Σφίγγει και πάλι ο κλοιός για την κυβέρνηση μετά τις νέες αποκαλύψεις που έρχονται στο φως για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Χθες η εφημερίδα «Τα Νέα» δημοσίευσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες επιβεβαιώνεται πως υπήρχε κοινή δράση στελεχών της ΕΥΠ με στελέχη της εταιρείας Intellexa που λειτουργούσε το λογισμικό παρακολούθησης Predator.
Πιο συγκεκριμένα η εφημερίδα επικαλείται έρευνες στελεχών της ΕΥΠ που δεν είχαν καμία σχέση με συναδέλφους τους που φέρονται να συμμετείχαν σε αυτές τις δραστηριότητες την περίοδο 2020-2022 και πως αυτές συμβαδίζουν με τα αποτελέσματα των ερευνών των Ανεξάρτητων Αρχών που ασχολούνται με το θέμα και ειδικότερα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Το ρεπορτάζ της εφημερίδας υποστηρίζει ότι τα δεδομένα παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ χρησιμοποιούνταν προκειμένου να παγιδευτούν με ευκολότερο τρόπο τα θύματα του Predator. Με απλά λόγια οι χειριστές του κακόβουλου λογισμικού γνώριζαν από τις αρχικές παρακολουθήσεις των μυστικών υπηρεσιών ποια είναι τα ενδιαφέροντα των στόχων ή και άλλες λεπτομέρειες, όπως το αν και πότε είχαν δεχθεί SMS για ραντεβού εμβολιασμού κατά του Covid-19.
Υπενθυμίζεται ότι έχει επιβεβαιωθεί επίσημα πως ένα από τα θύματα των υποκλοπών, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, βρισκόταν σε παράλληλο καθεστώς παρακολούθησης τόσο από την ΕΥΠ όσο και από το Predator. H αναφορά του ρεπορτάζ στην επιμόλυνση των κινητών των θυμάτων μέσω των ραντεβού εμβολιασμού για τον Covid παραπέμπει στο στέλεχος της Meta, Αρτεμη Σίφορντ, της οποίας το κινητό μολύνθηκε με αυτόν ακριβώς τον τρόπο.
Το ρεπορτάζ αναφέρει επίσης ότι «φαίνεται, δε, να υπήρχε επιλογή –χωρίς αναλυτική καταγραφή όλων των δεδομένων– στιχομυθιών και αναφορών σε μηνύματα που ήταν κύριου ενδιαφέροντος για τους υποκλοπείς». Οι υπεύθυνοι αυτού του «συντονιστικού κέντρου» εν συνεχεία τα μετέφεραν σε κεντρικό επίπεδο, ενώ πολλά από αυτά τα δεδομένα –ιδίως τα σχετιζόμενα με την προσωπική ζωή των παρακολουθουμένων– διακινούνταν και σε ιδιωτικό επίπεδο. Η εφημερίδα καταλήγει πως αυτό μπορεί να επιφέρει διώξεις εις βάρος στελεχών της ΕΥΠ που συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία.
Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Δώρα Αυγέρη, σχολιάζοντας το θέμα σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να κρύψει τις πολύπλευρες ευθύνες της για το σκάνδαλο των υποκλοπών, να περιορίσει την εμπλοκή της και να υποβαθμίσει το μέγεθός του, δεν θα τα καταφέρει με την ένοχη σιωπή της και κάθε άλλη μεθόδευση που έχει επιλέξει», προσθέτοντας ότι «τα ζητήματα της Δημοκρατίας, της λειτουργίας της Δικαιοσύνης, της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων δεν είναι αποδεκτές “παράπλευρες απώλειες” ενός “επιτελικού παρακράτους” στην υπηρεσία ενός ανθρώπου και μιας παράταξης».
Νωρίτερα και ακολουθώντας την προσφιλή του τακτική ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε αρνηθεί να σχολιάσει τα δημοσιεύματα, παραπέμποντας για άλλη μία φορά στο γεγονός ότι η υπόθεση ερευνάται από τη Δικαιοσύνη. Μιλώντας για τη Δικαιοσύνη, αξίζει να αναφερθεί η παρέμβαση του καθηγητή του συνταγματικού δικαίου Γιώργου Σωτηρέλη («Στο Κόκκινο»), στην οποία σημείωσε μεταξύ άλλων: «Με θλίβει ότι η Δικαιοσύνη είναι συνεργός της κυβέρνησης στην προσπάθεια να συσκοτίσει το σκάνδαλο», προσθέτοντας στη συνέχεια ότι ο Ισίδωρος Ντογιάκος δρομολόγησε διώξεις κατά των δύο μελών της ΑΔΑΕ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας