε στη δημιουργία δημόσιου χώρου στον οποίο τίθενται ζητήματα και πολιτικές, αναλύονται, κρίνονται και, εν τέλει, δημιουργούνται συνειδήσεις. Αυτός είναι, άλλωστε, ο μακροπρόθεσμος στόχος της Αριστεράς, η δημιουργία συνειδήσεων. Η διαμόρφωση πολιτών με οξύ και κριτικό πνεύμα που, απαλλαγμένοι από την ιδεολογική ηγεμονία κάθε αυθεντίας, θα είναι σε θέση να διαμορφώσουν ένα καλύτερο μέλλον.
• Πάντως τα σενάρια για πτώση της κυβέρνησης και δημιουργία κυβερνήσεων συνεργασίας επανέρχονται στο προσκήνιο...
Παρακολουθώ με ενδιαφέρον αυτή τη συζήτηση η οποία προσπερνά, κατ’ αρχήν, το γεγονός ότι έχουμε ήδη μια κυβέρνηση συνεργασίας. Επιπλέον, από όσους αναμοχλεύουν αυτή τη συζήτηση δεν έχω εντοπίσει κάποιον που να θέλει μια κυβέρνηση συνεργασίας με στόχο το πέρασμα σε μια νέα εποχή - στην οποία, παρεμπιπτόντως, ήδη βαδίζουμε. Αντιθέτως, αυτοί που διακινούν αυτά τα σενάρια είναι αυτοί που πριν αλλά και μετά τις εκλογές προσδοκούσαν ένα μνημόνιο με ανθρώπινο πρόσωπο. Δηλαδή τη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος με κάποιες ελαφριές πινελιές κοινωνικού χαρακτήρα. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε σε ένα τέτοιο σχέδιο και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να συνεργήσουμε σε αυτά τα παιχνίδια συνεργασιών όπου θέλουν να μας εμπλέξουν.
• Το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ή ενός δημοψηφίσματος είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης και από τι θα εξαρτηθεί;
Εχουμε μια κυβέρνηση που δουλεύει πρωτίστως για τον κόσμο της εργασίας κάνοντας ό,τι καλύτερο μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση. Διαθέτει νωπή λαϊκή εντολή, ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και μεγάλη κοινωνική αποδοχή. Δεν βλέπω τι παραπάνω θα μπορούσαν να μας προσφέρουν οι νέες εκλογές ή κάποιο δημοψήφισμα. Βρισκόμαστε στο μέσον μιας διαπραγμάτευσης η οποία προβλέπεται να κρατήσει αρκετό καιρό ακόμη και από την οποία προσδοκούμε να βγούμε ωφελημένοι. Η συγκυρία λοιπόν δεν προσφέρει επαρκείς λόγους για τέτοιες σκέψεις.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας