Μεταστροφή του κλίματος δυσαρέσκειας και ανάσα μέσα από την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, παρότι είναι προδιαγεγραμμένη εδώ και καιρό, αναζητεί αυτές τις ημέρες η κυβέρνηση, καθώς εδώ και δύο μήνες βρίσκεται ανάμεσα στις συμπληγάδες των Τεμπών και στην ευρύτατη λαϊκή δυσφορία για τα ζητήματα της καθημερινότητας και χάνει σταθερά έδαφος στις δημοσκοπήσεις. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν σήμερα κατά το υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει στις 4.00 το απόγευμα υπό τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες η αύξηση θα είναι και αυτή τη φορά 50 ευρώ, με αποτέλεσμα ο νέος κατώτατος να διαμορφωθεί είτε στα 870 είτε στα 880 ευρώ, από 830 που είναι σήμερα. Σημειωτέον ότι αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης να ανέλθει στα 950 ευρώ το 2027.
Οπως σημείωνε πριν από λίγες ημέρες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΘΟ Ομηρος Τσάπαλος (ΕΡΤ), πρόκειται για την «πέμπτη διαδοχική αύξηση τα τελευταία χρόνια», σημειώνοντας ότι «ήδη έχει αυξηθεί γύρω στο 30% και αυτό το οποίο αναμένουμε είναι μια ισχυρή επίσης αύξηση που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών αλλά και στις αντοχές των επιχειρήσεων, οι οποίες δίνουν αυτές τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού».
Ο ίδιος διέψευσε ως «fake news» τις αναφορές για μηνιαία φορολογική επιβάρυνση ύψους 150 ευρώ, ξεκαθαρίζοντας ότι «η φορολογική επιβάρυνση που θα προκύψει από την αύξηση του κατώτατου μισθού σε ένα υποθετικό σενάριο 50 ευρώ αύξησή του φέτος, θα κυμαίνεται περίπου στα 9 με 9,5 ευρώ τον μήνα για 14 μισθούς». Οπως είπε ο κ. Τσάπαλος, «θα υπάρξει επιβάρυνση κυρίως για εκείνους οι οποίοι δεν έχουν παιδιά, δηλαδή δεν τους καλύπτει το αφορολόγητο, αλλά θα είναι μια λογική επιβάρυνση φορολογική και όχι αυτά τα οποία γράφονται τις τελευταίες ημέρες».
Επιπλέον, ανέφερε πως το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται πολλά σενάρια, «ούτως ώστε τον Σεπτέμβριο στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, διά στόματος του πρωθυπουργού να ανακοινωθεί ένα ισχυρό πακέτο φοροελαφρύνσεων και ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών». Σε αυτή την κατεύθυνση ποντάρουν από την κυβέρνηση και με τη ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες, προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα για κοινωνικές δαπάνες.
Στην καλλιέργεια προσδοκιών κινείται και το χθεσινό μήνυμα του πρωθυπουργού για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει ότι «σήμερα η πορεία προς την πρόοδο έχει και πάλι πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις: την οικονομική ευημερία, η οποία μπορεί ταυτόχρονα να εξασφαλίζει και την κοινωνική συνοχή αλλά να εξοπλίζει και τις Ενοπλες Δυνάμεις μας, έτσι ώστε να εγγυώνται την εθνική ανεξαρτησία. Προϋπόθεση, επίσης, για την πρόοδο είναι πάντα η αυτογνωσία και η αναζήτηση της αλήθειας. Να μπορούμε να ξεχωρίζουμε μέσα από τον θόρυβο των γεγονότων αυτό το οποίο τελικά είναι πάντα σημαντικό. Να χτίζουμε ισχυρές συμμαχίες. Να μπορούμε να εξασφαλίζουμε ότι η χώρα μας είναι ένας παράγων σταθερότητας σε μία ταραγμένη περιοχή. Και βέβαια, σήμερα ίσως περισσότερο παρά ποτέ, σε μια εποχή όπου συχνά η παραπληροφόρηση κυριαρχεί, τα λόγια του εθνικού μας ποιητή ότι “εθνικόν είναι το αληθές”, να είναι ίσως περισσότερο επίκαιρα παρά ποτέ».
Αλλαγές
Εν τω μεταξύ, αλλαγή της ατζέντας επιχειρείται και μέσω της συζήτησης για αναθεώρηση του άρθρου 86, την ώρα που σύσσωμη η αντιπολίτευση αντιδρά για την κίνηση ελιγμού από το μέγαρο Μαξίμου και τον Χρήστο Τριαντόπουλο να παρακάμψει επί της ουσίας την Προανακριτική και να πάει απευθείας στο δικαστικό συμβούλιο. Ηδη ο πρωθυπουργός έχει πει πως αυτή η πρωτοβουλία του τέως υφυπουργού ανοίγει τον δρόμο για την αναθεώρηση του άρθρου περί ευθύνης υπουργών, κάτι που θέλει να προωθήσει και να πιστωθεί ο ίδιος.
Την ίδια ώρα, από την κυβέρνηση αποκρούουν τις ενστάσεις γνωστών συνταγματολόγων, μεταξύ των οποίων και του Ευάγγελου Βενιζέλου, περί παραβίασης του Συντάγματος. «Η ουσία είναι ότι διαλύθηκε με κρότο το αφήγημα της αντιπολίτευσης για συγκάλυψη και τους χαλάσαμε τα σχέδια για σόου, που ήθελαν να κάνουν στη Βουλή δύο και τρεις μήνες», τόνισε εκ νέου τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και επανέλαβε πως «είναι καθ’ όλα νόμιμο, δεν παραβιάζεται κανένα σημείο, εδάφιο, του Συντάγματος».
Στην πραγματικότητα, όμως, η προσπάθεια της κυβέρνησης να βγάλει από πάνω της την πίεση για το έγκλημα των Τεμπών και να τη φορτώσει στη Δικαιοσύνη μπορεί να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ. Αν η Δικαιοσύνη κρίνει άκυρη την απευθείας παραπομπή σε αυτήν του κ. Τριαντόπουλου, τότε θα πρέπει να ξανασυσταθεί εκ νέου προανακριτική επιτροπή – ενδεχομένως σε χρόνο που το εξεταζόμενο αδίκημα εκείνου και όποιων άλλων θα έχει παραγραφεί ή θα βρίσκεται στα πρόθυρα της παραγραφής. Σε μια τέτοια περίπτωση, το πολιτικό κόστος για την κυβερνητική παράταξη θα είναι τεράστιο.
Με τον ανασχηματισμό, πάντως, να μη στέκεται αρκετός ώστε να αλλάξει το κλίμα για την κυβέρνηση, αλλά αντιθέτως να προκαλεί νέο γύρο αντιδράσεων εντός του κυβερνώντος κόμματος, κυρίως λόγω Δοξιάδη και Τσάφου, ο πρωθυπουργός συνεχίζει τον κύκλο επισκέψεων στα υπουργεία, θέλοντας να δώσει την εικόνα της επανεκκίνησης. Μετά το υπουργείο Εσωτερικών, όπου βρέθηκε τη Δευτέρα και προανήγγειλε οριζόντια αξιολόγηση των δημοσίων υπηρεσιών από τους πολίτες μέσω ερωτηματολογίου, σειρά παίρνει σήμερα το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, από την ηγεσία του οποίου ήδη έχουν δοθεί τα πρώτα δείγματα για αυστηροποίηση της πολιτικής. Ακολούθως, πιθανότατα αυτή την Παρασκευή, προγραμματίζεται επίσκεψη στο υπουργείο Υγείας, που είναι υπεύθυνο για τον άλλο μεγάλο «ασθενή» της χώρας: το ΕΣΥ.
Στο μεταξύ, στο Μαξίμου, η έλευση του Κωστή Χατζηδάκη σε ρόλο αντιπροέδρου, έχοντα την εποπτεία των οικονομικών και παραγωγικών υπουργείων, συνοδεύτηκε και από κάποιες οργανωτικές αλλαγές, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό για το κυβερνητικό έργο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας