Ενα μίγμα με τις γνωστές νεοφιλελεύθερες πρωθυπουργικές εμμονές με τις ιδιωτικοποιήσεις, με τη σκληρή αντιπροσφυγική ατζέντα και ρητορική που ο πρωθυπουργός προωθεί ψαρεύοντας ψήφους στα ακροδεξιά της Ν.Δ., καθώς και με ακατάσχετες εξαγγελίες, παροχολογία και υποσχέσεις χωρίς τεκμηρίωση που θα μπορούσαν να είχαν γίνει ήδη μέσα στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ. αλλά δεν έγιναν, συνθέτουν τις «πέντε Ελλάδες» του κ. Μητσοτάκη, δηλαδή τους 5 άξονες του προεκλογικού του προγράμματος που θέλησε να παρουσιάσει χθες σε λογική power point στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».
Με τις υποσχέσεις αυτές ο πρωθυπουργός ουσιαστικά επιχειρεί να θολώσει την εικόνα γύρω από τα πεπραγμένα του στη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας, επιδιώκοντας να μην κριθεί για όσα (δεν) έκανε αλλά για όσα υπόσχεται.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι υποσχέσεις του για αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% μέσα στην τετραετία 2023-2027 (στα 1.500 ευρώ από 1.170 ευρώ) και του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ, η αύξηση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και η αναμόρφωση του μισθολογίου τους από το 2024 ή η αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού.
Στο ίδιο πλαίσιο και η υπόσχεσή του περί αύξησης του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10 χιλιάδες εργαζόμενους, όταν στα χρόνια της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι δαπανήθηκαν τόσο πολλά χρήματα για την υγειονομική κρίση, ο πρωθυπουργός αρνιόταν να ενισχύσει πραγματικά με προσλήψεις και άνοιγμα ΜΕΘ το ΕΣΥ.
Παράλληλα, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε ανέγερση φοιτητικών εστιών για τη στέγαση 8.500 φοιτητών, αλλά βέβαια μέσω των αγαπημένων του Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει και περί συνταγματικής αναθεώρησης του άρθρου 16, δηλαδή για τη δημιουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων που εμμονικά επιθυμεί το μέγαρο Μαξίμου.
Στις πρωθυπουργικές υποσχέσεις που ενδεικτικά αναφέρουμε βρίσκεται και το ευχολόγιο περί επιτάχυνσης του χρόνου απονομής της Δικαιοσύνης στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μίλησε ακόμα για «αξιολόγηση παντού, bonus παραγωγικότητας» και «επιλογή διοικήσεων οργανισμών με επαγγελματικά κριτήρια».
Και βέβαια δεν παρέλειψε να επαναλάβει την αντιπροσφυγική του ατζέντα και να αναφερθεί στην προσφυγική κρίση του 2020 στον Εβρο, επαναλαμβάνοντας ξανά τη γνωστή ρητορική περί «μεταναστευτικής εισβολής» για να πει ότι η επέκταση του φράχτη στον Εβρο στο σύνολο κατά μήκος του ποταμού «είναι μη διαπραγματεύσιμη για την κυβέρνηση της Ν.Δ.» ψάχνοντας έτσι ψήφους στο ακροδεξιό ακροατήριο.
«Αφού ο κ. Μητσοτάκης βύθισε τους Ελληνες στην ακρίβεια, τα χρέη και τη μείωση εισοδημάτων, σήμερα εμφανίστηκε ως “Μεσσίας” τάζοντας πως θα κάνει ό,τι δεν έκανε 4 ολόκληρα χρόνια που κυβερνά» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «κακοστημένο σόου αυτοθαυμασμού» του κ. Μητσοτάκη, στον οποίο καταλόγισε ότι «δεν είπε λέξη για την αισχροκέρδεια. Δεν είπε λέξη για το ιδιωτικό χρέος που έχει διογκωθεί επί των ημερών του κατά 40 δισ. Δεν είπε λέξη για τη μεσαία τάξη που έχει καταντήσει να ζει με κουπόνια. Δεν είπε λέξη για τις ανισότητες που διευρύνουν οι πολιτικές του».
Στο ίδιο πλαίσιο σημείωσε πως «εξαντλήθηκε σε κούφιες υποσχέσεις, ελπίζοντας πως θα εξαπατήσει για δεύτερη φορά τους πολίτες», επισημαίνοντας ότι «το 2019 έταξε λιγότερους φόρους. Σε 4 χρόνια λεηλάτησε τη μεσαία τάξη με τους έμμεσους φόρους.
»Το 2019 έταξε καλύτερες συντάξεις. Σε 4 χρόνια στέρησε 7 δισ. από τους συνταξιούχους. Τώρα τάζει πάλι αυξήσεις στις συντάξεις. Το 2019 έταξε καλύτερες δουλειές. Σε 4 χρόνια οι εργαζόμενοι είδαν το διαθέσιμο εισόδημά τους να μειώνεται, απλήρωτες υπερωρίες, κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, έκρηξη των εργατικών δυστυχημάτων, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η χειρότερη θέση στην απώλεια εισοδήματος στον ΟΟΣΑ. Τώρα τάζει πάλι καλύτερους μισθούς και ασφάλεια στην εργασία. [...]
»Το 2019 έταξε επιτελικό κράτος. Σε 4 χρόνια το κράτος αλώθηκε από τους “γαλάζιους” στρατούς ρουσφετιών και το δημόσιο χρήμα λεηλατήθηκε από απευθείας αναθέσεις. Τώρα τάζει πάλι αξιοκρατία και αξιολόγηση».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας