Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.6° 15.2°
2 BF
77%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.4°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 15.5°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
2 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
77%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
2 BF
86%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 15.5°
2 BF
93%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 15.9°
1 BF
70%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
2 BF
69%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.8° 16.8°
2 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
49%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.3° 16.2°
1 BF
65%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.6° 15.8°
0 BF
77%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
72%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα του συνεδρίου του Economist, διαβεβαίωσε ότι η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η αναθεώρηση προς τα κάτω των στόχων, ώστε να έχουμε πλεονάσματα 1,5-2% μετά το 2018 για να μην «πνιγεί» η ελληνική οικονομία. | EUROKINISSI/ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Επιχείρηση πρωτογενές πλεόνασμα

Αναθεώρηση προς τα κάτω των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 θα επιδιώξει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε χτες από το συνέδριο του Economist ο πρωθυπουργός, «ώστε να αρθεί οριστικά η αβεβαιότητα γύρω από την προοπτική της ελληνικής οικονομίας», όπως συμπλήρωσε.

«Εχουμε αναλάβει μια υποχρέωση και θα την τηρήσουμε», διαβεβαίωσε αναφορικά με τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, «από κει και πέρα όμως, και πιστεύω ότι όλοι το αναγνωρίζουν, είναι απολύτως αδύνατον πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μετά το 2018 να διατηρηθούν και μάλιστα για πολλά χρόνια, εκτός αν θέλουμε να πνίξουμε την ελληνική οικονομία και να έχουμε διαρκώς συνθήκες στασιμότητας».

Εθεσε μάλιστα και τον αριθμητικό στόχο, λέγοντας ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα «δεν επιτρέπεται να είναι πάνω από 1,5 με 2%». Ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε μάλιστα εμμέσως κατά των παλαιότερων κυβερνήσεων αλλά και των εταίρων, υπενθυμίζοντας ότι «η συμφωνία του 2012 προέβλεπε πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% από το 2016 ώς το 2031». «Παρά το γεγονός ότι όλοι γνώριζαν ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να συμβεί, όλοι προσποιούνταν ότι μπορεί να συμβεί», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, καλώντας όλες τις πλευρές να σταματήσουν την τακτική «της μετάθεσης και της προσποίησης».

Πέραν αυτού ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε τον στόχο μείωσης της ανεργίας, τον οποίο χαρακτήρισε «απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης». Επισήμανε ότι η ανεργία πρέπει να πέσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, «για να μπορούμε να πούμε ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα».

Στο μεταξύ, με μια παρτίδα σκάκι, στην οποία έχουν γίνει μόνο λίγες πρώτες κινήσεις, μοιάζει το πεδίο των συζητήσεων μεταξύ του πρωθυπουργού και των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών. Οι Δημήτρης Κουτσούμπας, Φώφη Γεννηματά και Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσαν χτες τις σκέψεις τους στον πρωθυπουργό, με το επιτελείο του Μαξίμου να μελετά τη στάση τους και να συμπεραίνει πάντως ότι υπάρχουν δυνατότητες σύγκλισης με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο θέτει επί τάπητος πέντε ζητήματα που περιστρέφονται γύρω από τον εκλογικό νόμο. Αυτά είναι το «μπόνους» των βουλευτών, το όριο εισόδου των κομμάτων στη Βουλή, η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, το ηλικιακό όριο δυνατότητας ψήφου των πολιτών και η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού. Επ’ αυτών των ζητημάτων οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα βλέπουν αποκλίνουσες θέσεις, οι οποίες όμως δεν τους αποθαρρύνουν.

Το «μπόνους»

Παρατηρούν δηλαδή ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί που έχουν διαβεί την πόρτα του Μαξίμου, εκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη, συμφωνούν με την άποψη περί ενός δραστικά αναλογικότερου συστήματος ή και συνολικής κατάργησης του «μπόνους». Οσον αφορά το όριο για είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν με την ύπαρξή του, εκτός του ΚΚΕ.

Οσον αφορά δε την ιδέα για παροχή ψήφου στους πολίτες τουλάχιστον 17 ετών, θετικοί εμφανίζονται όλοι πλην του Κυριάκου Μητσοτάκη. Προκύπτει, τέλος, ότι το ΚΚΕ διατυπώνει ανεπισήμως κάποιες ενστάσεις για την κατάτμηση των περιφερειών, ωστόσο οι σχετικές συζητήσεις δεν φαίνεται ότι μπορούν να δημιουργήσουν ιδιαίτερο πρόβλημα, όπως εκτιμούν στελέχη του Μαξίμου.

Βάσει αυτών των δεδομένων, είναι εμφανές ότι μέχρι στιγμής ο πιο αρνητικός σε κάθε ενδεχόμενη αλλαγή είναι ο πρόεδρος της Ν.Δ. Συνεργάτες του πρωθυπουργού σχολίαζαν δε τις απόψεις κύκλων της Συγγρού, επισημαίνοντας ότι «σε όλες τις δημοσκοπήσεις η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστά γύρω στο 20%», προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, πολύ περισσότερο, όταν αυτές θα γίνουν το 2019».

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι «η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, εννέα μήνες μετά τις εκλογές και παραπάνω από τρία χρόνια πριν από τις επόμενες, δεν συνιστά κανενός είδους αιφνιδιασμό ή τακτικισμό», συμπληρώνοντας ότι «η Ν.Δ. θα έπρεπε να είναι πιο ψύχραιμη».

Από εκεί και πέρα, τα στελέχη γύρω από τον πρωθυπουργό αναμένουν τις σημερινές τοποθετήσεις του Σταύρου Θεοδωράκη και του Βασίλη Λεβέντη, ώστε να κάνουν ένα πρώτο «ταμείο» αναφορικά με τις ψήφους των κομμάτων. Υπάρχει όμως και ακόμα μία πτυχή του όλου ζητήματος, που αφορά το εσωκομματικό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα κορυφαία κομματικά στελέχη έχουν υπενθυμίσει στον πρόεδρο του κόμματός τους ότι πάγια θέση της Αριστεράς αποτελεί η απλή και άδολη αναλογική, με την άποψη αυτή να τη συμμερίζονται και αρκετοί υπουργοί.

Στην Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο αναμένεται να διαφανεί πού θα γείρει η πλάστιγγα: προς τη μεριά της συναίνεσης ή προς τη μεριά των αρχών. Οποια και αν είναι πάντως η απόφαση, το Μαξίμου φαίνεται έτοιμο να σχηματίσει και ένα αντίστοιχο σχέδιο για την επόμενη φάση των συζητήσεων.

  

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Επιχείρηση πρωτογενές πλεόνασμα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας