Μήνυμα στους δανειστές έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από την ετήσια Ευρωμεσογειακή Σύνοδο στη Βραυρώνα ζητώντας συγκεκριμένα μέτρα για το ελληνικό χρέος, μέχρι το τέλος του 2016, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου.
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ευρώπη à la carte που ορισμένοι εταίροι μας δυστυχώς υποστηρίζουν, στην πραγματικότητα είναι η επιλογή της "μη Ευρώπης"» και ότι «το κοινό σπίτι έχει και κοινές υποχρεώσεις», «δεν έχει, δηλαδή, υποχρεώσεις à la carte».
Επανέλαβε πως το ζήτημα του χρέους ότι δεν είναι «ένα θέμα ελληνικό», αλλά με ένα θέμα που αφορά το σύνολο της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη, στο σύνολό της, έχει ισχυρό κίνητρο να ξεκαθαρίσει άμεσα τον ορίζοντα για το ελληνικό χρέος.
Ενόψει μιας εκλογικής χρονιάς για κρίσιμες ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε ότι κανείς δεν θα επιθυμούσε να μετατραπεί η συζήτηση του ελληνικού χρέους σε πολιτικό επιχείρημα και προεκλογικό όπλο της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς.
Ο κ. Τσίπρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι αυτό θα συμβεί, εάν η ρύθμιση αυτής της εκκρεμότητας της Συμφωνίας αναβληθεί για το β' εξάμηνο του 2017.
Εμφανίστηκε βέβαιος του ότι κανείς δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις στην Ευρώπη, επισημαίνοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως πόλου σταθερότητας σε μια εύθραυστη περιοχή.
«Εθνική αναδίπλωση της Ευρώπης για το προσφυγικό»
Για εθνική αναδίπλωση της Ευρώπης στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας και άσκησε κριτική για το γεγονός ότι, το τελευταίο διάστημα, γίνεται λόγος όχι για παροχή αλληλεγγύης, αλλά για «ευέλικτη αλληλεγγύη», έναν όρο που οι τέσσερις «χώρες του Βίσεγκραντ» επινόησαν πρόσφατα, για να δικαιολογήσουν την άρνησή τους να εφαρμόσουν τις κοινές αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων για τη μετεγκατάσταση προσφύγων και την ξενόφοβη πολιτική τους.
Υπογράμμισε δε ότι η συνοχή της Ευρώπης «κρίνεται από την ικανότητά της να αντιμετωπίσει με αλληλεγγύη και αποτελεσματικότητα όλες τις παράλληλες κρίσεις της: Την οικονομική, την προσφυγική και την κρίση εξωτερικής και εσωτερικής ασφάλειας, με την έξαρση της τρομοκρατίας».
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η Μεσόγειος, εκτός από κοινός τόπος πολιτισμών και θρησκειών, είναι και χώρος κοινών εμπειριών. Είμαστε κοινωνίες με διακριτά χαρακτηριστικά».
Επεσήμανε δε ότι οι ευρωμεσογειακές χώρες μοιράζονται κοινές εμπειρίες και αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις:
- Έχουμε πληγεί δυσανάλογα από την οικονομική κρίση και τις πολιτικές επιλογές της λιτότητας, της υποτίμησης της εργασίας και της αποδόμησης του κοινωνικού κράτους.
- Είμαστε στην πρώτη γραμμή του Σένγκεν και βιώνουμε την πίεση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.
- Συνορεύουμε με την αποσταθεροποιημένη ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Έχουμε όλα τα θετικά και όλες τις δυσκολίες που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι κατοικούμε σε μια ευλογημένη περιοχή του πλανήτη, που πάντοτε ήταν περιοχή εντάσεων και συγκρούσεων.
Συνεπώς, τόνισε, «έχουμε κοινό ενδιαφέρον και κοινό συμφέρον να συνεργαστούμε για να προωθήσουμε κοινές πρωτοβουλίες και προτεραιότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Οι κύριες προκλήσεις για την ευρωμεσογειακή περιοχή αποτελούν βασικό θέμα της συνόδου, που αποσκοπεί στην προώθηση της μέγιστης δυνατής κατανόησης ζητημάτων, η οποία επηρεάζουν την κοινωνία των πολιτών στην ευρωμεσογειακή περιοχή και στη συζήτηση των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν προκειμένου να προταθούν λύσεις.
Στη βασική ατζέντα των συνομιλιών είναι η προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης στην Ευρώπη, η κοινωνική προστασία στην περιοχή της Μεσογείου, ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών στην επικείμενη διάσκεψη COP22 αλλά και οι γυναίκες ως φορείς δημιουργίας θέσεων εργασίας στην Ευρωμεσογειακή περιοχή.
Συμμετέχουν εκπρόσωποι οικονομικών και κοινωνικών επιτροπών ή παρεμφερών οργανισμών, εργοδοτικών ενώσεων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλων οικονομικών και κοινωνικών ομάδων συμφερόντων από 33 χώρες και ΜΚΟ από όλες τις χώρες της Μεσογείου.
Η τελική διακήρυξη της Συνόδου θα αποσταλεί στις πολιτικές αρχές της Ευρωμεσογειακής περιοχής ως συμβολή της κοινωνίας των πολιτών και θα διαδοθεί ευρέως μεταξύ των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας