Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος μιλάει στην «Εφ.Συν.» για την εθνική γραμμή του 2008, τον διορισμό του Αδωνη Γεωργιάδη στη θέση του αντιπροέδρου, την επικείμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την υποψηφιότητα Βουλγαράκη στον Δήμο της Αθήνας, ενώ ανατρέχει στην υπόθεση του «βασικού μετόχου» επί κυβέρνησης Καραμανλή και απαντά στο ερώτημα αν ο Κώστας Καραμανλής έχει τελειώσει με την ενεργό πολιτική ή αποτελεί εφεδρεία της παράταξης.
• Επιστρέφετε στην κεντρική πολιτική σκηνή ως υποψήφιος βουλευτής με τη Ν.Δ. στον Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθηνών. Κάτι αντίστοιχο βλέπουμε να κάνει και ο Γιώργος Βουλγαράκης μέσω της υποψηφιότητάς του για τον Δήμο Αθηναίων. Πώς κρίνετε την απόφασή του να κατέβει απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη; Θα μπορούσε να έχει μια θέση στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ.;
Ο καθένας μας έχει τη δική του πολιτική διαδρομή. Δέχτηκα με χαρά την τιμητική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και θα είμαι υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθηνών. Η επιλογή του Γιώργου Βουλγαράκη να κατέβει ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων δεν θα κριθεί από μένα, αλλά από τους Αθηναίους πολίτες. Κατά τα λοιπά, η κατάρτιση των ψηφοδελτίων είναι αρμοδιότητα του πρόεδρου του κόμματος και μόνο.
Ο Κώστας Καραμανλής παραμένει στην ενεργό πολιτική παρών στην πρώτη γραμμή για τις μεγάλες μάχες της παράταξης
• Συνοδεύσατε τον Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι το 2008, όπου διατύπωσε την εθνική γραμμή υπέρ της σύνθετης ονομασίας στο Μακεδονικό. Σήμερα στελέχη της Ν.Δ. εμφανίζονται να τη θεωρούν ξεπερασμένη ή και καταργημένη. Ποια είναι η δική σας θέση;
Η θέση μας στο Βουκουρέστι απέκλειε την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με το όνομα Μακεδονία. Απλά και ξεκάθαρα. Η δε πράξη του Κώστα Καραμανλή ήταν μια γενναία πράξη υψηλής πατριωτικής ευθύνης. Η Ελλάδα έδειξε τότε σε όλο τον κόσμο πως όταν θέτει κόκκινες γραμμές τις τηρεί και πάνω από όλα ότι τιμά και σέβεται την ιστορία των προγόνων της.
Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση, προσκολλημένη στις ιδεολογικές της εμμονές, εκχώρησε μακεδονική γλώσσα και εθνότητα στο γειτονικό κράτος. Είπε «ναι» εκεί όπου όλες οι άλλες κυβερνήσεις έλεγαν «όχι», ακριβώς επειδή η γλώσσα αποτελεί συστατικό στοιχείο της εθνικής ταυτότητας ενός λαού. Τις οδυνηρές συνέπειες τις βιώνουμε ήδη.
• Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης δήλωσε, αναφορικά με τα προερχόμενα από τον ακροδεξιό ΛΑΟΣ στελέχη, ότι «με βάση το πρόγραμμα και τις αρχές μας πρέπει να συνυπάρχουμε. Από ‘κεί και πέρα μπορεί να μην προχωρούσα σε υψηλές επιτελικές ηγετικές θέσεις», ενώ θύμισε ότι ο ίδιος είχε δηλώσει ότι δεν θα διορίσει αντιπροέδρους. Αναφορά που απευθύνεται στον διορισμό του Αδωνη Γεωργιάδη στη θέση του αντιπροέδρου του κόμματος. Τι λέτε;
Λίγο πριν από την εσωκομματική εκλογή του 2015-2016 για την ανάδειξη νέου προέδρου της Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αντιμετωπίσει μια μεγάλη εσωτερική αναταραχή η οποία οδήγησε σε διάσπαση. Αντιθέτως στην Ν.Δ. οι όποιες εσωκομματικές αντιπαραθέσεις οδήγησαν στη σύνθεση ενός νέου προφίλ του κόμματος με συμμέτοχους όχι μόνον όσους ψήφισαν τον νέο μας πρόεδρο αλλά και όσους διεκδίκησαν τη θέση.
Επισημαίνω τη διαφορά, ως στοιχείο άσκησης εσωκομματικής δημοκρατίας με σύνθεση και όχι με διάλυση όπως συνέβη στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν μπόρεσε να αντέξει το βάρος της διακυβέρνησης και σε λίγους μόλις μήνες οδηγήθηκε σε εμφύλιο.
Εναν εμφύλιο που συνεχίζεται μέχρι σήμερα με δυο κόμματα, αυτό της Ζωής Κωνσταντοπούλου και εκείνο του Πάνου Λαφαζάνη τα οποία κάθε τόσο προχωρούν σε χαρακτηρισμούς για την κυβέρνηση Τσίπρα που η Ν.Δ. δεν έχει εκστομίσει. Ως προς την ουσία του ερωτήματός σας τώρα. Ασφαλώς και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα είχε κάθε δικαίωμα να ακολουθήσει ένα διαφορετικό διοικητικό οργανόγραμμα, εφόσον είχε εκλεγεί αρχηγός.
Το μείζον όμως, όπως υποστήριξε και ο ίδιος με την πάντα πολύτιμη εμπειρία του, είναι να είμαστε όλοι ενωμένοι μπροστά στη μεγάλη μάχη.
Παρά τις τεχνητές έριδες που προσπαθεί συστηματικά να δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ κατασκευάζοντας φανταστικούς εχθρούς (με αγαπημένους την «ακροδεξιά» και τον «νεοφιλελευθερισμό») η Ν.Δ. πορεύεται σαν μια γροθιά στον δρόμο για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή, όπως σας απέδειξα κάνοντας την αντιπαράσταση με όσα συμβαίνουν στο κυβερνών κόμμα.
Ασφαλώς και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα είχε κάθε δικαίωμα να ακολουθήσει ένα διαφορετικό διοικητικό οργανόγραμμα, εφόσον είχε εκλεγεί αρχηγός
• Η Ν.Δ. δεν έχει τοποθετηθεί σχετικά με το αν θα στηρίξει την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ ο Χαράλαμπος Αθανασίου είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει και άλλη υποψηφιότητα, την οποία θα μπορούσε να ψηφίσει ως «ένα κλικ καλύτερη». Πρέπει η Ν.Δ. να στηρίξει ή όχι την εκλογή του κ. Παυλόπουλου;
Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με συνδέει στενή προσωπική φιλία ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Εχω ιδιαίτερη εκτίμηση τόσο στην πολιτική όσο και στη ακαδημαϊκή του συγκρότηση και θεωρώ ότι επιτελεί με άψογο τρόπο τα καθήκοντά του.
Ως προς το πρόσωπο που η Ν.Δ. θα στηρίξει για τη θέση του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα είναι ακόμη νωρίς να μιλήσει κανείς. Αντιλαμβάνομαι ότι το ερώτημα έχει ενδιαφέρον.
Εξίσου ενδιαφέρον θα έλεγα απευθυνόμενος τώρα όχι φυσικά σ’ εσάς ως δημοσιογράφο, αλλά στο κυβερνών κόμμα είναι το εξής: Την ίδια ώρα που ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζει πρόωρη τη συζήτηση για τις εθνικές εκλογές, οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχουν προκηρυχθεί το αργότερο τον Σεπτέμβριο, την ίδια αυτή ώρα θεωρεί απολύτως φυσικό να απαιτεί από τη Νέα Δημοκρατία, να δηλώσει ποιον θα στηρίξει στις προεδρικές εκλογές οι οποίες θα προκηρυχθούν σε περίπου έναν χρόνο από τώρα.
• Γιατί επί κυβέρνησης Καραμανλή χάθηκε η μάχη του «βασικού μετόχου»;
Αυτό που χάθηκε τότε ήταν μια ευκαιρία να εκκαθαριστεί το τοπίο της διαπλοκής όσων ιδιοκτητών ΜΜΕ αξιοποιούσαν την ισχύ που αυτά τους έδιναν προκειμένου να κλείνουν δουλειές με το ελληνικό Δημόσιο. Η Ευρωπαϊκή Ενωση όχι μόνο δεν στάθηκε αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια, αλλά την ανέστειλε. Δικαιωθήκαμε σε κάποιο βαθμό στο ευρωδικαστήριο, πλην όμως ήταν ήδη αργά. Χάθηκε, γιατί βρεθήκαμε μόνοι έναντι όλων.
• Πιστεύετε ότι ο Κώστας Καραμανλής έχει τελειώσει με την ενεργό πολιτική ή αποτελεί εφεδρεία της παράταξης;
Μα ως βουλευτής παραμένει στην ενεργό πολιτική παρών στην πρώτη γραμμή για τις μεγάλες μάχες της παράταξης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας