Καμπανάκι για την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα μπορούσαν να δώσουν δυναμική για τη συγκρότηση προεδρικής πλειοψηφίας θεωρούν στη Χαριλάου Τρικούπη το χθεσινό αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας, το οποίο, αν και κατώτερο των ήδη χαμηλών προσδοκιών της δικομματικής, σχολίαζαν ως «αναμενόμενο», δείχνοντας με τον τρόπο αυτό τις επόμενες δύο κρισιμότερες διαδικασίες.
Πάντως, οι πιο ψύχραιμοι κομματικοί παράγοντες μάλλον το έπαιρναν ήδη απόφαση, προβλέποντας εκλογές τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος νωρίτερα δήλωνε προφητικά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα «είμαστε σε εκλογική ετοιμότητα, δεν φοβόμαστε τις εκλογές».
Ως βάση για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ώστε να αλλάξει άρδην το σκηνικό και να επιτευχθεί το φαινομενικά ακατόρθωτο με τα σημερινά δεδομένα, συνεργάτες του περιγράφουν την πρόταση που έκανε προς τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου (αντιπολίτευση αλλά και ανεξάρτητους βουλευτές) για συναινετική εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή και εφόσον υπάρξει ανταπόκριση, να μην αποκλείεται η διενέργεια εκλογών πριν από την εξάντληση της συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας της κυβέρνησης.
Η φράση - κλειδί
«Είμαστε ανοιχτοί να τα συζητήσουμε όλα», ήταν η φράση-κλειδί που χρησιμοποίησε ο κ. Βενιζέλος, συμπληρώνοντας, κατά το γνωστό ρητό «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία», ότι «μέχρι την τελευταία στιγμή, τις 29 Δεκεμβρίου διατηρούμε ανοιχτές όλες τις ελπίδες ότι θα επικρατήσει το αίσθημα ευθύνης».
Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα από τα σενάρια στα οποία αναφέρθηκε εκτενώς στο χθεσινό της φύλλο η «Εφ.Συν.» και το οποίο εμφανίζει σημαντικές ομοιότητες με το κείμενο υπέρ της εθνικής συνεννόησης που υπέγραψαν προ ημερών από κοινού οι βουλευτές Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Χρήστος Αηδόνης, Πέτρος Τατσόπουλος και η τριάδα της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης, Θωμάς Ψύρρας και Νίκη Φούντα.
Δεν είναι τυχαίο ότι συνομιλητές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ μνημόνευαν ως σημαντική τη θετική ψήφο από την πρώτη ψηφοφορία των τεσσάρων προερχόμενων από την Κεντροαριστερά (Λυκούδης - Ψαριανός - Τατσόπουλος - Κατερίνα Μάρκου). Αναλύοντας το συγκεκριμένο μοντέλο με στόχο τους 180, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, απευθυνόμενος στους βουλευτές του και έχοντας ως κύριους αποδέκτες τη ΔΗΜΑΡ, τους ΑΝ.ΕΛΛ., τους ανεξάρτητους και φυσικά τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι, πρώτον, τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου θα μπορούσαν να συναινέσουν στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας λόγω της «κρισιμότητας των στιγμών» αλλά και καθώς «η προεδρική πλειοψηφία δεν ταυτίζεται εξ ορισμού με την κυβερνητική», δεύτερον, να συγκροτηθεί «εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης» με τη συμμετοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να μπορέσει να ολοκληρωθεί ομαλά και με ασφάλεια η εκκρεμότητα με την τρόικα και η μετάβαση στη νέα φάση της χώρας και, τρίτον, όπως κατέληξε χαρακτηριστικά, «να ολοκληρώσουμε την αλλαγή σελίδας και μετά βλέποντας πώς έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες, βλέπουμε και πώς πρέπει να πορευτεί η χώρα».
Η τρίτη αυτή παράμετρος της «πρότασης διεξόδου» ισοδυναμεί με την πραγματοποίηση εκλογών, εφόσον προηγουμένως εκπληρωθούν οι υπόλοιπες περιγραφείσες προϋποθέσεις. «Ας φτάσουμε μέχρι εκεί και συζητάμε για εκλογές», σχολίασε διευκρινιστικά ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά το τέλος της συνεδρίασης, έπειτα από σχετική ερώτηση των παριστάμενων πολιτικών συντακτών.
Τα περιθώρια
Παρ’ όλα αυτά, οι αντικειμενικές δυσκολίες είναι τόσο πολλές, που η υλοποίηση της εισήγησης φαντάζει απίθανη και ανέφικτη, αφού σχεδόν ουδείς εκ των αποδεκτών εμφανίζεται διατεθειμένος να τη συζητήσει.
Ομως και ο κ. Βενιζέλος έδειξε να την καταθέτει με το βλέμμα στις πρόωρες και γνώμονα να καταγραφεί στη δημόσια σφαίρα, προκειμένου να μπορεί στον δρόμο προς τις κάλπες να ισχυρίζεται ότι εξάντλησε όλα τα περιθώρια συνεννόησης και κατόπιν να προσάπτει τις ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στη Ν.Δ.
Το ΠΑΣΟΚ είναι σαφές ότι επιθυμεί τον ρόλο της δύναμης υπευθυνότητας και του εγγυητή της σταθερότητας «και μετεκλογικά», «κρατάμε ψηλά την ευθύνη», όπως επισήμανε χθες ο κ. Βενιζέλος, διαμορφώνοντας έτσι τη ρητορική που θα ακολουθήσει την προεκλογική περίοδο, ώστε να μπορεί να έχει πεδίο δράσης στο πολωμένο σκηνικό μεταξύ Συγγρού και Κουμουνδούρου, ενώ έδωσε έμφαση στην ενότητα και συστράτευση του χώρου, αναφορά που φωτογράφιζε τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός ψήφισε ως αναμενόταν υπέρ του Σταύρου Δήμα, έχει προτείνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας και σήμερα μιλά σε εκδήλωση στην Κοζάνη.
Ως ένα από τα εναλλακτικά σενάρια που παραμένει στο τραπέζι της Χαριλάου Τρικούπη αλλά δεν επιβεβαιώνει η ηγεσία αποτελεί η αλλαγή υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας στην τελική ψηφοφορία, σενάρια που έχει θέσει από την Τρίτη δημόσια ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας