Στον επικοινωνιακό πόλεμο, τον οποίο φαίνεται να γνωρίζει αρκετά καλά, επιδόθηκε πάλι χθες η κυβέρνηση, επιχειρώντας να αποσείσει τις ευθύνες της για τις δασικές πυρκαγιές και την αδιανόητη μέχρι και προχθές εισβολή της πυρκαγιάς στις στρατιωτικές αποθήκες της Νέας Αγχιάλου.
Ακολουθώντας το γνωστό μοτίβο της διάχυσης των ευθυνών προς κάθε άλλη κατεύθυνση, εκτός από εκείνη που οδηγεί στη φυσική και πολιτική ηγεσία των δύο υπεύθυνων για τη διαχείριση της συγκεκριμένης κρίσης υπουργείων, του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, η κυβέρνηση έστησε άλλο ένα επικοινωνιακό σόου στο καθένα από τα δύο αυτά υπουργεία.
Περισσότερο λακωνικό και επί της ουσίας ήταν αυτό της Εθνικής Αμυνας, όπου ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι διέταξε Ενορκη Διοικητική Εξέταση για να εξακριβωθεί τι συνέβη στης 111 Πτέρυγα Μάχης. «Ζήτησα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο τη διενέργεια κατεπείγουσας Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης. Ηδη εκδόθηκε η απόφαση διενέργειάς της από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Το τι συνέβη θα διερευνηθεί ενδελεχώς. Αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν. Στο ακέραιο», ανέφερε ο υπουργός. Πρόσθεσε ότι για την ίδια την πτέρυγα δεν υπήρξε θέμα ασφαλείας και ανέφερε ότι θα ξεκινούσαν επιθεωρήσεις, έλεγχοι και ασκήσεις πυρασφάλειας στα στρατόπεδα. Εγινε γνωστό επίσης ότι ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς ορίστηκε αρμόδιος συντονιστής για δράσεις Πολιτικής Προστασίας στο στράτευμα και επικεφαλής κλιμακίου από την Κυριακή και επί τρεις συνεχείς ημέρες θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων.
Λίγο πριν τυπωθεί η «Εφ.Συν.», άρχισε να κυκλοφορεί στα δημοσιογραφικά γραφεία η πληροφορία ότι η ηγεσία επρόκειτο να προχωρήσει στην άμεση αντικατάσταση του διοικητή της 111 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στη Νέα Αγχίαλο, εξαιτίας της πλημμελούς εφαρμογής μέτρων πυρασφάλειας στην αποθήκη που εξερράγησαν πυρομαχικά. Είχαν δει εξάλλου το φως της δημοσιότητας («Καθημερινή») δηλώσεις αρμόδιου αξιωματούχου της Πολιτικής Προστασίας ότι «δεν είχε υπάρξει μέριμνα για καθαρισμό του χώρου των αποθηκών» και ότι, ενώ στην αποθήκη βρίσκονταν υδροφόρες της Πυροσβεστικής και οχήματα από την πυρασφάλεια της Π.Α., εκτιμήθηκε ότι η φωτιά δεν μπορούσε να ανακοπεί και η εγκατάσταση εγκαταλείφθηκε!
Από την άλλη, στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης στήθηκε μια πολυπρόσωπη συνέντευξη Τύπου σε πανελλήνια μετάδοση μέσω της κρατικής τηλεόρασης. Παρατέθηκαν σχετικά και άσχετα στοιχεία για τις δασικές πυρκαγιές, υπήρξαν αναφορές σε γενικές διαπιστώσεις και ειδικές περιπτώσεις και ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας για άλλη μια φορά επανέλαβε το κυβερνητικό αφήγημα.
«Δυστυχώς για μία ακόμη χρονιά η συντριπτική τους πλειοψηφία προκλήθηκε από ανθρώπινο χέρι. Ηταν εμπρησμοί, είτε από εγκληματική αμέλεια, είτε από πρόθεση και για άλλη μία χρονιά υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες», είπε ο υπουργός. Προσπαθώντας να εντυπωσιάσει, αναφέρθηκε στις 667 πυρκαγιές που σημειώθηκαν τις τελευταίες 15 ημέρες, όταν είναι γνωστό ότι στατιστικά ο μέσος αριθμός πυρκαγιών ανά ημέρα ανέρχεται σε εξήντα.
«Μακριά από εμάς η άποψη ότι όλα έχουν γίνει σωστά. Αυτό που έγινε ήταν συνολικά το καλύτερο δυνατό επιχειρησιακά, υπό τις ισχύουσες συνθήκες», υποστήριξε ο υπουργός. Και πρόσθεσε: «Δεν στρουθοκαμηλίζουμε. Βλέπουμε την πραγματικότητα κατάματα. Βελτίωση, ενίσχυση, αναθεώρηση, ειδικά όταν έχουμε πρωτοφανή συμβάντα».
Με τη σειρά του ο γ.γ. της Ακαδημίας Αθηνών καθηγητής Φυσικής και Ατμόσφαιρας & Κλιματολογίας Χρήστος Ζερεφός, ανέφερε: «Το έτος 2023 θα το θυμόμαστε, γιατί είναι το έτος που μια ολόκληρη ζώνη υποφέρει. Ξεκινάμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, πάμε στην Ευρώπη και προχωράμε μέχρι την Κίνα». Πρόσθεσε ότι το κόστος της κλιματικής αλλαγής το έχουν υπολογίσει για την Τράπεζα της Ελλάδος, ότι, αν δεν κάνουμε τίποτα, θα ξεπεράσει στο τέλος του αιώνα τα 700 δισ. ευρώ, ενώ, αν προσαρμοστεί, θα μειωθεί στα 400 δισ.
Στη δική του ομιλία ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Γιώργος Πουρναράς αναφέρθηκε στο «τρίγωνο του διαβόλου», όπως αποκάλεσε τον συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, τη χαμηλή σχετική υγρασία και τον άνεμο που ευνοεί την έναρξη των πυρκαγιών, αλλά και την ταχύτατη εξάπλωσή τους.
Για την «πρώτη φορά που η χώρα μας θα αποκτήσει αντιπυρικές μελέτες, σχέδια αντιπυρικής προστασίας» με το πρόγραμμα Antinero 1 έκανε λόγο ο προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευάγγελος Γκουντούφας, για το οποίο θα ξοδευτούν 50 εκατομμύρια, ενώ για το Antinero 2 θα ξοδευτούν ακόμα άλλα 18 εκατομμύρια.
Οταν ρωτήθηκε ο υπουργός, ποιος είναι ο υπεύθυνος που η φωτιά στη Μαγνησία έφτασε μέσα στις αποθήκες πυρομαχικών, δεν απάντησε, αλλά παρενέβη ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, ο οποίος είπε ότι δεν είναι ώρα για να αποδοθούν ευθύνες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας