Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 14.5°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.1° 14.9°
1 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
3 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 15.5°
1 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
76%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
52%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
90%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
80%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
82%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
69%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Στη Ν.Δ. περιμένουν πλέον μια πολιτική κίνηση από τον πρωθυπουργό, αλλά κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει ποια θα είναι αυτή και αν είναι σε θέση ο ίδιος να ανατρέψει τα δεδομένα

Το αποτέλεσμα έφερε στη γωνία τον Αντ. Σαμαρά

Πολιτικές πρωτοβουλίες από τον Αντ. Σαμαρά περιμένουν στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ έπειτα από το χαμηλό αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Παρά τις έντονες πιέσεις όμως και την αγωνία των βουλευτών, ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να έχει στα χέρια του κανένα χαρτί, ικανό να αλλάξει το πολιτικό κλίμα και να διαμορφωθεί προεδρική πλειοψηφία στην τρίτη ψηφοφορία.

Πολιτικό αδιέξοδο

Η δήλωση του κ. Σαμαρά αντανακλά το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση: «Σήμερα ήταν η πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Εχουμε μπροστά μας άλλες δύο. Ευελπιστώ ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι συνθήκες είναι δύσκολες για τη χώρα και είμαι βέβαιος ότι οι βουλευτές αντιλαμβάνονται πως δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες. Θέλω επίσης να συγχαρώ εκείνους τους βουλευτές οι οποίοι ξεπέρασαν τους προβληματισμούς τους και από την πρώτη ψηφοφορία ψήφισαν τον κ. Δήμα». Οι 160 θετικές ψήφοι προς το πρόσωπο του Στ. Δήμα δεν μπορούν να θεωρηθούν εφαλτήριο για τη δεύτερη ψηφοφορία και να διαμορφώσουν δυναμική για την τρίτη. Γι’ αυτό και οι βουλευτές της Ν.Δ. περιμένουν τώρα «μια πολιτική κίνηση του πρωθυπουργού», αλλά κανείς δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει αυτή τη μαγική κίνηση. Η Ντ. Μπακογιάννη σε δηλώσεις της τόνισε ότι «το αποτέλεσμα ήταν κατώτερο των προσδοκιών μου, κατά τι» και έσπευσε δημοσίως να ζητήσει από Σαμαρά και Βενιζέλο να πάρουν πολιτικές πρωτοβουλίες. «Εχουν δυνατότητες», τόνισε χαρακτηριστικά. Παραινέσεις είχαν διατυπωθεί και τις προηγούμενες ημέρες όχι μόνον από την πρώην υπουργό αλλά και από άλλα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. (Π. Παναγιωτόπουλος, Κ. Αρβανιτόπουλος, ακόμη και ο Αδ. Γεωργιάδης μίλησε χθες για ανοίγματα), όμως οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για τους δύο κυβερνητικούς εταίρους.

Μετά το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας ουσιαστικά έχει ανοίξει η προεκλογική περίοδος. Η πολιτική αριθμητική ούτως ή άλλως δεν έβγαινε μόνο με τους ανεξάρτητους βουλευτές. Το αποτέλεσμα επέτεινε τις αποστάσεις που είχαν η ΔΗΜΑΡ και οι ΑΝ.ΕΛΛ. και καθίσταται δυσκολότερη η προσπάθεια διεμβολισμού τους με κινδυνολογία τη μια μέρα και επικλήσεις συναίνεσης την επομένη.

Τα περιθώρια

Πολιτικό πλαίσιο για τη διαμόρφωση μιας συγκροτημένης συμφωνίας με τη ΔΗΜΑΡ, τους ΑΝ.ΕΛΛ. και τους ανεξάρτητους βουλευτές δεν υπάρχει και ο χρόνος, όσο πυκνός και αν είναι, θεωρείται ανεπαρκής. Κάθε σκέψη για άνοιγμα του κ. Σαμαρά προς τον κ. Κουβέλη και τον κ. Καμμένο πάγωσε καθώς οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, Δ. Σταμάτης, Δ. Μπούρας και Χρ. Λαζαρίδης, δεν βρήκαν ανταπόκριση στις προκαταρκτικές συνομιλίες με τους συνεργάτες των δύο πολιτικών αρχηγών.

Το συμπέρασμα όπως αποτυπώνεται στα λόγια κυβερνητικών στελεχών είναι «οψόμεθα εις κάλπας», για να ξεκαθαριστεί το πολιτικό τοπίο. Η άποψη της καθαρής λύσης είναι σταθερή επιλογή του πρωθυπουργού. Το πλαίσιο που άνοιξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλος «για συζήτηση κάθε πρότασης» εκλαμβάνεται ως τακτικός ελιγμός, από τη στιγμή που και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο σχηματισμού άλλης κυβέρνησης, απ’ όταν είχε εκδηλωθεί η «πρωτοβουλία των οκτώ». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «αλλαγή πρωθυπουργού και μάλιστα στις παρούσες συνθήκες θα ενέτεινε το πρόβλημα της πολιτικής αβεβαιότητας». Επιπλέον «μια συμφωνία ορισμένου χρόνου θα έβαζε τη χώρα σε μακρά προεκλογική περίοδο».

Ο κ. Σαμαράς πρόκειται να μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής. Στην ατζέντα κυριαρχούν το θέμα των επενδύσεων στην Ε.Ε. και η κρίση στην Ουκρανία με την επιδείνωση των ευρω-ρωσικών σχέσεων. Το ελληνικό πρόβλημα κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ανασυρθεί από το ψυγείο όπου έχει μπει, μετά τη συμφωνία της δίμηνης παράτασης του Μνημονίου. Το μέγιστο που μπορεί να περιμένει η κυβέρνηση είναι μια δήλωση επαναβεβαίωσης των καλών προθέσεων των εταίρων για την επόμενη φάση. Δίχως μια σαφή δέσμευση από την Ε.Ε., ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι κυβερνητικοί παράγοντες δεν βλέπουν «πώς θα μπορούσε να συγκροτηθεί μια νέα πολιτική πρωτοβουλία».

Ελπίζουν ακόμα

Στο μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι η προεδρική εκλογή θα κριθεί στις 29 Δεκεμβρίου, στην τρίτη ψηφοφορία. Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε πριν και μετά την ψηφοφορία με τον Στ. Δήμα και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έχουν νέα συνάντηση. Εάν και η καταληκτική ψηφοφορία είναι άκαρπη, οι κάλπες θα στηθούν στις 25 Ιανουαρίου. Ο μηχανισμός της Ν.Δ., όπως φυσικά και όλων των άλλων κομμάτων, από χθες ετέθη σε εκλογική ετοιμότητα και τις επόμενες ημέρες, τα διλήμματα που μέχρι τώρα απευθύνονται με ένταση προς τους βουλευτές θα στραφούν προς το εκλογικό σώμα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το αποτέλεσμα έφερε στη γωνία τον Αντ. Σαμαρά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας