Αποδίδουν καθώς φαίνεται οι έλεγχοι της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις οι οποίες είχαν εισπράξει χρήματα και ουδέποτε υλοποίησαν τα προγράμματα που τους είχαν ανατεθεί.
Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, την 1η Αυγούστου 2016, εισπράχθηκαν από τη Δ’ ΔΟΥ Αθηνών δύο εγγυητικές επιστολές της Τράπεζας Αττικής, συνολικού ποσού 202.000 ευρώ που είχαν εκδοθεί το 2008 για δύο προγράμματα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ελληνικό Ινστιτούτο Επικοινωνίας Leadership», τα οποία ουδέποτε υλοποιήθηκαν.
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε χθες, με την υπογραφή του σχετικού πρακτικού μεταξύ της ΥΔΑΣ και της Τράπεζας Αττικής.
Τα προγράμματα αυτά είχαν χρηματοδοτηθεί από την ΥΔΑΣ για την «ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Αίγυπτο» και για την «ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας της Σερβίας (μικρομεσαίες επιχειρήσεις)».
Η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΞ ερευνά αυτή την εποχή, και συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο του 2015, δεκάδες υποθέσεις ΜΚΟ για την περίοδο από το 2000 έως και το 2010.
Και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουν κινηθεί οι διαδικασίες καταλογισμού είτε απ’ ευθείας από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, μέσω του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είτε από τις κατά τόπους ΔΟΥ, στο πλαίσιο φορολογικών ελέγχων που διεξάγουν σε συνεργασία με την ΥΔΑΣ.
Στη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι δεκάδες προγράμματα ΜΚΟ της περιόδου αυτής έχουν παραπεμφθεί από την ΥΔΑΣ/ΥΠΕΞ στην Εισαγγελία Διαφθοράς και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Μία από αυτές άλλωστε είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» στο φύλλο του Σαββατοκύριακου (30-31/7/2016).
Επρόκειτο για τρεις ΜΚΟ που την περίοδο 2002-2003 είχαν πάρει τέσσερα προγράμματα συνολικού ύψους 6.328.153,86 ευρώ. Μετά τον έλεγχο της ΥΔΑΣ είχαν παρατηρηθεί παρατυπίες ή και παρανομίες.
Στις συγκεκριμένες ΜΚΟ συμμετείχαν και εκπρόσωποι βιομηχανιών της Βόρειας Ελλάδας.
Ο έλεγχος της ΥΔΑΣ έδειξε ότι τίθεται θέμα γνησιότητας των εγγράφων που βρέθηκαν στους φακέλους, οι ΜΚΟ δεν ήταν καταγεγραμμένες στους φακέλους της ΥΔΑΣ και σειρά άλλων παρατυπιών και παρανομιών.
Μία εκ των παρανομιών, για παράδειγμα, ήταν πως σε μία από τις ΜΚΟ οι δώδεκα από τους δεκατέσσερις εταίρους ήταν ανώνυμες κερδοσκοπικές εταιρείες.
Και στην περίπτωση αυτή πάντως έχει ανακτηθεί μέρος του ποσού που πρέπει να επιστραφεί, ενώ το υπόλοιπο εξυπηρετείται με δόσεις.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας