Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 14.5°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.1° 14.9°
1 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
3 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 15.5°
1 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
76%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
52%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
90%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
80%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
82%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
69%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Κυριάκος Μητσοτάκης - ΔΕΘ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

Δεν παραδέχτηκε λάθη του «επιτελικού κράτους»

Στη συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο, ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε γενικόλογα για αστοχίες «στη διαχείριση του φετινού καλοκαιριού» ● Μετέθεσε τις ευθύνες για τις καταστροφικές πλημμύρες και πυρκαγιές στα καιρικά φαινόμενα και υπερασπίστηκε τον σχεδιασμό του για την Πολιτική Προστασία, τονίζοντας ότι έχει συντελεστεί μεγάλη πρόοδος επί των ημερών του

Δεν γίναμε καθόλου σοφότεροι από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο στη Θεσσαλονίκη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά μόνο γενικώς και αορίστως για «λάθη στη διαχείριση του φετινού καλοκαιριού», την ώρα που δεν παραδέχεται κανένα λάθος του «επιτελικού κράτους» για τις φονικές και καταστροφικές πλημμύρες και πυρκαγιές (επιμένοντας να επιχειρεί να μεταθέτει τις κυβερνητικές ευθύνες στα καιρικά φαινόμενα) ούτε για τη δολοφονία στη Νέα Φιλαδέλφεια και που δεν αναγνωρίζει κανένα λάθος στον σχεδιασμό του για την Πολιτική Προστασία, για την οποία υποσχόταν ήδη από το 2018 ότι έχει τη λύση στο τσεπάκι του.

Την ίδια στιγμή, οι πολυδιαφημισμένες παρεμβάσεις του πρωθυπουργού στην Πολιτική Προστασία ουσιαστικά εξαντλούνται σε δηλώσεις περί πιο «αυτοματοποιημένης» εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και στην επιβολή ασφυκτικού κυβερνητικού ελέγχου στους «ατίθασους» επιστημονικούς φορείς της ΕΜΥ και του Εθνικού Αστεροσκοπείου, που τολμούν να δημοσιοποιούν, με την έως τώρα ανεξαρτησία τους, επιστημονικά δεδομένα που μπορεί να μη βολεύουν το κυβερνητικό αφήγημα.

Yποτιθέμενες αλλαγές

Εξ ου και η ανεξαρτησία τους αυτή επιχειρείται τώρα να πληγεί με την ανακοίνωση του Κυρ. Μητσοτάκη περί μεταφοράς τους στην Πολιτική Προστασία. Τις πρωθυπουργικές «παρεμβάσεις» στην Πολιτική Προστασία, που είχαν προβληθεί από την κυβέρνηση ως υποτιθέμενες αλλαγές στη δομική λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, συμπληρώνουν μόνο κάτι γενικόλογες αναφορές περί καλύτερης εκπαίδευσης των στελεχών της σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και περί ανάγκης για περισσότερα drones και δορυφορικές εικόνες.

Αλλά το θέμα είναι η επιμονή του Κυρ. Μητσοτάκη να μην αναγνωρίζει κανένα λάθος στον σχεδιασμό του για την Πολιτική Προστασία. Στην ερώτηση που υποβάλαμε στον πρωθυπουργό, υπενθυμίζαμε πως το 2018, μετά την τραγωδία στο Μάτι, ο Κυρ. Μητσοτάκης εγγυόταν ότι διαθέτει ένα «συγκροτημένο σχέδιο» για την Πολιτική Προστασία, ότι θα έβαζε τους πιο κατάλληλους ανθρώπους στις κρίσιμες θέσεις και πως ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας θα ήταν πάνω και από τον πρωθυπουργό.

Αλλά, όπως επισημάναμε, στη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας, είδαμε αλλεπάλληλες αλλαγές στα πρόσωπα και τις δομές της Πολιτικής Προστασίας, που εντέλει αυτονομήθηκε σε υπουργείο και όπου τελικά επελέγη για τη θέση αυτή, ως ειδικός, ο Κύπριος πρώην Ευρωπαίος επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος στη δεύτερη θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη έμεινε εκτός κυβέρνησης, για να επανέλθει ξανά τώρα σε άλλο υπουργικό πόστο.

Για το τελευταίο, ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να πει πως «ο κ. Στυλιανίδης για προσωπικούς λόγους, όταν συγκροτήθηκε η κυβέρνηση, δεν ήθελε να συμμετέχει στην κυβέρνηση» και πως το «ότι επέλεξε να συμμετέχει τώρα στην κυβέρνηση είναι κάτι το οποίο συζητήσαμε οι δυο μας».

Η γνωστή γραμμή

Όσον αφορά την ουσία του θέματος, δεν θέλησε να παραδεχτεί κάποιο λάθος στον σχεδιασμό του, λέγοντας πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στα θέματα πολιτικής προστασίας έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στη χώρα», για να επαναλάβει τη γνωστή υπερασπιστική γραμμή της κυβέρνησης ότι τα φαινόμενα είναι διεθνή και όχι μόνο ελληνικά, επικαλούμενος για άλλη μια φορά το Μάουι της Χαβάης, τη Λιβύη και τη Γερμανία και λέγοντας ότι «δεν είναι η Ελλάδα συγκρίσιμη με τη Λιβύη, προς Θεού. Αλλά στη Γερμανία σήμερα δεν έχουν “112”, πιλοτικά αρχίζουν και το δοκιμάζουν, το ίδιο συμβαίνει και στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Και όσον αφορά το «επιτελικό κράτος» και την κατάρρευσή του μπροστά στην τραγωδία στη Θεσσαλία και στον Έβρο και στην υπόθεση της δολοφονίας στη Νέα Φιλαδέλφεια ο κ. Μητσοτάκης, που πάλι δε θέλησε να αναγνωρίσει κανένα λάθος, ρωτήθηκε αν λειτούργησε στα γεγονότα αυτά και εξανέστη, μεταθέτοντας και πάλι την ευθύνη στα καιρικά φαινόμενα:

«Το νερό το οποίο έπεσε στη Θεσσαλία ήταν κάτι το πρωτοφανές. Αν πιστεύει κανείς ότι οποιαδήποτε χώρα μπορούσε να το αντιμετωπίσει είναι βαθιά νυχτωμένος. Ήταν ένα πέραν του ακραίου καιρικό φαινόμενο! Δεν καταλαβαίνω πώς φταίει το επιτελικό κράτος γι’ αυτό», ενώ υποστήριξε ότι «την επομένη της μεγάλης συμφοράς στη Θεσσαλία, ναι, λειτούργησε το επιτελικό κράτος. Δημιουργήθηκε αμέσως ένα συντονιστικό κέντρο στη Θεσσαλία, στη Λάρισα, όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί βρέθηκαν στον ίδιο χώρο, υφυπουργοί, γεν. γραμματείς. Ο καθένας είχε τη δικιά του αρμοδιότητα».

Όσο για τα λάθη που, μόνο γενικώς και αορίστως, παραδέχτηκε ότι υπήρξαν «στη διαχείριση του φετινού καλοκαιριού», τα προσπέρασε γρήγορα λέγοντας ότι «δεν είναι τώρα η ώρα να μιλήσω αναλυτικά γι’ αυτά», ενώ αναφορικά με την εξαγγελία του για σύσταση Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, είπε: «Φανταστείτε μια εταιρεία σαν το “Αττικό Μετρό”, “Ελληνικό Μετρό” τώρα, για τη Θεσσαλία, που θα μπορεί να ωριμάζει και να υλοποιεί έργα».

Αλλά ούτε στην επιλογή του «ροτέισον» (που πολλοί στη Ν.Δ. επικρίνουν έντονα, θεωρώντας ότι δημιούργησε μια κυβέρνηση γεμάτη υπουργούς που πρέπει να μάθουν τα αντικείμενά τους από την αρχή) ο πρωθυπουργός βλέπει κάποιο πρόβλημα, λέγοντας ότι «είναι καλό ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι υπουργοί να δοκιμάζονται σε καινούργια χαρτοφυλάκια και ακριβώς αυτό υπηρέτησε το ροτέισον, δεν είναι ένα ροτέισον το οποίο έγινε στην τύχη. [...] Δεν υπάρχουν αμετακίνητοι υπουργοί».

Περί ανασχηματισμού

Επιπλέον, θέλησε να κλείσει και επισήμως τη συζήτηση περί ανασχηματισμού, δηλώνοντας πως «δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό», επιδιώκοντας έτσι να λειάνει τα εσωκομματικά ζητήματα που του προέκυψαν (με τον Βασ. Κικίλια) στο άκουσμα των σκέψεων του Μαξίμου για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση, μερικές μέρες πριν από την τραγωδία στη Θεσσαλία, κατέθεσε αίτημα στην Ε.Ε. για απένταξη από το Ταμείο Ανάκαμψης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και απάντησε: «Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και τα έργα του πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2026. Και αν δεν είμαστε βέβαιοι ότι ένα έργο μπορεί να ολοκληρωθεί εντός αυτού του χρονοδιαγράμματος, είναι πολύ καλύτερο να επιτύχουμε χρηματοδότηση από άλλους πόρους.

Το ότι ένα έργο εντάσσεται ή απεντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι ότι το έργο αυτό απορρίπτεται επί της αρχής και ότι δεν θα γίνει. [...] Γι’ αυτό και στην αναθεώρηση την οποία καταθέσαμε, θα υπάρξει νέα αναθεώρηση της αναθεώρησης η οποία θα στρέψει περισσότερα κονδύλια στην αποκατάσταση ζημιών που έγιναν στη Θεσσαλία». Ομολόγησε έτσι την απένταξη των αντιπλημμυρικών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Δεν παραδέχτηκε λάθη του «επιτελικού κράτους»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας