Αναταράξεις στην κυβέρνηση μετά την άσκηση λογοκρισίας από τον Γιώργο Γεραπετρίτη κατά του καλλιτεχνικού έργου «Neighborhood Guilt» της εικαστικού Γεωργίας Λαλέ, στο προξενείο της Νέας Υόρκης. Η έκθεση πραγματεύεται το φαινόμενο των γυναικοκτονιών και της ενδοοικογενειακής βίας. Δημιουργήθηκε από σεντόνια, δωρεά γυναικών που ζουν στην Ελλάδα.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης σχολίασε καυστικά στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών πως «θα πρέπει να κατανοούμε την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης και να μην τα συγχέουμε [...] Οι καλλιτέχνες έχουν μια ελευθερία και καλά την έχουνε», είπε ο Δ. Καιρίδης «αδειάζοντας» επί της ουσίας την ενέργεια του υπουργού Εξωτερικών.
Σε αντίθετο κλίμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης προσπάθησε να δικαιολογήσει τον βαρύτατα εκτεθειμένο Γ. Γεραπετρίτη: «Ενώ δεν το γνωρίζω πάρα πολύ αναλυτικά το θέμα, το έμαθα χτες, προφανώς πάντοτε εμείς προστατεύουμε την ελευθερία της τέχνης και νομίζω είναι κάτι που δεν μπαίνει στο τραπέζι πολιτικής αντιπαράθεσης. Υπάρχουν, όμως, και κάποια πράγματα τα οποία είναι πάνω από όλα. Είναι ιερά. Ένα από αυτά είναι η σημαία μας, ένα ιερό σύμβολο. Νομίζω ότι η ελληνική σημαία είναι το σύμβολο του Έθνους μας, μας ενώνει όλους ανεξαρτήτως του πού ανήκουμε και πρέπει να εξαιρείται όλων των υπολοίπων τα οποία συζητάμε», σχολίασε το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Αντιδράσεις από άλλα κόμματα
Για το θέμα αντέδρασε και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., καλώντας την κυβέρνηση «να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στα θύματα βίας και να εγκαταλείψει πρακτικές περιορισμού, οι οποίες δε συνάδουν με τη δημοκρατική μας συνείδηση».
Όπως επισημαίνουν σε κοινή τους δήλωση η τομεάρχης Πολιτισμού Νάγια Γρηγοράκου και ο τομέας Ισότητας «η προσπάθεια φίμωσης ενός καλλιτεχνικού έργου μας γυρνάει σε σκοτεινές εποχές, και αναδεικνύει τη φοβική στάση της κυβέρνησης απέναντι στην ελευθερία της τέχνης που αποτελεί κεκτημένο για κάθε ανοιχτή, σύγχρονη και δημοκρατική κοινωνία».
«Για εμάς οι αξίες του συμβόλου της σημαίας για ελευθερία είναι ιερές και απόλυτα συνδεδεμένες με τον αγώνα κάθε ανθρώπου που τις υπερασπίζεται. Όταν, λοιπόν, η τέχνη εμπνέεται από αυτές τις αξίες όχι μόνο δεν τις απαξιώνει, αλλά τις αναδεικνύει.
Η εικαστικός Γεωργία Λαλέ χρησιμοποιεί το σύμβολο της ελληνικής σημαίας μέσα από το πρίσμα της καλλιτεχνικής έκφρασης, δημιουργώντας μια ροζ σημαία για κάθε θύμα γυναικοκτονίας από το 2022, από σεντόνια γυναικών θυμάτων βίας.
Ωστόσο, ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Γεραπετρίτης, συρόμενος από την ακροδεξιά προσέγγιση του Προέδρου της Νίκης, κ. Νατσιού, διεκδικώντας μερίδιο των ακροδεξιών ψηφοφόρων και κολακεύοντας τις ακροδεξιές κοιτίδες του κόμματός του, έδωσε εντολή να αποσυρθεί το συγκεκριμένο έργο», προσθέτουν κα σημειώνουν: «Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θεωρούμε ότι η ισότητα, αλλά και η ελευθερία στην καλλιτεχνική έκφραση είναι αδιαπραγμάτευτες. Στεκόμαστε με συνέπεια απέναντι στην έμφυλη βία με ουσιαστικές πολιτικές πρωτοβουλίες, όπως η ίδρυση των δομών για τις γυναίκες θύματα βίας και η διασφάλιση της λειτουργίας τους».
«Μισογυνική πράξη λογοκρισίας του κ. Γεραπετρίτη» καταγγέλλει απ' την πλευρά του το ΜέΡΑ25. Σε κοινή ανακοίνωση των τομέων Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ και Δικαιωμάτων του ΜέΡΑ25 τονίζεται ότι «κατ' εντολήν ακροδεξιού υπερσυντηρητικού, θρησκόληπτου πολιτικού μορφώματος, το οποίο θεωρεί την γυναίκα παιδομηχανή, ο υπουργός Εξωτερικών προχώρησε σε μια πράξη λογοκρισίας της τέχνης».
Υπενθυμίζεται, πως η άσκηση λογοκρισίας από τον Γ. Γεραπετρίτη ήρθε μετά την ακροδεξιά διαμαρτυρία του προέδρου της Νίκης Δημήτρη Νατσιού από το βήμα της Βουλής, αλλά και μετά την αρθρογραφία του πρώην υφ. Εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη στον «Εθνικό Κήρυκα». Ο πρώην υφυπουργός «τράβηξε το αυτί» του γενικού προξένου Κωνσταντίνου Κωνσταντίνου σχολιάζοντας: «Τις τελευταίες μέρες έχουμε δεχτεί διαμαρτυρίες από αναγνώστες μας για μια έκθεση που θα γίνει εντός των ημερών στο Προξενείο και που προσβάλει την ελληνική σημαία. Μεταξύ των άλλων είναι βαμμένη ροζ. Καλή και χρυσή η τέχνη, αλλά με ορισμένα εθνικά σύμβολα δεν παίζεις. Πώς να το κάνουμε. ’Η τουλάχιστον δεν παίζεις στο κτίριο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας με το θέμα της σημαίας μας. Απορώ πώς του ξέφυγε αυτό του γενικού προξένου».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας