Τη θέση του υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας επανέλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα του συνεδρίου του Economist, όπου επισήμανε ότι «επιμένουμε στην εκτίμηση ότι η επίθεση στον βασικό μισθό και τα εργασιακά κεκτημένα είναι ο ολισθηρός δρόμος που οδηγεί σ' έναν ανταγωνισμό προς τα κάτω, με χαμηλότερες αμοιβές και συνεχή παραγωγική υποβάθμιση».
«Η επαναφορά των ΣΣΕ είναι προϋπόθεση για να επιστρέψει το ρυθμιστικό και προστατευτικό πλαίσιο της αγοράς εργασίας στην κανονικότητα», είπε.
Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων είπε ότι η αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας προς την εξωστρέφεια απαιτεί χρόνο και στοχευμένες επενδύσεις και δεν επιτυγχάνεται με έτοιμες, ξενόφερτες συνταγές νεοφιλελεύθερης έμπνευσης, όπως η εσωτερική υποτίμηση και η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.
Και επίσης, όπως τόνισε, η ανάπτυξη δεν μπορεί να στηριχτεί στη συντριβή της εργασίας.
«Και αυτό το “δεν μπορεί” έχει δύο έννοιες: Δεν μπορεί σημαίνει και δεν είναι αντικειμενικά δυνατό, αλλά ταυτόχρονα έχει και μια πολιτική, ηθική, κανονιστική διάσταση. “Δεν μπορεί”: δηλαδή δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Και δεν θα το επιτρέψουμε».
Το μέλλον της Ευρώπης
Προβληματισμό για την πορεία της Ευρώπης, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος στην Αγγλία, διατύπωσε ο πρωθυπουργός.
Επισήμανε ότι «ως Ευρώπη, μπαίνουμε σε μια περίοδο αναστοχασμού, εσωστρέφειας και βαθέως προβληματισμού γύρω από το μέλλον και την πορεία της Ένωσης».
Όπως τόνισε, το ευρωπαϊκό εγχείρημα «δεν μπορεί να προχωρήσει», αν στα δύσκολα «επανέρχονται οι εθνικές στρατηγικές και αναζητούνται αποδιοπομπαίοι τράγοι να φορτωθούν τις ευθύνες».
Μεταξύ των προβλημάτων που επιτείνουν το πρόβλημα, ανέφερε τη γήρανση του πληθυσμού, την υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας, τον δημόσιο και ιδιωτικό υπερδανεισμός, την έλλειψη επενδύσεων και τη μετατόπιση των τεκτονικών πλακών της παγκόσμιας οικονομίας.
Όπως είπε, όλα τα παραπάνω «δικαιώνουν στην πράξη τις προοδευτικές φωνές, όσων ζητούσαμε μια διαφορετική αντιμετώπιση της κρίσης».
«Αυτές οι σκέψεις και η αγωνία για το μέλλον της Ευρώπης είναι ο πραγματικός ευρωπαϊσμός και όχι η παθητική προσκόλληση στο ηγεμονικό στάτους κβο, που την χωρίζει σε πλούσιο κέντρο και φτωχούς περιφερειακούς εταίρους», τόνισε.
Και κατέληξε ότι αυτή η παγίωση της άνισης οικονομικής ισχύος και της εισοδηματικής απόκλισης, «που αμφισβητεί τη θεσμική ισοτιμία των κρατών μελών, τροφοδοτεί τον ευρωσκεπτικισμό και υπονομεύει την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».
Πρωτογενή πλεονάσματα
Όσον αφορά το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη γρηγορότερη δυνατή εξειδίκευση των μέτρων της συμφωνίας για το χρέος και την αναθεώρηση προς τα κάτω των στόχων μετά το 2018, ώστε να αρθεί οριστικά η αβεβαιότητα γύρω από την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.
Όπως ανέφερε, «όλοι αναγνωρίζουν είτε δημοσίως είτε ιδιωτικώς ότι είναι απολύτως αδύνατον να διατηρηθούν πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% μετά το 2018 αν δεν θέλουμε να πνίξουμε την ελληνική οικονομία και αν δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες διαρκούς και μακροχρόνιας στασιμότητας».
«Τα πρωτογενή πλεονάσματα με δεδομένα τα αποτελέσματα της υφεσιακής εξαετίας σε κράτος, κοινωνία και εργαζόμενους, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν τα 1,5 με 2%. Αυτό είναι κοινό μυστικό», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε:
«Ας μη κάνουμε ότι ξαφνιαζόμαστε ή ότι ανακαλύπτουμε την Αμερική όταν μιλάμε για αυτό».
Επίσης, ο πρωθυπουργός άσκησε έντονη κριτική κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων, δεδομένου ότι η συμφωνία του 2012 προέβλεπε πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% από το 2016 μέχρι το 2031 και πρόσθεσε ότι, παρά το γεγονός ότι όλοι γνώριζαν πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο και οικονομικά και κοινωνικά, «προσποιούνταν ότι όλα πηγαίνουν καλά».
«Αυτή την πρακτική της μετάθεσης του προβλήματος και της προσποίησης, οφείλουμε όλοι να την σταματήσουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ικανοποίηση για waiver
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την χθεσινή επαναφορά του waiver και την επικείμενη ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Όπως επισήμανε, έτσι εξασφαλίζεται η άμεση πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στο φθηνό δανεισμό των τυπικών μηχανισμών της ΕΚΤ και μειώνουν την εξάρτηση από τον ακριβότερο έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας ELA.
Κατά συνέπεια, θα υπάρξει «περισσότερη και φθηνότερη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και μείωση του χάσματος στο κόστος δανεισμού μεταξύ των επιχειρήσεων Βορρά-Νότου».
«Σταδιακά ανακτούμε την πιστοληπτική μας ικανότητα και συνεπώς την ταχύτερη επάνοδό μας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου», είπε ο πρωθυπουργός.
Όσον αφορά τον μηχανισμό αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών δανείων, ανέφερε ότι βοηθά την αναχρηματοδότηση των βιώσιμων επιχειρήσεων, εκτοπίζει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και συμβάλλει στην κατανεμητική αποτελεσματικότητα των πόρων, που έτσι κι αλλιώς δεν είναι άφθονοι.
Αμοιβαία δέσμευση για τη β' αξιολόγηση
Αναφερόμενος στη δεύτερη αξιολόγηση που ξεκινά το φθινόπωρο, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι θα πρέπει όλες οι πλευρές να επιδείξουν την αντίστοιχη δέσμευση ώστε να αποφύγουμε φαινόμενα και πρακτικές καθυστερήσεων που υπονομεύουν τη δυναμική της ανάκαμψης.
Ειδικά για την στάση που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση, διαβεβαίωσε ότι « θα προσέλθουμε εγκαίρως στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, ενόψει της 2η αξιολόγησης, με μια επεξεργασμένη πρόταση για τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς εργασίας στο πλαίσιο των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών».
Τέλος, ο πρωθυπουργός σημείωσε την ανάγκη ανάκαμψης των ιδιωτικών επενδύσεων διευκρινίζοντας ότι ιδιωτικές επενδύσεις μπορούν να συμπαρασύρουν μόνο στοχευμένες δημόσιες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν κλίμα γενικευμένης ανάκαμψης.
«Αναμένουμε τώρα και οι εγχώριες ιδιωτικές επενδύσεις να αντιστρέψουν την υποχώρηση των προηγούμενων ετών», είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στον αναπτυξιακό νόμο που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας