Με φόντο το προσφυγικό πραγματοποιήθηκαν χθες το μεσημέρι οι επισκέψεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του καγκελάριου της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, στη Μυτιλήνη. Από το πρωί οι εθελοντές επισήμαναν στην «Εφ.Συν.» ότι σε ακτές «αιχμής», όπως αυτή της Συκαμιάς, όπου διαπιστώνεται τις τελευταίες εβδομάδες η μεγαλύτερη ροή προσφύγων με φουσκωτά από τα παράλια της Τουρκίας σημειώθηκε μηδενική κίνηση.
Από την άλλη, από το πρωί άρχισε να αδειάζει από τους χιλιάδες πρόσφυγες το λιμάνι της Μυτιλήνης καθώς τέσσερα πλοία («Τerra Jet», «Blue Star Patmos», «Ελευθέριος Βενιζέλος» και «Blue Star 1») μετέφεραν 7.337 επιβάτες στον Πειραιά, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα πρόσφυγες.
Την ίδια ώρα η αστυνομία είχε διαθέσει το σύνολο της δύναμής της στην περιφρούρηση του πρωθυπουργού, με αποτέλεσμα να καταγγέλλεται στον τοπικό Τύπο ότι πολίτες δεν μπορούσαν καν να καταθέσουν μήνυση για τροχαία περιστατικά, αφού δεν έβρισκαν… ούτε έναν υπάλληλο! Γενικώς, εν όψει της επίσκεψης των κορυφαίων αρχηγών, από την Παρασκευή έως τη Δευτέρα υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση: 65 λεωφορεία μόνο από τον Μόλυβο μετέφεραν στη Μυτιλήνη πρόσφυγες την Κυριακή και δεκάδες τη Δευτέρα.
Και από την άλλη πλευρά του νησιού όμως βαν της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και των Γιατρών χωρίς Σύνορα αποσυμφόρησαν την περιοχή. Εξ ου και οι εθελοντές «ευχαρίστησαν» τον πρωθυπουργό για την επίσκεψή του, που είχε αποτέλεσμα να πάρουν… ρεπό χθες με ένα αφισάκι.
Υποδεχόμενη τον πρωθυπουργό στη Μυτιλήνη η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη «και μάλιστα στις ημέρες των προγραμματικών δηλώσεων καταδεικνύει τη σοβαρότητα που δίνουμε όλοι στην αντιμετώπιση μιας κατάστασης η οποία δυστυχώς θα συνεχίσει να μας απασχολεί.
Οι πρωτοβουλίες σας στην Ευρώπη, αλλά και στον ΟΗΕ, για τη διεθνοποίηση του προβλήματος ελπίζουμε ότι θα έχουν γρήγορα αποτελέσματα και θα ληφθούν άμεσα αποφάσεις για την περαιτέρω ενεργοποίηση και κοινή δράση των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και για την απαραίτητη συνεργασία με τις τρίτες χώρες και ειδικά με την Τουρκία».
Ευρωπαϊκό και διεθνές θέμα
Το «καλό πρόσωπο της Ευρώπης» τόνισε ότι είδε ο Ελληνας πρωθυπουργός με την επίσκεψή του. «Δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα, αλλά παγκόσμιο και ευρωπαϊκό και οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε από κοινού. Η Ε.Ε. δεν θα έχει νόημα ύπαρξης αν δεν λειτουργεί με γνώμονα την αξία της αλληλεγγύης και της συνεργασίας» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Θα βοηθήσουμε στη λειτουργία των κέντρων καταγραφής προσφύγων στην Ελλάδα» δήλωσε από την πλευρά του ο Βέρνερ Φάιμαν, ενώ πριν αναχωρήσει από τη χώρα του είχε ανακοινώσει πως η Αυστρία θα συμβάλει στο πρόγραμμα επισιτισμού του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες με 30 εκατ. ευρώ.
Οι δύο ηγέτες σε κάθε περίπτωση περισσότερο άκουσαν, παρά είδαν ή είπαν. Δεν έφυγαν όμως με άδεια χέρια. Τιμήθηκαν με το μετάλλιο του δήμου και έλαβαν δώρο ένα βιβλίο έκαστος με παραδοσιακές φορεσιές της Λέσβου και από ένα βιβλίο με έργα του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου.
Κι ενώ ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, ανέφερε στον πρωθυπουργό και τον Αυστριακό καγκελάριο τους λόγους για τους οποίους η Μυτιλήνη πρέπει να αναδειχτεί «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» για το 2021, ο Αλ. Τσίπρας απάντησε, αφού άκουσε προσεκτικά το έργο που έχει κάνει ο δήμος έως σήμερα για το προσφυγικό, ότι «η Λέσβος πρέπει να αναδειχτεί σε Πρωτεύουσα της Αλληλεγγύης».
Εξάλλου και οι δύο ηγέτες παραδέχτηκαν ότι έχει φιλοξενηθεί τεράστιος αριθμός προσφύγων στους δύο άτυπους καταυλισμούς που είδαν από κοντά και οι ίδιοι: στον Καρά Τεπέ αλλά και στις δημοτικές κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ τις οποίες λειτουργούν εθελοντές από το 2012.
Το «παρών» στις συναντήσεις συνεργασίας για τη διαχείριση του προσφυγικού έδωσαν, εκτός από τους τοπικούς παράγοντες, την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, και τον γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Γιαννέλη, ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νικόλαος Τόσκας, ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας.
Οι πρώτες στάσεις του πρωθυπουργού ήταν το λιμάνι της Μυτιλήνης, το Κέντρο Ταυτοποίησης στη Μόρια και ο καταυλισμός προσφύγων του Δήμου Λέσβου στον Καρά Τεπέ.
Αρνητικοί στο «hot spot»
Στο μεταξύ την εναντίωσή της στη δημιουργία «hot spot» κοινοποίησε στον πρωθυπουργό η συντονιστική επιτροπή κατοίκων και φορέων της Πέτρας και του Μόλυβου Λέσβου: «Η πιο τουριστική περιοχή της Λέσβου δεν μπορεί να δεχτεί στα ευρύτερα όριά της τη δημιουργία ενός ‘‘hot spot’’ κέντρου καταγραφής και συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών. Οι οικονομικές επιπτώσεις που υφίσταται ήδη η περιοχή αγγίζουν για φέτος το 30%, ενώ η τοπική κοινωνία περιθάλπει, όσο είναι δυνατόν, αυτούς τους κατατρεγμένους ανθρώπους».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας