Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 14.5°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.1° 14.9°
1 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
3 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 15.5°
1 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
76%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
52%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
90%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
80%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
82%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
69%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Με κάθε τρόποη κυβέρνηση επιχειρεί να μαζέψει τον μαγικό αριθμό των 180 βουλευτών | EUROKINISSI-ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Νυν υπέρ πάντων ο Πρόεδρος

Σε μάχη ζωής ή θανάτου για την κυβέρνηση εξελίσσεται η διαδικασία της προεδρικής εκλογής. Η παρτίδα πόκερ για τη συγκέντρωση των 180 βουλευτών προσλαμβάνει χαρακτηριστικά άγριας αναμέτρησης μέχρις εσχάτων με επιχειρήματα, απειλές, υπαινιγμούς και υποσχέσεις, ενώ πλέον στο τραπέζι πέφτουν και ονόματα υποψηφίων προς ανάδειξη στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Το έναυσμα για την άμεση εκκίνηση της διαδικασίας έδωσαν εμμέσως πλην σαφώς οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, ανάβοντας το πράσινο φως της επίσπευσης των σχετικών εξελίξεων.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια επιλογή στην οποία σύρθηκαν, λόγω του αδιεξόδου των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και που σκοπεύουν όμως να αξιοποιήσουν ως κινδυνολογικό διακύβευμα για να πειστούν οι βουλευτές να ψηφίσουν για Πρόεδρο και να αποτραπούν οι πρόωρες εκλογές.

Το κομβικό επιχείρημα παραμένει η πολιτική αβεβαιότητα, για την οποία καταλογίζουν ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ και μέσω επιτάχυνσης της προεδρικής εκλογής εκτιμούν ότι θα ξεπεραστεί, εφόσον βεβαίως επιτευχθεί ο στόχος των 180, που προς το παρόν δείχνει άπιαστος.

Καταλυτικό ρόλο για την επιτυχή έκβαση του κυβερνητικού σχεδίου αναμφίβολα διαδραματίζει μερίδα ανεξάρτητων αλλά και βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι στο όνομα της εθνικής συνεννόησης πιέζουν για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και τη μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών για απροσδιόριστο χρόνο εντός του 2015. Ετσι, ο βίος της δικομματικής θα πάρει παράταση, καθώς επίσης και οι εφαρμοζόμενες επώδυνες πολιτικές, όπως εξάλλου επιμένουν οι διεθνείς εταίροι, προϊδεάζοντας για επέκταση του Μνημονίου για έξι ακόμη μήνες.

Η πρωτοβουλία που εκδηλώθηκε σε αυτό το μήκος κύματος προχθές δεν είχε την προσδοκώμενη απήχηση, αφού τελικά υπέγραψαν μόλις οχτώ άτομα (γίνονταν εκτιμήσεις για περίπου 20 υπογραφές), οι ανεξάρτητοι Χρήστος Αηδόνης, Σπύρος Λυκούδης, Βασίλης Οικονόμου, οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, Νίκη Φούντα, Θωμάς Ψύρρας και ο ανεξάρτητος Πέτρος Τατσόπουλος που σημειωτέον δήλωνε ότι θα καταψηφίσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σεβόμενος το κόμμα με το οποίο εξελέγη στη Βουλή, πλην όμως με την επιλογή του αυτή φαίνεται πως αλλάζει στάση. Επιπλέον, οι τρεις της Αγίου Κωνσταντίνου διευκρινίζουν ότι η πρότασή τους είναι ενιαία «και δεν συνδέεται με την επιλογή και την ψήφο καθενός βουλευτή».

Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά η ύπαρξη ζωηρών ζυμώσεων που διαπερνούν καθέτως και οριζοντίως τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, ενώ διατηρείται ο διαρκής γρίφος για τη στάση αρκετών βουλευτών από την κρίσιμη μάζα των ανεξάρτητων. Ειδικότερα, πρόθυμοι να συναινέσουν υπό προϋποθέσεις εμφανίζονται -σύμφωνα με πληροφορίες- οι δεξιόστροφοι Βασίλης Καπερνάρος (διατηρεί επαφές με τον Τάκη Μπαλτάκο), Γιώργος Νταβρής, Παναγιώτης Μελάς, Γιώργος Κασαπίδης, Γιάννης Κουράκος και οι κινούμενοι στις παρυφές της ανανεωτικής Αριστεράς και του Κέντρου, Κατερίνα Μάρκου και Πάρης Μουτσινάς. Θολό τοπίο επικρατεί στις τάξεις της Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛΛ., που πάντως έχει ξεκαθαρίσει ότι τάσσεται υπέρ της άμεσης προσφυγής στις κάλπες.

Διευκρινίσεις Ανδρουλάκη

Εξω από τη λίστα των «συναινετικών» έβγαλε εαυτόν με οργισμένο μάλιστα τρόπο ο Μίμης Ανδρουλάκης, αναφέροντας στο διαδίκτυο: «Πάνε να μας τρελάνουν μερικοί. Δεν μπορώ να κάνω κάθε μέρα διαψεύσεις για διάφορα άσχετα και υποβολιμαία δημοσιεύματα για την εκλογή ΠτΔ».

Την ίδια ώρα, μετά την επίσκεψη Μεϊμαράκη στον Κάρολο Παπούλια και την αναφορά του περί εξεύρεσης του κατάλληλου προσώπου, ώστε να αρχίσει άμεσα η διαδικασία, η ονοματολογία αναζωπυρώθηκε, βάζοντας στη λίστα νέα και επαναφέροντας παλιά πρόσωπα. Στα χαρακτηριστικά περιγράφεται η μετριοπάθεια, το κύρος και η έλλειψη κομματικού παρελθόντος.

Εντονα ακούστηκε χθες το όνομα της Ντόρας Μπακογιάννη, ως προσωπικότητας ικανής να προσελκύσει τον μαγικό αριθμό των 180, αφού σίγουρα θα την αποδέχονταν σε Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και μεγάλο μέρος των ανεξάρτητων. Η ίδια μέσω συνεργατών της διαψεύδει ότι ενδιαφέρεται. Προσφάτως στο τραπέζι έπεσαν οι υποψηφιότητες της Μαριέττας Γιαννάκου και του Παρασκευά Αυγερινού και λίγο νωρίτερα του Δημήτρη Αβραμόπουλου αλλά και του πρώην υπουργού Σταύρου Δήμα.

Από τον επιχειρηματικό χώρο έχουν προταθεί οι Μαριάννα Βαρδινογιάννη και Γιάννα Αγγελοπούλου και από τον καλλιτεχνικό (χωρίς πολλές πιθανότητες) οι Κώστας Γαβράς και Παντελής Βούλγαρης.

Ο Κώστας Καραμανλής κρίθηκε επιλογή που δεν θα συσπείρωνε το ΠΑΣΟΚ και ο Φώτης Κουβέλης «κάηκε» σύντομα, αν και δεν είχε απορρίψει τη σχετική πρόταση του Μαξίμου. Στο τραπέζι έχουν πέσει ακόμη τα ονόματα των Νικηφόρου Διαμαντούρου (μέλους της Ακαδημίας Αθηνών), Βασίλη Σκουρή (προέδρου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου) ενώ κάποιοι συζητούν ακόμη και το όνομα του πρύτανη του ΕΚΠΑ Θόδωρου Φορτσάκη, παρά τις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι ακραίες επιλογές του.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Νυν υπέρ πάντων ο Πρόεδρος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας