Προετοιμασμένη για τη δυσμενή γι’ αυτήν πολιτικά απόφαση του ΣτΕ εμφανίστηκε η κυβέρνηση, η οποία προανήγγειλε με δήλωση της Ολγας Γεροβασίλη την κατάθεση σχεδίου νόμου, τη Δευτέρα κιόλας, προκειμένου να μπει τάξη στο καθεστώς, που «παρεμποδίζει -κατά την ίδια- τη ρύθμιση του εδώ και 27 χρόνια ασύδοτου τηλεοπτικού τοπίου».
Η αντιπολίτευση, στον αντίποδα, θριαμβολόγησε. ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι μάλιστα ζήτησαν την παραίτηση του Νίκου Παππά, ενώ η Ν.Δ. επανήλθε, ως συνήθως τον τελευταίο καιρό, στην πρότασή της για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.
Πάντως, έγκριτοι συνταγματολόγοι, όπως ο Γ. Σωτηρέλης (βλέπε απόψεις), έκαναν ευθέως λόγο για διπλή ήττα της δημοκρατίας.
Αυτό που διαφαίνεται τώρα είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα σε νέα νομοθετική πρωτοβουλία, το περιεχόμενο της οποίας δεν είναι απολύτως σαφές.
«Τη Δευτέρα φέρνουμε στη Βουλή σχέδιο νόμου που προβλέπει την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών, μέχρις ότου χορηγηθούν οι πρώτες νόμιμες τηλεοπτικές άδειες με βάση τον νόμο 4339/2015» (σ.σ. νόμος Παππά), είπε στη δήλωσή της η κ. Γεροβασίλη.
Που σημαίνει ενδεχομένως ότι η κυβέρνηση εμμένει, κατά το μάλλον ή ήττον, στις βασικές αρχές του νόμου Παππά, προφανώς με παραλλαγές, παρότι η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε πως «οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές.
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις της δεν κρίνονται. Κρίνονται τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από τον ελληνικό λαό που της έδωσε την πλειοψηφία στη Βουλή προκειμένου να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό χάος και να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής».
Είπε επίσης πως «τίποτα δεν θα εμποδίσει τη βούληση της κυβέρνησης να βάλει τάξη, με αρχές και κανόνες ισονομίας, στο ασύδοτο τηλεοπτικό τοπίο». Αλλως πώς, όπως είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη, «το τζάμπα πέθανε».
Βέβαιο είναι, με βάση τις εκατέρωθεν δηλώσεις, ότι ξεκινάει από σήμερα ένας κύκλος οξύτατης πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και του συνόλου της αντιπολίτευσης, βάσει της, καθ’ όλα πολιτικής, απόφασης του ΣτΕ.
Αυτό προκύπτει από τις πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων, αλλά και από τη δήλωση (στην ΕΡΤ) του εμπνευστή του νόμου, υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, ο οποίος απάντησε ευθέως στην αντιπολίτευση πως «όσοι ονειρεύονται σενάρια πολιτικής αποσταθεροποίησης, τους λέμε ν’ αλλάξουν πλευρό».
Τι χάνεται
Τόσο ο ίδιος όσο και η Ολγα Γεροβασίλη τόνισαν ότι με την απόφαση «γυρίζουμε σε καθεστώς το οποίο το ίδιο το ΣτΕ είχε χαρακτηρίσει αντισυνταγματικό».
Η κυβερνητική εκπρόσωπος μάλιστα, αναφερόμενη στις άμεσες συνέπειες της απόφασης και βάσει των εξαγγελιών του Αλ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο, τόνισε:
Η επιστροφή της ήδη καταβληθείσας πρώτης δόσης στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, εμποδίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών που θα στελέχωναν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία χρειάζονται προσωπικό, στερεί από τον δημόσιο προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ, πόρους αναγκαίους ιδίως σε μια περίοδο που η κοινωνία τούς έχει ανάγκη, και τους επιστρέφει στους λογαριασμούς τεσσάρων πολύ πλούσιων επιχειρηματιών
Η δήλωσή της κατέληξε με τη σαφή πρόθεση της κυβέρνησης: «Η δωρεάν νομή και χρήση των δημόσιων συχνοτήτων ανήκει οριστικά στο παρελθόν».
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η θέση ανώτατων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που μετείχαν σε σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλ. Τσίπρα, με ακόμη σκληρότερες εκφράσεις: «Η κατάσταση που λέει ότι τις κυβερνήσεις στην Ελλάδα θα τις ανεβοκατεβάζουν οι καναλάρχες, με τη δική μας κυβέρνηση έχει τελειώσει» τόνιζαν.
Η Ν.Δ. πάντως δήλωσε «δικαιωμένη» γιατί «η συνταγματική νομιμότητα αποκαταστάθηκε». Και ανακοίνωσε ότι «θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες ολοκληρωμένη πρόταση για την ουσιαστική αποκατάσταση της πολυφωνίας και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου». Σχολίασαν, τέλος, τη δήλωση Γεροβασίλη σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση στον πανικό της αμφισβητεί με τον πιο αυταρχικό και προκλητικό τρόπο την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Γίνεται επικίνδυνη για την ίδια τη Δημοκρατία μπαίνοντας σε έναν πολύ ολισθηρό δρόμο εκτροπής από τη δημοκρατική τάξη και τη συνταγματική ομαλότητα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας