Το πόσο σοβαρό είναι το πλήγμα που έχει προκαλέσει στο προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για υποχώρηση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα επιβεβαιώνει με πολύ ορατό τρόπο και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επιχείρησε χθες να εντάξει τη συνάντησή του με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, στην ευρύτερη προσπάθειά του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για ένα ψήφισμα που υπερψηφίστηκε με 330 ψήφους υπέρ, έναντι 254 κατά στην Ευρωβουλή και το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά ζητημάτων όπως οι υποκλοπές και η ελευθερία του Τύπου.
Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός, υποδεχόμενος στο μέγαρο Μαξίμου την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, θέλησε να μιλήσει για «συκοφαντίες» κατά της Ελλάδας και για «μεθοδεύσεις και καταγγελίες για το κράτος δικαίου», το οποίο υποστήριξε ότι «είναι ισχυρότερο παρά ποτέ στη χώρα μας», ενώ πρόσθεσε ότι «είναι ενέργειες οι οποίες ενόχλησαν τόσο στην πατρίδα μας ώστε να πάρουν σκληρή απάντηση και από την ίδια τη Δικαιοσύνη, από τον ίδιο τον Αρειο Πάγο», επικαλούμενος έτσι την πρωτοφανή κίνηση του Αρείου Πάγου να σπεύσει να υπερασπιστεί την ελληνική κυβέρνηση, καταγγέλλοντας το ψήφισμα και παρεμβαίνοντας με αυτόν τον τρόπο στις αποφάσεις της Ευρωβουλής και των εκλεγμένων από τις χώρες της Ε.Ε. ευρωβουλευτών της.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ακόμα ότι «τελικός κριτής της ποιότητας του κράτους δικαίου σε μια ευρωπαϊκή χώρα είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαθέτει και την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα», ενώ επιχειρώντας να αμβλύνει το στραπατσάρισμα (από το ψήφισμα) στο «φιλελεύθερο» προφίλ που φιλοτεχνεί για τον εαυτό του, επικαλέστηκε τη θεσμοθέτηση του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Στο ίδιο πλαίσιο, η κ. Μέτσολα δήλωσε ότι «θέλουμε να συζητάμε τα θέματα με ειλικρίνεια και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην πολιτικοποιούμε ή εργαλειοποιούμε τις σημαντικές συζητήσεις για το κράτος δικαίου», ενώ ανέφερε ότι «πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλα τα κράτη-μέλη με τον ίδιο τρόπο. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιμείναμε ως Κοινοβούλιο σε μια ετήσια έκθεση για το κράτος δικαίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα υποβάλλει όλα τα κράτη-μέλη στον ίδιο έλεγχο».
Θυμίζουμε ότι η ευρωομάδα της κ. Μέτσολα και του κ. Μητσοτάκη, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), αντιτάχθηκε στο ψήφισμα, το οποίο εισηγήθηκαν οι Φιλελεύθεροι (η ομάδα δηλαδή του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν) και το στήριξαν ακόμα Σοσιαλιστές, Αριστερά και Πράσινοι, όμως υπήρξαν και 7 ευρωβουλευτές του ΕΛΚ που επίσης το υπερψήφισαν. Η βουλευτίνα της Νέας Αριστεράς Εφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι «η Ν.Δ. δεν επέτρεψε να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση» με την κ. Μέτσολα, σημειώνοντας πως «η πραγματικότητα δεν μπορεί να κρυφτεί, είναι αίτημα της δημοκρατίας τα ζητήματα αυτά να έρθουν όλα στο φως».
Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός αναχώρησε χθες για την Ινδία, όπου θα συναντηθεί με τον Ινδό ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι, με στόχο, κατά τις κυβερνητικές πηγές, την περαιτέρω ενίσχυση των πολιτικών, οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων των δύο χωρών, ενώ στην επίσκεψη λαμβάνει μέρος και ελληνική επιχειρηματική αποστολή υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας