Άνευ προηγουμένου κίνηση από τον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος έσπευσε να πειθαρχήσει στην ακροδεξιά διαμαρτυρία του προέδρου της Νίκης Δημήτρη Νατσιού και να ασκήσει λογοκρισία κατά του έργου έργου-καταγγελία των γυναικοκτονιών της εικαστικού Γεωργίας Λαλέ.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επικρατεί οργή και ο Γιώργος Γεραπετρίτης δέχεται σφοδρότατη κριτική για την παρέμβασή του σε έκθεση που πραγματοποιείται στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.
«Λυπάμαι που παρερμηνεύτηκε το έργο μου»
Σε δηλώσεις της στον ANT1, η εικαστικός Γεωργία Λαλέ απαντά στις αντιδράσεις: «Λυπάμαι που παρερμηνεύτηκε το έργο μου. Τα θύματα γυναικοκτονίας και ενδοοικογενειακής βίας είναι ήρωες στον αγώνα για το δικαίωμα στην ζωή και την ελευθερία στην Ελλάδα και παγκοσμίως».
Στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, η Γεωργία Λαλέ κοινοποίησε φωτογραφίες από την έκθεση και έγραψε λίγα λόγια για το έργο τέχνης.
«Η έκθεση αυτή πραγματεύεται τα φαινόμενα της γυναικοκτονίας και της ενδοοικογενειακής βίας. Το έργο τέχνης δημιουργήθηκε από σεντόνια, δωρεά γυναικών που ζουν στην Ελλάδα. Αυτές οι γυναίκες έχουν φαινομενικά λίγα κοινά πράγματα, αλλά όλες έχουν ξαπλώσει σε αυτά τα σεντόνια απελπισμένες και φοβισμένες.
Το σπίτι δεν είναι καταφύγιο για ανθρώπους που ζουν σε ένα κακοποιητικό περιβάλλον. Αντίθετα, εδώ είναι πιο ευάλωτοι, μόνοι και εκτεθειμένοι. Η πλειονότητα των θυμάτων γυναικοκτονίας δολοφονούνται στα σπίτια τους και στα κρεβάτια τους. Η ζωή τους τελειώνει στο κρεβάτι που στρώνουν κάθε πρωί. Τα σεντόνια τους απορροφούν το αίμα τους. Παρόμοια σεντόνια με αυτά που απορροφούν τα δάκρυά μας, που απορροφούν τα όνειρά μας.
Το Carte Blanche Project είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα έκθεσης καλλιτεχνών που σχεδιάστηκε και παρουσιάστηκε από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη σε συνεργασία με τη συμβουλευτική επιτροπή τεχνών που αποτελείται από την Ειρήνη Λιναρδάκη, τη Νατάσα Κατερινοπούλου, τη Λολίτα Κουτούδη και τον Πάνο Τσαγκάρη. Το πρόγραμμα αυτό γίνεται εφικτό με τη μεγάλη υποστήριξη που παρέχεται από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Η έκθεσεη έχει ως στόχο να παρουσιάσει τη δουλειά καλλιτεχνών από την Ελλάδα που ζουν ή/και εργάζονται στη Νέα Υόρκη. Αυτό είναι το πρώτο βήμα μιας αναπτυσσόμενης πρωτοβουλίας για την ενίσχυση της εκπροσώπησης και της παρουσίας τους στη Νέα Υόρκη με διμηνιαίες εκθέσεις τέχνης που φιλοξενούνται στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.
Επιπλέον, για να αναγνωριστεί η πληθώρα των Ελλήνων επαγγελματιών της τέχνης στη Νέα Υόρκη, η επιτροπή τεχνών θα εναλλάσσεται ετησίως για να αναδειχθούν και να βιωθούν οι διάφορες φωνές της κοινότητας από το τοπικό κοινό»
Τι επιτρέπεται στην τέχνη
«Δεν περιμένω από τον κ. Γεραπετρίτη να υποκλιθεί μπροστά στην τέχνη, αλλά τουλάχιστον ας την αφήσει στην ησυχία της» σχολίασε με ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης επισημαίνοντας «η τέχνη επιτρέπεται να ‘παίζει' ακόμη και με τα χρώματα των εθνικών συμβόλων, όταν θέλει να μεταφέρει ένα μήνυμα -από την αντίθεσή της στον ρατσισμό μέχρι την ενδοοικογενειακή βία».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τονίζει ότι «αντίθετα, η εξωτερική πολιτική της χώρας μας δεν επιτρέπεται να παίζει με τα εθνικά θέματα ‘υποκλινόμενη' -κυριολεκτικά και μεταφορικά- διότι αυτό είναι που προσβάλλει στην πράξη τα εθνικά μας χρώματα».
Ο κ. Κασσελάκης συνοδεύει την ανάρτηση του με φωτογραφία από ένα «διάσημο έργο τέχνης, που δημιουργήθηκε πριν από 33 χρόνια» (σ.σ. πρόκειται για έργο του Ντέιβιντ Χάμονς, με τίτλο African-American Flag, όπου τα χρώματα της σημαίας των ΗΠΑ αντικαταστάθηκαν με κόκκινο, πράσινο και μαύρο). «Δεν περιμένω από τον κ. Γεραπετρίτη να υποκλιθεί μπροστά στην τέχνη, αλλά τουλάχιστον ας την αφήσει στην ησυχία της», σχολιάζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Υποκύπτουν διαρκώς στις πιέσεις των ακροδεξιών
Σε υψηλούς τόνους ήρθε και η αντίδραση από τη Νέα Αριστερά η οποία καταγγέλλει ότι «η ακροδεξιά σχολή επιβάλλει μαύρη πολιτική στη χώρα» και προσθέτει «Μια γυναίκα καλλιτέχνις εκθέτει στη Νέα Υόρκη, στο ελληνικό προξενείο, έργα της για τις γυναικοκτονίες και την κακοποίηση των γυναικών. Ανάμεσα στα έργα είναι και η ελληνική σημαία φτιαγμένη από σεντόνια κρεβατιών γυναικών από την Ελλάδα. Η σημαία έχει το ροζ χρώμα. Η νεαρή Ελληνίδα εικαστικός μέσα από τη ροζ σημαία από σεντόνια συμπυκνώνει τη φωνή των Ελληνίδων γυναικών».
Σημειώνουν στην ανακοίνωση ότι «οι φασίστες δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους και ο κ. Γεραπετρίτης δεν τους χάλασε χατίρι. Έδωσε εντολή να κατέβει το έργο».
Υποστηρίζουν ότι «η κυβέρνηση υποκύπτει διαρκώς στις πιέσεις των ακροδεξιών» και σημειώνουν ότι «δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Είμαστε με τη Τζώρτζια Λάλε. Είμαστε με την τέχνη. Είμαστε με τις γυναίκες». Αναφέρουν, τέλος, ότι «ο κ. Γεραπετρίτης οφείλει να ανακαλέσει μια απόφαση που μυρίζει ακροδεξιά διολίσθηση».
Η αρχική αντίδραση Διαματάρη
Όπως φαίνεται, η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Αντώνη Διαματάρη.
«Ο σημερινός γενικός πρόξενος φαίνεται να έχει μια μεγαλύτερη έφεση στην φιλοξενία εκθέσεων στους χώρους του Προξενείου, από ό,τι συνήθως έχουν οι γενικοί πρόξενοι. Χωρίς κατ’ ανάγκη αυτό να είναι αρνητικό. Ωστόσο, η βασική αποστολή του γενικού προξένου δεν είναι βέβαια οι εκθέσεις έργων τέχνης, αλλά η εξυπηρέτηση της Ομογένειας που, δυστυχώς, όλο και περισσότερο χωλαίνει, όπως αποδεικνύεται από τα παράπονα που δεχόμαστε. Τις τελευταίες μέρες έχουμε δεχτεί διαμαρτυρίες από αναγνώστες μας για μια έκθεση που θα γίνει εντός των ημερών στο Προξενείο και που προσβάλει την ελληνική σημαία. Μεταξύ των άλλων είναι βαμμένη ροζ. Καλή και χρυσή η τέχνη, αλλά με ορισμένα εθνικά σύμβολα δεν παίζεις. Πώς να το κάνουμε. ’Η τουλάχιστον δεν παίζεις στο κτίριο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας με το θέμα της σημαίας μας. Απορώ πώς του ξέφυγε αυτό του γενικού προξένου», ήταν το αρχικό σχόλιο του εκδότη του Εθνικού Κήρυκα, Aντώνη Διαματάρη που πυροδότησε τις ακροδεξιές αντιδράσεις και την μετέπειτα άσκηση λογοκρισίας από το ΥΠ.ΕΞ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας