ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
«Η δική μου εκτίμηση είναι ότι ένα νέο δεξιό κόμμα πρέπει μετά τις εκλογές να συνεργαστεί με το πρώτο κόμμα» μάς λέει Τάκης Μπαλτάκος | ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ

«Υπάρχει κενό στη Δεξιά που κάποια στιγμή θα καλυφθεί»

Tη δημιουργία ενός νέου πολιτικού πραγματικά δεξιού σχηματισμού προαναγγέλλει, επί της ουσίας, ο πρώην γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου επί κυβέρνησης Σαμαρά, Τάκης Μπαλτάκος. Αρνείται να αποκαλύψει ονόματα αυτών που μετέχουν στις συζητήσεις, τους προσδιορίζει ωστόσο ως κυρίως προερχόμενους από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ίδιος δηλώνει ότι θα πρότεινε συνεργασία και στον Πάνο Καμμένο.

Ο κ. Μπαλτάκος μιλάει και για το ενδεχόμενο σύστασης της ελληνικής «Λέγκας του Βορρά», για τον Σαββίδη, τον Αμβρόσιο, το Σκοπιανό και τα ελληνοτουρκικά, δίνοντας ίσως την ταυτότητα του νέου πολιτικού σχήματος.

• Εχετε αποσυρθεί το τελευταίο διάστημα από τα πολιτικά πράγματα και ο πολιτικός σχηματισμός που είχατε δημιουργήσει με τον Γιώργο Καρατζαφέρη έχει διαλυθεί. Γιατί;

Δεν έχει διαλυθεί. Είναι σε αδράνεια, αλλά στα πρόσφατα γκάλοπ, ιδιαίτερα σε αυτό της «Εφ.Συν.», εμφανίζεται με καλά ποσοστά. Ο λόγος της αδράνειάς μου είναι διττός. Ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016. Τότε είχα τη βεβαιότητα ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο του 2019, αντίθετα με όλες τις προβλέψεις της Ν.Δ. και άλλων κομμάτων, που έβλεπαν εκλογές παρά πολύ σύντομα. Αυτή η εκτίμηση δικαιώθηκε... Επιπλέον, έπρεπε να επιστρέψω στο επάγγελμά μου. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός.

• Εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο του 2019;

Βάσει σχεδίου κυβερνητικού, ναι. Το ατύχημα όμως δεν μπορείς να το υπολογίσεις. Και το ατύχημα στην Ελλάδα μπορεί να είναι από το Αιγαίο μέχρι το Μακεδονικό ή οτιδήποτε άλλο.

Στον Καρατζαφέρη είπα τότε ότι δεν είχε καμία λογική να συντηρούμε επί 2,5 χρόνια ένα κόμμα σχετικά μικρό. Σε όλους όσοι με ρώτησαν από τη Ν.Δ. –διότι μιλώ με αρκετούς από αυτόν το χώρο– είπα ότι αποτελεί τραγικό λάθος για το κόμμα «να έχετε πάει τη συσπείρωση στο 89%, πείθοντας τον κόσμο ότι θα έχουμε εκλογές τον άλλο μήνα.

Η μόνη πορεία που θα έχετε έτσι μέχρι τις εκλογές δεν μπορεί παρά να είναι πτωτική. Και είναι λάθος αυτό, γιατί η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 42%- 45%, άρα εκείνοι έχουν προοπτική ανόδου ενώ εσείς όχι». Η στρατηγική αυτή είναι λάθος, δείχνει μια βουλιμία για την εξουσία, η οποία δεν είναι σίγουρο ότι θα ικανοποιηθεί.

• Παρά ταύτα, υπάρχουν και πάλι πληροφορίες και φήμες περί δημιουργίας νέου πολιτικού σχηματισμού, δεξιότερα της Ν.Δ.

Μετά τα τελευταία γεγονότα μάλιστα –μιλώ για την εισβολή του οπλοφορούντος Ιβάν Σαββίδη στο γήπεδο– και τον διαχωρισμό «Βορείων και Νοτίων», οι πληροφορίες κάνουν λόγο για νέο πολιτικό σχηματισμό με άξονα τη Βόρεια Ελλάδα... Παρατηρώ ότι η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει δεξιό κόμμα. Λαϊκό δεξιό κόμμα.

Εχει ένα κόμμα το οποίο αυτοαποκαλείται κεντροδεξιό, έχει κόμμα που οι πάντες –όχι οι ίδιοι– το θεωρούν ακροδεξιό, τη Χ.Α., αλλά δεξιό κόμμα που να μην ντρέπεται να το λέει, δεν υπάρχει. Η Ν.Δ. ντρέπεται να το πει. Υπάρχει κενό και η φύση δεν αγαπά τα κενά, άρα είναι σίγουρο ότι το κενό θα πληρωθεί. Αν δημιουργηθεί ένα τέτοιο κόμμα, οπωσδήποτε θα με ενδιέφερε να συμμετέχω, υφ’ οιανδήποτε ιδιότητα.

• Εχετε όμως κάποιες πληροφορίες...

Για το θέμα του ΠΑΟΚ και μιας πιθανής «Λέγκας του Βορρά», η απάντηση είναι ότι έχω ζήσει το ποδόσφαιρο από «μέσα». Ημουν νομικός σύμβουλος της ΕΠΑΕ και δικηγόρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, για πολλά χρόνια. Ξέρω πολύ καλά αυτούς τους δύο χώρους. Είναι αλήθεια ότι οι ομάδες της Βόρειας Ελλάδας και ειδικά της Θεσσαλονίκης έχουν αδικηθεί διαχρονικά κατά κόρον από τις ομάδες της Αθήνας. Τους ενοχλεί παρά πολύ αυτό στη Θεσσαλονίκη και οδηγεί σε ανάλογους πολιτικούς προβληματισμούς.

Η εκτίμησή μου είναι βέβαια ότι δεν πρέπει να γίνει κόμμα με τέτοιο προσανατολισμό, κόμμα που να θέλει δηλαδή να διαχωρίσει την Ελλάδα στα δύο. Αντίθετα, ένα κόμμα που θα έχει δεξιά χαρακτηριστικά και παράλληλα θα θεωρεί ότι η Θεσσαλονίκη είναι πραγματική συμπρωτεύουσα είναι απαραίτητο.

• Μετέχετε όμως εσείς σε συζητήσεις για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα;

Συμμετέχω σε διαβουλεύσεις, αυτό μπορώ να πω. Γίνονται συζητήσεις, καθημερινά σχεδόν, είναι έντονες και θα ενταθούν ακόμη περισσότερο όσο πλησιάζουν οι εκλογές.

• Μπορούμε να πούμε ονόματα;

Οχι, θα ήταν άκομψο. Μπορούμε να πούμε όμως ότι είναι άνθρωποι που προέρχονται κατ’ εξοχήν από τον χώρο της Ν.Δ. και είναι απογοητευμένοι από τον χώρο αυτό. Οι άνθρωποι που έχουν ίδιες πολιτικές αντιλήψεις με μένα έχουν ανδρωθεί στη Ν.Δ. επί Ευάγγελου Αβέρωφ.

• Με τον Σαμαρά ποιες είναι οι σχέσεις σας;

• Γιατί;

Είχαμε πλήρη διαφωνία σε σημαντικά πολιτικά ζητήματα, παρά την ταύτιση απόψεων επί δεκαετίες. Από το 2013 και μετά υπήρξε πλήρης διαφωνία. Εγώ πίστευα, από τον Οκτώβριο του 2013, ότι πρέπει να στραφούμε με ευθύτητα κατά της τρόικας και των Γερμανών και να το λέμε δημόσια, για να μη χάσουμε τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2014, γιατί μετά δεν θα υπήρχε επιστροφή.

• Να υποθέσω λοιπόν ότι εσείς, αν η Ν.Δ. κερδίσει τις εκλογές χωρίς αυτοδυναμία, θα ήσασταν υπέρ της στήριξης μιας κυβέρνησης της Ν.Δ. από τον καινούργιο πολιτικό σχηματισμό;

Από δω και πέρα οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα θα είναι και πρέπει να είναι, κυβερνήσεις συνεργασίας. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι ένα νέο δεξιό κόμμα πρέπει μετά τις εκλογές να συνεργαστεί με το πρώτο κόμμα, όποιο κι αν είναι αυτό, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η Ν.Δ. Αυτό απαιτεί το συμφέρον της χώρας και του λαού.

• Επικροτείτε άρα και τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ.;

Απολύτως. Απαιτεί πολιτικό θάρρος και για τους δύο, Τσίπρα και Καμμένο. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει μετά το 1949. Δεν μπορεί η χώρα να συνεχίσει για πάντα να είναι σε καθεστώς εθνικού διχασμού.

• Εσείς θα προτείνατε συνεργασία στον κ. Καμμένο σ’ αυτόν τον καινούργιο πολιτικό σχηματισμό;

Ασφαλώς ναι...

• Σχολιάστε μου τη στάση της Ν.Δ. έναντι του σκανδάλου Novartis...

Η Ν.Δ. δεν κράτησε εφεδρεία στην υπόθεση Novartis κι αν τυχόν τεκμηριωθούν τα στοιχεία για έναν έστω κι όχι για όλους τους κατηγορούμενους δεν θα έχει καμία δυνατότητα οπισθοχώρησης. Θα μείνει άφωνη.

• Πιστεύετε στην αθωότητα του Αντ. Σαμαρά;

Πιστεύω και θέλω να πιστεύω. Βλέπω υπερβολικά και ακραία αυτά που του καταμαρτυρούν. Δεν πιστεύω και δεν θέλω να πιστέψω ότι έχουν γίνει.

• Σκοπιανό. Ποια είναι η θέση σας για το όνομα, τη στιγμή που εμείς ως χώρα αναγνωρίσαμε την προσωρινή ονομασία στην οποία περιλαμβάνεται ο όρος Μακεδονία;

Δεν θα δεχόμουν ποτέ τον όρο Μακεδονία σαν συνθετικό της ονομασίας ενός γειτονικού κράτους. Αποτελεί ακραία εκδήλωση σοβινισμού από αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι γνωρίζουν την πραγματικότητα. Κατοικούν σε ένα κομμάτι της Μακεδονίας, αναμφισβήτητα, αλλά δεν είναι Μακεδόνες με την έννοια της φυλής, της εθνότητας, της γλώσσας, του γένους, της ιστορικής συνέχειας.

Είναι ιστορικές γελοιότητες να επικαλούνται τον Μέγα Αλέξανδρο σαν προπάτορά τους, ενώ βρέθηκαν στην περιοχή αυτή 900 χρόνια μετά τον θάνατό του.

• Θα επικαλεστώ τη δικηγορική σας εμπειρία για να ρωτήσω τι προβλέπετε να γίνει με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που έχουν συλληφθεί από τους Τούρκους...

Η δική μου εντύπωση είναι πως η σύλληψη των δύο στρατιωτικών έγινε ενόψει της τρίτης συζήτησης στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών για την έκδοση των οκτώ αξιωματικών στην Τουρκία. Τώρα που ο στόχος αυτός δεν επιτεύχθηκε, πιστεύω ότι θα τους κρατήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ακριβώς για να μη φανεί ότι τους έπιασαν με σκοπό να εκβιάσουν για τους οκτώ.

Επίσης φοβάμαι ότι θα προκαλέσουν τρίτο επεισόδιο, έτσι κατασκευασμένο που η ελληνική κυβέρνηση θα υποχρεωθεί είτε να δώσει τους οκτώ, είτε να προβεί σε πολεμικές πράξεις. Είναι το ατύχημα για το οποίο έλεγα πριν…

• Σχολιάστε μου την απόφαση για τον μητροπολίτη Αμβρόσιο, αλλά και για τις ενέργειες του ιεράρχη...

Η απόφαση είναι σεβαστή. Δεν γνωρίζω τι ακριβώς ειπώθηκε, ούτε καν την κατηγορία.

• Επιτρέπεται όμως ένας ιεράρχης αυτού του επιπέδου να προβαίνει σε τέτοιου είδους σχόλια; Σας ρωτώ ως θρησκευόμενο...

Είναι υπερβολική η έκφρασή του γενικά.

• Χαρακτηρίστε μου με τρεις λέξεις για τον καθένα τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για τον Τσίπρα θα έλεγα νέος, φιλόδοξος, αυταπατηθείς. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη φιλελεύθερος, ανευέλικτος, «Σουηδός». Κερδίζει όποιος αντιλαμβάνεται ότι εδώ είναι Βαλκάνια…

• Με ποιον από τους δύο θα προτιμούσατε να συνεργαστείτε;

Με όποιον κερδίσει τις εκλογές, για να μπορούμε να δίνουμε εμείς τον τόνο, στο μέτρο του δυνατού και του αναγκαίου. Προέχει η Ελλάδα, όχι το εγώ μας. Προέχει ο ρεαλισμός, όχι η ιδεοληψία. Προέχει ο λαός, όχι οι πολιτικοί.

  

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Υπάρχει κενό στη Δεξιά που κάποια στιγμή θα καλυφθεί»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας